Kadınların Mor Mekan’ı

Feminist politika üretmek ve kadınlarla dayanışma amacıyla kurulan “Mor Mekan” Kadıköy’de açıldı. Mekanın gönüllülerinden Fulya Dağlı ile Mor Mekan’ı konuştuk.

Kadın Savunma Ağı tarafından hem feminist politika üretmek hem de kadınlarla dayanışma sağlamak amacıyla kurulan Mor Mekan kısa süre önce gerçekleştirilen açılısından sonra birçok atölye programı ile çalışmalarını sürdürüyor. Mekanın açılışına nasıl karar verdiklerini, kadınların katılım durumlarını anlatan Fulya Dağlı, “Böyle bir mekanı açmamızda MorFest’in çok büyük bir etkisi var. MorFest 2015-2016 yıllarında Abbasağa’da gerçekleştirdiğimiz bir kadın festivaliydi. Birçok kadının öznesi olduğu bir festivaldi. Ve festivalin temel kurgusunda üretim atölyeleri, feminist tartışma atölyeleri, kadın mücadelesini konuştuğumuz bir forum sonra da sahne performanslarının olduğu biçimde düzenlenmişti. Özerk bir alan da yaratılmıştı. Fark ettik ki bizim ilgi alanlarımızı keşfetmeye bunları keşfederken bazı alanlarda iyileşmeye , çeşitli feminist tartışma atölyelerinde feminist bilinci yaymaya ihtiyacımız var. Forumda geniş bir kitleden birçok kadının feminist mücadeleye dair fikrini sözünü dinlemiş olduk. Bunun aslında daha düzenli ve sürekli bir hal alması gerektiğini anladık. Ve bunların yanı sıra bizim eğlenmeye de ihtiyacımız var, dans etmeye de ihtiyacımız var. Bu kadar karamsar kötücül bir iktidarın altında bazı güzellikleri yeşertmeye ihtiyacımız var. Kısacası Morfest bize bu fikri vermiş oldu.”

“ Mekanda birçok kadının fikirsel ve fiziksel emeği var ”

Fulya Dağlı

Mor Mekan’da düzenlenen atölyelere değinen Fulya, “Bir yıl boyunca çeşitli toplantılar yaparak nasıl  bir mekan istiyoruz, ilkeleri neler olsun, etkinlikler neler olsun, kadınlarla ilişkiler nasıl kurulsun gibi tartışmalar yaptık. Ardından en son yaz kampımızda da somut adım atmanın geldiğini  anlamış olduk. Özerk alan yaratma, feminist politika üretme, çeşitli atölyelerle kendini ve hareketi güçlendirme mantığını olgunlaştırıp mekanımızı tuttuk. Çalışmalara başladık Mekanla ilgili Kadın Savunma Ağı çağrıcılığını yapmış oldu ama kendisini Kadın Savunma Ağı’ndan tanımlasın tanımlamasın birçok kadının burada fikirsel ve fiziksel emeği var. Çalışmalarımızın bir kısmı üretim atölyesi, dans atölyesi, el işi, resim, seramik gibi atölyeler. Bir kısmı da feminist bilince yönelik tartışma ve uygulama atölyesi şeklinde. Başlattığımız atölyeler  arasında feminist öz savunma atölyesi var, beden cinsellik ve dans atölyesi, cinsel istismara yönelik yetişkin sorumluluğu ile ilgili atölyemiz var. Çeşitli paneller,sunumlar, film gösterimleri yapmayı planlıyoruz. Mekandaki etkinlikler bu mekanla kurulacak ilişkinin tek aracı değil. Biz istiyoruz ki kadınlar mekanı gün içinde istedikleri zaman istediği biçimde kullanabilsin.” dedi.

“ Mor Mekan bitmiş bir proje değil, her kadın dahil olabilir “

Yapacakları birçok çalışmalarının olduğunu belirten Fulya Dağlı. “Mor Mekan tamamlanmış ve bitmiş bir proje değil. Her kadın bir biçimiyle dahil olabilir. Yapabileceğimiz bir dizi şey var. Kadınların katılımı açısından değerlendirirsek hem mahalleli olarak hem Kadıköy dışından sosyal medya üzerinden görüp gelenler olarak ilgi ve burayla kurdukları ilişki çok iyi diyebiliriz. Belirtmekte fayda var biz burada doğrudan şiddet gören kadınların başvurularını alamıyoruz öyle bir organizasyonumuz yok öyle bir uzmanlığımız da yok. Ancak bir biçimiyle temas ettiğimiz ve bize bilgisi gelen kadınları Mor Çatı gibi kurumlara ya da baronun kadın haklarına yönlendirmeye çalışıyoruz. Bir orta vade hedefi olarak hem psikolojik danışmanlık ve dayanışma ağı hem de hukuki danışmanlık ve dayanışma ağı gibi ağlar kurma hedefimiz var. Tek taraflı meslek sahiplerinden kadınlara giden bir bilgi akışından ziyade karşılıklı dayanışma ağı oluşturabilsin şeklide. Böylelikle mekan ve bu meslek sahibi arkadaşlar bu ağın içerisinde hem de o meslek içinde bir dayanışma ağı kurabilsin.” diye belirtti.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler