Haklar Projesi’nin İnsan Hakları İzleme Toplantıları Başlıyor

Gençlere yönelik ayrımcılık ve insan hakları ihlallerinin önlenebilmesi için üniversite öğrencilerinin güçlendirilmesini amaçlayan Haklar Projesi'nin İnsan Hakları İzleme Toplantıları başlıyor. Temmuz - Ekim ayları arasında gerçekleşecek toplantılar 7 şehri kapsıyor olacak.
Kısa adı “Haklar Projesi” olan “Kırılgan Gruplardan Gençlerin İnsan Haklarını Geliştirmek İçin Üniversite Gençliğinin Güçlendirilmesi” projesi, Avrupa Birliği’nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DIHAA) programı kapsamında, “kadın, din/inanç ve LGBTİ+” gruplarından gençlere yönelik ayrımcılık ve insan hakları ihlallerinin önlenebilmesi için üniversite öğrencilerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) tarafından yürütülen proje, çevrim içi ve yüz yüze etkinlikler yoluyla eşitlik ve sıfır ayrımcılık temelinde 18-25 yaş grubu üniversite öğrencileri arasında bağ kurmayı hedefliyor. Toplumda insan hakları kültürünün gelişimi ve yaygınlaşması açısından gençlerin insan haklarını kavramaları projenin önemli bir boyutunu oluşturuyor. 
Proje kapsamında ikinci kez gerçekleştirilecek izleme toplantılarında, projenin tematik alanları doğrultusunda insan hakları odaklı ulusal ve uluslararası raporlar temel alınacak, projenin Üniversite Gençliği İnsan Hakları Politika İzleme Merkezi (gencİZ – UYMC) tarafından sağlanan bilgi ve veriler üniversite öğrencisi gençlerle tartışılacaktır. Gençlik katılımı ve gençlik güçlendirmesi yoluyla gençlere demokratik alanlar yaratmayı hedefleyen toplantılarda, 11 – 12 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşecek İzleme Çalıştayı’nın gündem başlıklarına karar verilecektir. Aynı zamanda toplantı programı dahilinde gençler, projenin yereldeki ilgili STK temsilcileriyle de bir araya gelecektir.

Gençlerin, insan hakları ihlalleri üzerine izleme yapması ve bu kapsamda elde edilecek veriler/bilgiler ile insan hakları izleme raporunun hazırlanması ve politika önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin ve Samsun’da gerçekleştirilecek İnsan Hakları İzleme Toplantıları’na sizler de katılabilirsiniz.

Başvuru Koşulları:
  • 18- 25 yaş grubunda üniversite öğrencisi olmak,
  • Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin ve Samsun’da üniversite öğrencisi olmak
  • İnsan hakları ve ayrımcılık gibi konulara ilgi duymak,
  • İnsan hakları izlemesi, veri temelli savunuculuk gibi konularda projenin tematik alanları doğrultusunda çalışmalar yapmaya dair motivasyonu yüksek olmak
Not: 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen ve proje illerinden biri olan Hatay’da öğrenim gören üniversite öğrencileri için her toplantıda özel kontenjan ayrılacaktır.
 
Toplantılara katılım için ayrıca deneyim zorunluluğu bulunmamaktadır. Toplantılar tüm bölümlerden üniversite öğrencilerinin başvurularına açıktır. Toplantılar süresince katılımcıların öğle yemekleri, öğleden önce ve öğleden sonra yapılacak ikramlar proje bütçesinden karşılanacaktır.

Toplantı tarihleri ve yerleri aşağıdaki gibidir. Bulunduğunuz şehirdeki toplantıya katılabilmek için başvuru formunu doldurmanız gereklidir. Toplantının yeri ve programına dair bilgiler, başvurusu kabul edilen üniversite öğrencileri ile paylaşılacaktır.

27 – 28 Temmuz 2023 – İzmir

 01 – 02 Ağustos 2023 – İstanbul
 12 – 13 Ağustos 2023 – Ankara
 17 – 18 Ağustos 2023 – Mersin
 21 – 22 Eylül 2023 – Samsun
 25 – 26 Eylül 2023 – Diyarbakır
 7 – 8 Ekim 2023 – Mardin
 
Not: Başvuru değerlendirme sonuçları, belirtilen toplantı tarihinin en geç 3 ila 5 iş günü öncesinde tarafınıza e-mail yoluyla bildirilecektir. Başvurunuzu yaparken bunu dikkate almanız önerilir.
Başvuru için tıklayabilirsiniz.