Akbelen Savunucuları: ‘Sesimizi Duyun, Ağaç Kesimini Durdurun’

Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’ndaki kömür madenine karşı zeytin ağaçlarını savunan İkizköylüler, bugün başlanan kesim işlemi için yetkililere seslenerek durdurma kararı çağrısında bulundu.

Sabah saatlerinde ormana giren kesim araçlarının çam ağaçlarını kestiği belirtilirken 2019’dan bu yana İkizköy’de çadır nöbeti tutan köylüler ve yaşam alanı savunucuları yetkililere seslenerek, ‘Bu ağaçlar hepimizin canı, sesimizi duyun. Ağaç kesimini durdurun’ dedi.

https://twitter.com/ikizkoydireniyo/status/1683354036823523328

İkizköylülerin avukatları ve çevreciler, bu sabah yürütmeyi durdurma talebi ile mahkemeye başvurduklarını belirtti. Yapılan başvuruda bilirkişi raporuna dikkat çekilerek, “Söz konusu raporla, dava konusu maden işletme projesinin, orman ve içerisinde yer alan ekosistemin geri dönüşü olmayacak şekilde yok olacağı bilimsel olarak tespit edilmiştir” denildi. Başvuruda, “İşlemin uygulanmasıyla telafisi imkansız zararlar meydana gelmeye başlamıştır; şu anda dava konusu işleme dayanarak Akbelen Ormanı’ndaki ağaçlar hızla kesilmektedir. İçindeki canlıları ile birlikte önemli bir ekosistem yok edilmektedir. Bütün bir ekosistemde telafisi mümkün olmayacak zarara yol açacak ekokırım suçu işlenmektedir. Giderimi imkansız zararların artmasının önlenmesi, dava konusunda verilecek karara kadar Akbelen Ormanı’nın korunması için derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Yıkıma direnen ikizköylüler, ‘2 yılı aşkın süredir ağaç kesimine karşı 7/24 nöbetteyiz. İkizköy, Karacahisar ve Çamköy’de yaşayan köylüler olarak, açtığımız dava sürüyor. Yaşam alanlarımızdan vazgeçmiyoruz. Bu haksız inadınızdan vazgeçin. Topraklarımızı, ormanımızı bırakın!’ diye konuştu.

Tema Vakfı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Milyonlarca canlının yuvası olan Akbelen Ormanı’nı korumak ve yaşatmak için 2 yılı aşkın süredir ormanda gece gündüz nöbet tutuluyor. Bugün dünyamız iklim krizinin getirdiği sıcak hava dalgalarının olumsuz etkileriyle boğuşurken Akbelen’deki orman, bu krize neden olan kömür madenciliği sebebiyle yok edilmek isteniyor! Ülkemizin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele edilen bu önemli günlerde, Akbelen Ormanı’nın göz göre göre yok edilmesi kabul edilemez! Bir ağaca dahi zarar gelmemesi için tüm yetkilileri ağaçları korumaya çağırıyoruz!’ dedi.

Akbelen’de Mücadeleye Devam: ‘Kömür Termik Santralleri İstemiyoruz’

Etiketler