Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temmuz ayı raporu

03 Ağustos 2016
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Temmuz ayı raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, Temmuz ayı boyunca 17 kadın öldürülürken, 3 kadın da cinsel saldırıya maruz kaldı. Temmuz ayında kadınların yüzde 41’inin ateşli silahla öldürüldüğü belirtilen raporda, “IŞİD gibi bir vahşetin benimsenerek darbe girişimi ile beraber silah kullanımının önünün açılmaya çalışılması ‘hadım yasası’ gibi evrensel hukuka ve […]

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Temmuz ayı raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, Temmuz ayı boyunca 17 kadın öldürülürken, 3 kadın da cinsel saldırıya maruz kaldı.

Temmuz ayında kadınların yüzde 41’inin ateşli silahla öldürüldüğü belirtilen raporda, “IŞİD gibi bir vahşetin benimsenerek darbe girişimi ile beraber silah kullanımının önünün açılmaya çalışılması ‘hadım yasası’ gibi evrensel hukuka ve insan haklarına aykırı hareket edilerek şiddetin körüklenmeye çalışılması, kadın cinayetlerindeki vahşetin de önünü açacak vaziyette ilerlemesine sebep oluyor” denildi.

Cinayete kurban giden bütün kadınların tespit edilemediği aktarılan raporda, öldürülen kadınların yüzde 52’sinin evli olduğu belirtildi. Bazı kadınların çocuklarının gözü önünde öldürüldüğüne dikkat çekilen raporda, Temmuz ayı boyunca 25 çocuğun annesiz kaldığı ifade edildi. Raporda, AKP’nin cinsel şiddet ve çocuk istismarına karşı mücadele eden kadınlara sırtını çevirip, çözüm önerilerini dinlemediği de aktarıldı.

Ekonomik kriz en temel sebeplerden biri

Rapor kadın cinayetlerinin en temel sebeplerinden birini ise ekonomik kriz olduğunu belirtiyor. Kadınların boşanmak, ilişkisini sonlandırmak, kendi hayatlarına dair karar almak istediği için en yakınları tarafından öldürüldüklerini söyleyen rapor, Temmuz ayı içerisinde işlenen kadın cinayetlerinin %12’sinin ekonomik nedenlerden, %24’ünün ise kendi hayatlarına dair karar almak istedikleri için gerçekleştiğini belirtiyor.

kadin-cinayeti-neden

kadin-cinayeti-kim

“Kadın cinayetlerini, cinsel şiddeti ve çocuk istismarını durdurmak mümkün.”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2016 Temmuz ayında;

  • 11 kadın cinayeti
  • 3 cinsel saldırı
  • 1 cinsel istismar
  • 1 öldürmeye teşebbüs
  • 1 kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma

davasını takip ettiklerini belirtiyor. Davaların en çok İstanbul’da görüldüğünü açıklayan Platform, İstanbul’u İzmir ve Eskişehir’in takip ettiğini ve takip ettikleri davalardan bir tanesinin sonuçlandığını ekliyor.

“Takip ettiğimiz davalardan ve yine bu ay ki verilerden de bir kez daha anlaşılıyor ki, “hadım yasası”nın aksine, 6284 koruma yasası etkin uygulanırsa, cezai indirimler uygulanmazsa, İstanbul Sözleşmesi’ne bağlı kalınırsa kadın cinayetlerini, cinsel şiddeti ve çocuk istismarını durdurmak mümkün.”

Kaynak: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu