‘Türkiye Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 2013’ten Bu Yana 43 Sıra Düştü’

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Türkiye, 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi'ni açıkladı. Türkiye, geçen yıla göre 2 puan kaybederek 38 puanla 180 ülke arasında 96. sırada yer aldı. Türkiye, ayrıca 2013-2021 yıllarında en çok düşüş yaşayan 10 ülkeden biri. 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarında öne çıkan vurgu, yolsuzluğun yaygınlaşmasını ve sıradanlaşmasını sağlayan cezasızlık uygulamalarının sürdüğü yönünde.

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ve 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Türkiye 10 Yılda En Çok Puan Kaybeden Ülkeler Arasında

2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, 38 puanla 96. sırada yer alıyor. Bir sene öncesi ile kıyaslandığında Türkiye 2 puan kaybederek 10 sıra düşüş yaşadı. Küresel anlamda Pandora Belgelerinin etkisiyle genel anlamda bir puan kaybı olsa da Türkiye 2013 yılından itibaren 12 puan kaybederek 43 sıra düşüş yaşayarak bu trendi devam ettiriyor. Yolsuzluk Algı Endeksi 2021 sonuçlarına göre Türkiye, son 10 yıl içerisinde en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer alıyor.

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde en çok puan kaybeden ülkeler: Avustralya, Bosna Hersek, Botsvana, Kanada, Şili, Kıbrıs, Guatemala, Honduras, Macaristan, Lübnan, Liberya, Lüksemburg, Mali, Moğolistan, Nikaragua, Filipinler, Polonya, Saint Lucia, Güney Sudan, Suriye, Türkiye, ABD ve Venezuela oldu.

Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında, 27 üye ülkeden de düşük puan alarak Bulgaristan’ın ardından sonuncu sıraya yerleşti. 38 OECD ülkesi arasında 37. sırada yer alan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan üçüncü sırada yer almaktadır. 2013 yılında Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeler grubunda lider konumda bulunan Türkiye, 2021 yılında yedinciliğe düşmüştür. Türkiye, küresel sıralamada ekonomik, sosyal ve politik istikrarsızlıkların yoğun olduğu, demokrasi ile tanışmamış birçok ülkenin gerisinde kalarak 180 ülke arasında 96. Sıraya yerleşti.

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde, en iyi durumdaki ülkeler Danimarka (88), Yeni Zelanda’nın (88), Finlandiya’nın (88) ardından ikinci sırayı 85 puanla Norveç, İsveç, ve Singapur olarak sıralanıyor. Endeksin son sıralarında ise Suriye (13), Somali (13) ve Güney Sudan (11) yer alıyor.

2021 Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarına göre, yolsuzluğun yaygınlaşmasını ve sıradanlaşmasını sağlayan cezasızlık uygulamaları sürüyor.

2021 Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarında, temel demokratik ilkelerin, hukuk devletinin ve medya özgürlüğünün yolsuzlukla mücadelenin vazgeçilmez unsurları olduğu vurgusu öne çıkıyor. Sonuçlarda ayrıca öne çıkan diğer vurgu, yolsuzluğun yaygınlaşmasını ve sıradanlaşmasını sağlayan cezasızlık uygulamalarının sürdüğü yönünde.

“Büyük ölçekli yolsuzluk iddiaları yargıya taşınsa da pek çoğunun soruşturma aşamasında kalmasıyla yolsuzluk suçları için cezasızlık yaygınlaşıyor. Bütçe şeffaflığı ve kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin hesap verebilirlik konusunda temel ihlaller bulunuyor. Medya kuruluşlarına, gazetecilere, sivil topluma yönelik baskı ve yıldırma politikaları sürüyor.  Bunlara karşın yargı erki, bağımsızlığını korumalı ve yolsuzlukla mücadele gücünü yitirmemelidir. Geleceğimizi ipotek altına alan Kamu Özel İş birliği proje, ihale ve sözleşme süreçleri şeffaf ve açık bir biçimde yürütülmeli, bu projelerin kamu maliyesine oluşturduğu yük toplumla paylaşılmalıdır.”

2021 Yolsuzluk Algı Endeksi’nin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.