Küçük Ücretsiz Kütüphaneler kitapları sokaklara taşıyor

04 Ağustos 2016
“Bir Kitap Al, Bir Kitap Bırak” diyen küçük ücretsiz kütüphaneler halka açık alanlarda kitap erişim olanaklarını artırıyor. Kuş yuvası, telefon kulübesi gibi farklılaşan tasarımlarıyla ve ortak alanlarda kitaplara doğrudan erişim fikriyle geleneksel kütüphane anlayışının ötesine geçen küçük ücretsiz kütüphaneler dünyanın her yerinde yayılmaya başladı. The Little Free Library fikri 2009 yılında Toldd Bol’un annesinin ölümünün ardından […]

“Bir Kitap Al, Bir Kitap Bırak” diyen küçük ücretsiz kütüphaneler halka açık alanlarda kitap erişim olanaklarını artırıyor.

Kuş yuvası, telefon kulübesi gibi farklılaşan tasarımlarıyla ve ortak alanlarda kitaplara doğrudan erişim fikriyle geleneksel kütüphane anlayışının ötesine geçen küçük ücretsiz kütüphaneler dünyanın her yerinde yayılmaya başladı.

The Little Free Library fikri 2009 yılında Toldd Bol’un annesinin ölümünün ardından onun anısına evinin bahçesinde bir kitaplık yapmaya karar vermesiyle Amerika’da başlamış. Daha sonra eğitimci arkadaşı Rick Brooks’la birlikte bu fikri ülke geneline yaymaya karar vermişler. 2009 yılında başlayan küçük ücretsiz kütüphaneler bugün dünya çapında 70’den fazla ülkede 40.000’den fazla kitabın ücretsiz dolaşımını sağlıyor.

Halka açık ortak alanlarda kitaplara erişimi artırmayı amaçlayan küçük ücretsiz kütüphaneler geleneksel kitap edinme ve kütüphanecilik anlayışını değiştirirken aynı zaman kamusal alanın kulllanımı tartışmalarına da neden oluyor. Geçtiğimiz sene Los Angeles Shreveport ve Louisiana’da iki ücretsiz kütüphane sahibi şehir yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle yetkililer tarafından uyarıldı ve kaldırılmadığı takdirde ceza kesileceği belirtildi. Öte yandan kütüphane sahipleri kitaplıklarının çalındığını veya hasara uğradığını da rapor ediyor ancak küçük ücretsiz kütüphaneler fikri dünya çapında yayılmaya devam ediyor.

kucuk ucretsiz kutuphane

kucuk ucretsiz kucuk

little-free-libraries

Küçük Ücretsiz Kütüphaneler hakkında detaylı bilgi için Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.