Sosyal Girişim Projesi: Kadınlar Matinesi Mezatı

Komşu Kapısı Derneği’nde düzenlenen Kadınlar Matinesi Mezatı’nda ikinci el eşyaların alınıp satılmasıyla kadınlar arasında dayanışma sağlanması amaçlanıyor.

Kadınlar her salı günü mezatta; kıyafetten kişisel bakım ürünlerine, kullanmadıkları her tür eşyayı  alabiliyor ya da satabiliyor. Sosyal girişim projesi olan Kadınlar Matinesi Kadın İmecesi, Komşu Kapısı Derneği, Kadın Eserleri Kütüphanesi Vakfı gibi kuruluşlarla çeşitli projeler de gerçekleştiriyor. Bu projeleri ve girişimi, mezatın kurucusu Nesteren Şencan Görgülü’den dinledik.

Kadınlar Matinesi Mezatı ne zaman ve hangi amaçlar doğrultusunda kuruldu?

Kadınlar Matinesi Kadın İmecesi bir dayanışma ve ticaret platformu olarak 3 yıl önce kuruldu. Varoluş amacı da şu; ikinci el pazarında faaliyet gösteren amatör ya da profesyonel kadın satıcılara yeni satış kanalları açmak. Bu sayede kadınların gelir elde etmesini, güçlenmesini sağlamak, kadın istihdamı yaratmak ve paylaşım ekonomisine katkıda bulunmak. Çünkü biz şuna inanıyoruz; bütün kadın arkadaşlarımız olarak ikinci el kullanmak evrene olan borcumuz, bu anlamda paylaşım ekonomisine olan katkıdan bahsediyoruz.

Mezat günlerinde neler yapıldığından bahseder misiniz?

En eski etkinliğimiz 3 yıl önce başlattığımız Komşu Kapısı Maçka Dayanışma Derneği’nde kadınlar arası mezat. Yani alıcının da satıcının da kadın olduğu Türkiye’nin ilk ve tek mezatı. Bizi bir arada tutan ve aramızdaki bağı güçlendiren en önemli etkenlerden bir tanesi ritüellerimize sıkı sıkıya bağlı olmamız. Bütün kadın arkadaşlarımız gelirken evde bir ev yemeği yaparlar, ortak soframızı kurarız, müzik dinleriz, sohbet ederiz, dertleşiriz. Ondan sonra işin ticaret faslı başlar. Satıcı olan kadın arkadaşlarımız taşınabilir ikinci el her türlü eşyayı çılgın mezat fiyatlarıyla satışa çıkartılar. Elde ettikleri gelirle ya akşamleyin filesini doldurup evine gider ya da ihtiyacı olan başka şeyleri alır. Bu bizim en eski etkinliğimiz. Ama onun dışında pek çok satış kanalında biz kadınlara ikinci el eşyalarını satabilmeleri ve alıcıyla buluşmaları için yenilikçi, yaratıcı fikirler düşünüyoruz ve hayata geçiriyoruz. Mesela sahibinden dükkanlar kiralıyoruz bir haftalık, on beş günlük. Orada garaj satışları yapıyoruz. Belediyelerle, özellikle Şişli Belediyesi ile ilişkilerimiz çok iyi. Kamusal alanları bize tahsis ediyorlar. Genellikle Maçka Parkı’nda etkinliklerimizi yapıyoruz. Açık hava festivalleri düzenliyor ve ayda bir kere antika mezatı yapıyoruz. İstanbul’daki ilk bagaj satışını da Dolapdere’de özel bir mülkte yaptık. Kadınlar geldiler arabaların bagajına eşyalarını doldurdular ve satış yaptılar. Dayanışma ve adanmışlık duygumuz çok güçlü birbirimizle ilgili. Çünkü dertler ortak dertler. Mesela bir kadın arkadaşımızın eşi beyin kanaması geçirdi. 3 haftadır hastanede ve biz her gün ziyaret ediyoruz. Her türlü sıkıntı yaşayan kadın arkadaşlarımız için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz.

Dayanışmanın önemini vurguladınız, peki katılan kadınların geri dönüşleri nasıl?

Buraya gelen kadınlar kendini iyi hissettiklerini söylüyorlar. Buranın onlar için bir terapi yerine geldiğini söylüyorlar. Kadınlar arasındaki bu sadece ticari olmayan, duygusal, kültürel, fikirsel alışveriş çok önemli. Kendilerini güvende hissettiklerini söylüyorlar. Yalnızlıklarını gideriyorlar, yalnız olmadıklarını görüyorlar. Politik bir söylem içerisine girmiyoruz. Aramızda her türlü siyasi yelpazeden düşüncesi olan kadın arkadaşlarımız var. Bizi bir arada tutan şey herhangi bir siyasi fikir, herhangi bir parti değil kadın olmak. Dolayısıyla demokratik bir birlikteliği, hoşgörüyü ve saygıyı burada kültür olarak inşa ediyoruz.

Kadınlar burada para kazanıyorlar bu da önemli bir durum. Zaten bizim için en önemli olan şey, evinde ya da çevresinde kullanmadığı eşyalarını satıp para kazanan bir ev kadını arkadaşımızın olması. Kadınlar Matinesi’nin en önemli çıktısı budur. Yani ilk defa gelir elde eden bir kadın arkadaşımız bizim en büyük başarımızdır. Etkinliklerimize hep dönüşümlü olarak katılan kadınlar var, sosyal medya üzerinden ulaşıp tebrik eden kadınlar var. Soru soruyorlar, bizimle birlikte olmak istiyorlar. Bu anlamda hem sosyal medyadaki örgütlenmemiz hem de fiziki örgütlenmemiz sanırım çalışmalarımızın sonunda başarılı oldu diyebilirim.

Kadınlar Matinesi Mezatı her salı Teşvikiye Komşu Kapısı Derneği’nde saat 13.00’ten 18.30’a kadar düzenleniyor.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler