‘İklim Krizinden Çıkışta, Z Kuşağı Hayati Rol Oynayacak!’

Türkiye’nin ilk sürdürülebilirlik odaklı yayın platformu EKOIQ, 'Kendisinin Bugünü Olmak İsteyen Gençlik' temasıyla 'Z Raporu' hazırladı. Rapor, iklim krizinden çıkışta, krizin en büyük mağdurlarından Z kuşağının önemli bir rol oynayacağını ve herkesin onlara kulak vermesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Dosyada görüşlerine başvurulan ve “İklim Politikalarında Gençlik Yok, Gençlik Politikalarında İklim Yok” tespiti yapan Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Dr. Barış Gençer Baykan; “Gençlere durmadan bir sorumluluk yüklüyoruz: ‘Biz yapamadık, siz yapın’. Bence bu söylem de bir ağırlık oluşturuyor, anksiyeteyi besliyor. O yüzden seçim yaşının düşürülmesi gayet anlamlı.” diyor.

Baykan ayrıca, “Gençlerin kuracakları yapılar bugüne kadar bildiklerimiz gibi olmayacak. Esnek ve akışkan yapılar oluşturuyorlar. İşte iklim grevini böyle yapılar örgütlüyor. Kampanya temelinde örgütleniyorlar. Biri bitiyor, biri çıkıyor. Ama belki bazıları kök salacak ve gelişecek. Belki de ikisinin bir karmaşasını göreceğiz” değerlendirmesinde bulunuyor.

Dünya Nüfusunun %26’sını Oluşturan  Z Kuşağı İklim ve Sosyal Adalet Konularındaki Duyarlılıkları ile Öne Çıkıyor

'İklim Krizinden Çıkışta, Z Kuşağı Hayati Rol Oynayacak!'Dosyada görüşlerine başvurulan bir diğer uzman, eko-anksiyete ve iklim psikolojisi alanında önde gelen araştırmacı, yazar ve psikoterapist Caroline Hickman. Hickman’a göre, “çocuk ve gençlerin doğa ile güçlü bir bağı var. Onlar, doğayı ve kendi geleceklerini korumak için harekete geçmezsek nasıl bir haksızlık edeceğimizi görebiliyorlar.” Hickman’ın diğer tespiti; “Bize yapılması gerekeni gösterme işini genç nesle bırakmamalıyız, bu durumda olmamız onların sorumluluğunda değil. Bir şeyleri değiştirme güçleri de oldukça az. Ancak yine de güçlü sesleri var ve seslerini duyurmaları için onları desteklememiz gerekiyor.”

Bu tespitlere benzer şekilde iklim ve çevre sorunlarından kaynaklı kaygının insanın kaldırabileceği eşiğin üzerinde olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver de, “Z kuşağı, önceki kuşaklara göre ekolojik sorunların ciddiyetinin daha fazla farkında, sorunları inkâr etmiyor ve bilimsel çözümler bekliyor” diyor.

Dosyada yer verilen bir diğer tespit uluslararası bir araştırmaya dayanıyor. Pew Araştırma Merkezi’nin 2021’de gerçekleştirdiği ankete göre, genç ABD’liler (X ve Y kuşağı), özellikle iklim değişikliği konusundaki katılımları ile ön planda. Dünya nüfusunun %26’sını oluşturan  Z kuşağına dair yapılan araştırmalar da iklim ve sosyal adalet konularındaki duyarlılıkları ile öne çıktıklarını; bugünü olduğu kadar geleceği de şekillendirecek potansiyel taşıdıklarını gösteriyor.

Dünyada ve Türkiye’de genç işsizliğine dair;  MİKADO ve gelecekdaha.net (GDN) Kurucusu Serra Titiz ve ekibinden EMBARK Proje Koordinatörü Nuha Boğa ile GDN Koordinatörü Genar Ersoy, Z kuşağının şirketlerden “genç dostu” olmalarını beklediğini tespit ediyor. Ayrıca, şirketlerin sürdürülebilirlik ile ilgili yeni pozisyonlar açmaya başladığı; üniversitelerde bu konuyla ve sosyal girişimcilikle ilgili yeni kariyer alanları açıldığı,  hatta bu girişimlerin lise düzeyine de indiği kaydediliyor: “Gençler gerçekten tüm bunların yeni gelişmeler olduğunun farkında, oldukça meraklı ve ilgililer.”

Türkiye’den Y kuşağının %37’si, Z kuşağının %33’ü, salgından sonra daha fazla insanın çevre ve iklim konularında harekete geçmeye istekli olacağına inanıyor.

Yine dosyada yer verilen bir diğer araştırmaya göre; Türkiye’den Y kuşağının %37’si, Z kuşağının %33’ü, salgından sonra daha fazla insanın çevre ve iklim konularında harekete geçmeye istekli olacağına inanıyor. Bu adımlar, geri dönüşümden toplu taşıma kullanımının artırılmasına, yeme ve alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeye kadar birçok konuyu kapsıyor. Global katılımcıların tümü değerlendirildiğinde ise; katılımcıların dörtte birinden fazlası, işletmelerin çevre üzerindeki etkisinin hem olumlu hem de olumsuz olarak satın alma kararlarını etkilediğini söylüyor. (Deloitte, 10. Y ve Z Kuşağı Araştırması, Temmuz 2021 )

Z Raporu’nun tümüne buradan ulaşabilirsiniz.