UNICEF’in ‘Dünyanın Çocukları 2021’ Raporu Yayınlandı

UNICEF’in (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) 'Dünyanın Çocukları 2021' Raporu çocukların akıl sağlığı teması ile yayınladı. Raporda, ebeveynlere hem çocukların hem kendi akıl sağlıklarını koruyabilmeleri için öneriler sıralanıyor.

Ceviz Otizm Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği tarafından yapılan özet çeviride aşağıda yer alan başlıklar öne çıktı:

Anaokulu Öğrencileri İçin Öneriler
  • Çocuğunuzun bağımsızlığı ve merakı arttıkça, dışarıdaki dünyayı ve etrafında olanları keşfetmek isteyecektir. Diğer insanlarla olan etkileşimleri, onlara kendi düşünce sistemlerini veya perspektiflerini geliştirmekte ve etrafındaki dünyayı anlamakta yardımcı olacaktır.
  • Onların diğer çocuklarla olan etkileşimlerini oyun yoluyla destekleyin ve cesaretlendirin.
  • Onları yaşlarına uygun olacak, basit gündelik işleri yapmaya davet edin. Onları basit problemleri aşma konusunda yönlendirin.
  • Önlerine belirgin sınırlar ve gerçekçi beklentiler koyun. Onlara kendi isteklerinizi destekleyecek alternatifler koymaktan sakının.
  • Çocuklarınıza yiyecekleri, giyecekleri veya oynayacakları şeyler konusunda yardımcı olabilmek için onların kolaylıkla anlayabileceği belirgin tercihler sağlayın veya gösterin.
Ebeveynler Nelere Dikkat Etmeli?

Küçük çocuklar kendilerini ifade etmeyi ve yoğun duygularını yönetmeyi öğreniyorlar. Bu durum bazen çocuklar kendi istek veya ihtiyaçlarını açıklayamadığında stres ve öfkeye neden olabilir. Çocukların stresi arttığında veya bunaldığında, yanında onlara güven verecek ve duygularını yönlendirebilecek sevgi dolu yetişkinlere ihtiyaç duyarlar.

  • Herhangi bir şiddet unsuru, bağırmak veya vurmak:  Çocuk negatif bir çevre de yetiştiğinde, bu durum çocuk üzerinde “zararlı stres” oluşturur – çocuğun gelişimine ve büyümesine zarar verir-, hatta ileriki hayatını dahi etkileyen uzun süreli problemler yaratabilir.
  • Çocuğun etrafında ebeveynler arasında sürekli olarak yaşanan tartışmalar: Çocuğun çevresinde yaşanan gerginlik, çocuk için stresli olabilir, kendilerini ihmal edilmiş, güçsüz ve savunmasız hissedebilirler.
  • Herhangi bir formda ihmal: Çocuklar sağlıklı bir gelişim ve büyüme için sürekli olarak ilgi, sevgi ve bakıma ihtiyaç duyar.
Unutmayın: Kendinize de Bakın!
  • Bir bebeğin ya da bir çocuğun ebeveyni de olsanız, çok farklı duygular tecrübe edeceksiniz – ve bu çok normal. Bu duygular keyif, kızgınlık, yorgunluk ve hatta endişe olabilir. Kendinizi yorgun ya da sıkılmış hissettiğiniz zaman, stresinizi yönetmek için kendinize zaman verin.
  • Etrafınızda size destek olan insanların var olduğundan emin olun. Yalnız vakit geçirmeyi ihmal etmeyin, bu sayede kendinize ayırdığınız bir zaman ve bir alan sahibi olmuş olursunuz.
  • Yeterli uykuyu, sağlıklı bir diyeti ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin.
  • Bazı stres çeşitleri her yeni ebeveynin tecrübe ettiği bir şeydir, ancak destek için başkalarına ulaşmaktan çekinmeyin ve kendi ihtiyaçlarınızı karşılamak için zaman ayırın.

UNICEF’in hazırladığı raporun İngilizcesine buradan ulaşabilirsiniz.