Serena Williams Cinsiyetçilik Tartışmasında

ABD Açık final maçında üç uyarı alan tenisçi Serena Williams 17 bin dolar cezaya çarptırıldı. Williams'ın yanısıra WTA ve birçok tenisçi, erkek tenisçilere verilmeyen bu cezayı eleştirdi.

Cumartesi günü oynanan ABD Açık tek kadınlar finalinde, Williams antrenöründen taktik aldığı gerekçesiyle aldığı uyarının ardından, tenis raketini kırdığı ve hakeme sözlü olarak sataştığı için iki uyarı daha almıştı. Finali  20 yaşındaki Naomi Osaka kazanmış, ancak ödülünü Williams fanlarının yuhalamarı arasında ağlayarak almıştı.

ABD Açık Tenis Birliği, Williams’ın üç uyarı alması nedeniyle 17 bin dolar para cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Williams, maç sırasında aldığı uyarılar ve ardından gelen para cezasının cinsiyetçi bir pratik olduğunu ve erkek tenis oyuncularının maçlarda çok daha agresif davrandıkları halde cezalandırılmadıklarını söyledi.

“Bir sürü erkek (tenisçi) çok daha fazlasını yapıyor ama kadın olduğum için bu, benim başıma geliyor. Bu hiç adil değil. Onlardan daha kötü bir şey yaptığımı düşünmüyorum. Birçok erkek bir sürü şey söylüyor ama erkek oldukları için ceza almıyorlar.”

Koçluk tartışması

Williams’ın antrenörü Patrick Mouratoglou, maçın ardından yaptığı açıklamada, Williams’a taktik vermek için bir hareket yaptığını ancak bu hareketi Williams’ın görmediğini ve bu nedenle uyarı alma sebebini anlamadığını söylemişti.

Mouratoglou, her maçta bunu yaptığını ancak şimdiye kadar bu nedenle kural ihlali cezası verilmediğini de ekledi.

Grand Slam turnuvalarında, oyuncuların maç sırasında antrenörlerinden taktik almasına izin verilmiyor.

Erkekler yapınca “dobra’, kadınlar yapınca ‘histerik’

Williams, erkek tenis oyuncularının benzer tepkiler gösterdiklerinde ceza almadığını söylüyor.

“Hakem (Ramos) şimdiye kadar kendisine ‘hırsız’ diyen hiçbir erkeğe oyun cezası vermedi. Bu beni çıldırtıyor. Ama kadın hakları için mücadeleye devam edeceğim.”

Tenisçi Billie Jean King de Williams’la aynı görüşte:

“Bir kadın duygusal davrandığında, ‘histerik’ olarak niteleniyor ve ceza alıyor. Bir erkek aynısını yaptığında ‘dobra’ oluyor ve bu bir tartışma yaratmıyor. Teşekkürler Serena Williams, bu çifte standardı dile getirdiğin için. Bu konuda daha fazla ses çıkması gerekiyor.”

CNN spor analisti Christine Brennan da aynı şeyi söylüyor:

“John McEnroe’yu düşünün, ya da Ilie Nastase, Jimmy Connors, Andre Agassi. Bu erkeklerin hepsi hakemlere bağırdı. Bunu konu alan reklamlar çekildi. McEnroe’nun 2Ciddi olamazsın’ tiradı ünlüdür. Ama hiçbiri oyun cezası almadı.”

Eski tenisçi Andy Roddick de sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Ben çok daha kötülerini söyledim ve hiçbir zaman oyun cezası almadım.”

WTA’dan Williams’ın cinsiyetçilik eleştirisine destek

WTA (Kadınlar Tenis Birliği) CEO’su Steve Simon da bugün yaptığı yazılı açıklamada, aynı davranışları sergileyen erkeklere ve kadınlara aynı standartların uygulanması gerektiğini söylerken, “Dün akşam bunun bu şekilde uygulandığına inanmıyoruz” diyerek Williams’ın cinsiyet ayrımcılığı açıklamasına destek verdi.

Alize Cornet tişörtünü çıkardığı için ceza almıştı

Birkaç hafta önce Fransalı tenisçi Alize Cornet, kortta tişörtünü çıkarttığı için ceza almıştı.

10 dakikalık arasında sahadan hızla çıkan Cornet, aşırı sıcak nedeniyle tişörtünü çıkartmış, korta geri girdiğinde tişörtünü ters giydiğini fark ederek tişörtünü düzetlmiş ancak bu nedenle uyarı cezası almıştı.

Daha sonra açıklama yapan ABD Açık, erkek tenisçilerin sandalyede otururken tişörtlerini değiştirmekte özgür olduğunu ancak kadınlardan “korta yakın daha mahrem bir alanda” üstlerini değiştirmelerinin beklendiğini söylemişti.

Geçtiğimiz Salı günü John Isner 3,5 saatlik maç boyunca tam 11 kez kortun içinde tişörtünü değiştirdi. Rafael Nadal ise kazandığı her maçın ardından tişörtünü çıkarıyor.

Kaynak: Bianet, CNN, NewYork Times, WTA