Eğitimde Görme Engelliler Derneği’nin mücadelesi sonuç verdi: Görme Engelliler e-YDS’ye Girebilecek

ÖSYM’nin düzenlediği Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na (E-YDS) bundan sonra görme engelli bireyler de girebilecek. Eğitimde Görme Engelliler Derneği’nin mücadelesi sonucunda bilgisayar ortamında yapılan sınavda sistemin ekran okuyucu yazılımlara uyumu sağlandı. Görme engelliler, merkezi sistem sınavlarında kendilerine soruları okuyan eğitimsiz okuyucular nedeniyle büyük mağduriyetler yaşıyordu. Engelliler, bu sorunu yıllardır gündeme getiriyor ve çözümün gelişen teknoloji sayesinde […]

ÖSYM’nin düzenlediği Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na (E-YDS) bundan sonra görme engelli bireyler de girebilecek. Eğitimde Görme Engelliler Derneği’nin mücadelesi sonucunda bilgisayar ortamında yapılan sınavda sistemin ekran okuyucu yazılımlara uyumu sağlandı. Görme engelliler, merkezi sistem sınavlarında kendilerine soruları okuyan eğitimsiz okuyucular nedeniyle büyük mağduriyetler yaşıyordu. Engelliler, bu sorunu yıllardır gündeme getiriyor ve çözümün gelişen teknoloji sayesinde bilgisayarlı sınav sisteminde olduğuna dikkat çekiyorlardı.

E-YDS, ÖSYM tarafından yılda dört defa, bilgisayar ortamında düzenlenen bir yabancı dil sınavı. Ancak yaklaşık üç yıldır açık olan bu sınava, engelli bireyler gerekli düzenlemeler sağlanamadığı için alınmıyordu.

Elektronik olmayan ve yılda iki defa yapılan YDS sınavına da ekleyince, bir engelli yılda sadece iki kez sınava girebiliyorken, engelli olmayan biri aynı sınava yılda altı kez girebiliyordu.

Danıştay reddetmişti

Eğitimde Görme Engelliler Derneği, erişilebilir olmayan E-YDS’nin doğrudan engelli ayrımcılığına yol açtığı gerekçesiyle dava açmıştı. Danıştay 8. Daire davayı reddetmişti.

Ancak derneğin mücadelesi sonucunda ÖSYM, sınav başvuru kılavuzunda yaptığı bir değişiklikle artık engelli adayların da E-YDS’ye girmesinin önünü açtı.

Bu sınav ile birlikte; görme engelli adaylar, ilk defa ulusal bir merkezi sınava ekran okuyucu veya ekran büyütme yazılımı ile katılabilecek.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği, gelinen aşamayı, görme engelli adayların tüm sınavlara bilgisayar ortamında girebilmesinin önünü açacak devrim niteliğinde bir kazanım olarak görüyor.

Deneme yapıldı

Eğitimde Görme Engelliler Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dernek olarak ÖSYM yetkilileriyle sürekli iletişim halindeydik. Kendileriyle sistemin ekran okuyucu yazılımlara uyumu konusunda 10 ay süren bir çalışma yürüttük. Bu zaman zarfında, sistemin erişilebilirliği konusundaki önerilerimiz imkânlar ölçüsünde değerlendirilerek gerekli düzenlemeler yapıldı.

“Çalışmalar belli bir aşamaya geldikten sonra da, iki defa olmak üzere yaklaşık 20 görme engelli kişiyle Ankara’da deneme sınavları düzenlendi ve katılımcıların geribildirimleri alındı. Ayrıca internet üzerinden erişim sağlanan E-YDS denemesine dair izlenimler de derneğimiz tarafından ÖSYM’ye iletildi.

“Tüm bu süreç sonunda, ÖSYM tarafından E-YDS Başvuru Kılavuzunda yapılan değişiklikle birlikte, engelli adayların bu sınava girmelerinde hiçbir engel kalmadı. Artık isteyen engelli bir aday, 2017/E-YDS/5 ile birlikte, dilediği zaman sınava başvuru yapabilecek.”

Şimdilik sadece Ankara’da

Sınavlar Ankara, İstanbul ve İzmir’de düzenleniyor. Ekran okuyucu yazılım veya ekran büyüteciyle sınava girecek görme engelli kişiler, diğer illerde altyapı sağlanıncaya kadar Ankara’daki E-Sınav binasında sınava alınacak.

E-YDS 2017/5 için son başvuru tarihi 18 Mayıs. Sınav ise 27 Mayıs’ta gerçekleşecek. Sınava osym.gov.tr internet adresinden başvuru yapılabiliyor.

Dernek, görme engelli adayların sınava girmeden önce http://esinav.osym.gov.tr/deneme internet adresindeki deneme sınavı uygulamasını incelemelerini öneriyor.

Kaynak