KA.DER Başbakan’a sordu: ‘Sadece erkeklerin başbakanı mısınız?’

02 Mart 2016
KA.DER Genel Yönetim Kurulu, Başbakanlığın 9 başdanışmanlık koltuğuna sadece erkeklerin getirilmesi üzerine bir açıklama yaparak Başbakan’a “9 başdanışman arasında neden kadın yok?” diye sordu. KA.DER Genel Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle: Meclisi, müsteşarlıkları, yerel yönetimleri, belediye meclislerini, muhtarlıkları ve bürokrasinin tamamını “erkek erkeğe” yöneten, kamu yönetiminin kapılarını nüfusun yarısına “kapatan” zihniyet, başbakanlık başdanışmanlıkları için de “yine” […]

KA.DER Genel Yönetim Kurulu, Başbakanlığın 9 başdanışmanlık koltuğuna sadece erkeklerin getirilmesi üzerine bir açıklama yaparak Başbakan’a “9 başdanışman arasında neden kadın yok?” diye sordu.

KA.DER Genel Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:

Meclisi, müsteşarlıkları, yerel yönetimleri, belediye meclislerini, muhtarlıkları ve bürokrasinin tamamını “erkek erkeğe” yöneten, kamu yönetiminin kapılarını nüfusun yarısına “kapatan” zihniyet, başbakanlık başdanışmanlıkları için de “yine” erkekleri tercih etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla 9 “erkek” başbakanlık başdanışmanlığına getirildi.

Yeni başdanışmanlar, siyaset bilimci, edebiyatçı, araştırmacı, gazeteci, STK gönüllüsü, siyasetçi vb mesleklere, niteliklere sahip bulunuyor. Başbakan Davutoğlu, AK Parti içinde ya da dışında bu özelliklere sahip “kadın” başdanışmanlar da bulabilirdi ama “gerek” görülmedi, her zamanki gibi kadınlar akla gelmedi, yok sayıldı.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) olarak Başbakana soruyoruz: Neden?

  •  Kadınları başdanışman olarak görevlendirmek aklınıza gelmiyor mu?
  • Kadınlardan danışmanlık almanın ne gibi sakıncaları var?
  • Nüfusun yüzde 50’sini neden yok sayıyorsunuz, neden kadrolarınızda yer vermiyorsunuz?
  • Kadınlara görev vermeyerek ayrımcılık yaptığınızı, kadınları yok sayarak onlara hakaret ettiğinizi biliyor musunuz?
  • Başbakanlığın geniş görev alanı içinde, sizce kadınlara danışılacak bir ya da bir kaç konu yok mu?
  • Kadınların hayatını birebir ilgilendiren konularda erkek erkeğe danışarak karar almak size doğru geliyor mu?
  • Seçim zamanı oylarını istediğiniz kadınları, devlet yönetimi söz konusu olduğunda neden görmezden geliyorsunuz?
  • Siz sadece erkeklerin başbakanı mısınız?

Başbakanlık başdanışmanlığı kadrolarının yarısına kadınların da getirilmesini, “en azından” başdanışmanlık kadrolarında ayrımcılığa son verilmesini istiyoruz.

Kadınların atama ve seçimle gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili gerçekleşmeden Türkiye’de gerçek demokrasiden söz edilemez.

Ka.Der