Anadolu’nun Bozkırında 21 Yıllık Caz Festivali

Caz festivali denilince Türkiye’de aklımıza gelen ilk yer İstanbul, Ankara ve İzmir olur. Kültür sanat etkinliklerinin yoğunlaştığı bu kentler dışında caz müzik festivalinin 'gelenekselleştiği' başka bir yer daha var. Anadolu’nun bozkırlarında, Afyon’da.

Afyonkarahisar Caz Festivali bu yıl 21’inci kez düzenlendi. Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Festival, 28-30 Haziran tarihleri arasında önemli caz sanatçılarını ve caz severleri ağırladı. 

Geçen yıl pandemi nedeniyle tümüyle online gerçekleştirilen Festival, Afyon sahnelerinde izleyiciyle buluşurken canlı performanslar, aynı zamanda Youtube’dan yayınlandı. 

21 Yıllık Caz Festival

caz festivaliFestival, Çekya Prag’dan Lucia Bakaiova Kuartet’in 28 Haziran’da sahne alması ile başladı. 

Prag’daki caz sahnelerinin çok yakından tanıdığı bir isim olan ve deyim yerindeyse ‘sahnelerde büyüyen’ Bakaiova’ya, piyanoda Mikuláš Pokorný, kontrbasta Martin Gerla ve davulda Ivan Audes eşlik etti. Festivalin açılış konserine ilgi oldukça yoğundu. Her yıl Çekya’dan gelen caz severler bu yıl pandemiden dolayı katılamadığı halde, yerli dinleyicilerin artan sayısı dikkat çekti. 

İlk gün tek konserle sona eren Festival, ikinci gününde Praglı genç müzisyen David Kudrna Quartet’nin sahne almasıyla devam etti. Günün ikinci konserinde ise genç müzisyenlere cazı öğreten Prag’ın önemli müzisyenlerinden Jan Bálek Trio ve farklı caz eğilimlerinden deneyimli müzisyenleri bir araya getiren Mikuláš Pokorný Trio topluluğu sahne aldı. 

Festivalin son gününde ise yazar Yalvaç Ural ile edebiyat sohbeti gerçekleştirildi. Türkiye’de çocuk edebiyatı denildiğinde akla gelen ilk isim olan Yalvaç Ural, Festivalde Cemal Süreya’dan Tarık Dursun K’ya, ülkenin önde gelen sanatçılarıyla olan anılarını paylaştı. 

Edebiyat sohbeti ardından Ural, klarnetiyle The Alice Project müzik grubuna eşlik etti. İlayda Gönen’nin seslendirdiği eserler dinleyiciler tarafından büyük ilgi gördü. 

Festivalin kapanış konserinde ise Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kent Orkestrası Kemal Günüç Dörtlüsü ve Praglı solist Lucia Bakaiova’nın birlikte sahne aldı. Festivalin belki de en kalabalık günü denilebilirdi. 

Okul Söyleşileri Gerçekleşemedi

caz festivaliPandemiden kaynaklı Festival kapsamında yapılan etkinliklerde bir kısıtlamaya da gidildi. Her yıl köy okullarında öğrencilerin ve Praglı caz sanatçılarının buluşması bu yıl gerçekleşemedi. Okul söyleşileri, bu yıl sanatçıların Afyonlu öğrenciler için yaptığı özel kayıtlarla öğrencilere ulaştırılacak.

Festival kapsamında 2019 yılında hayatını kaybeden sinema yönetmeni ve fotoğraf sanatçısı Yavuz Özkan anısına da sergi düzenlendi. 

Prag-Afyon Müzik Dostluğu

Afyonkarahisar Caz Festivali’nin 21. yılında Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik dostluğunun da 16. yılı kutlanmış oldu. 16 yıldır Çekyalı sanatçılar müzik dostluğu kapsamında sahne alıyor. Önümüzdeki yıllarda Festivalin Prag’da yapılmasının hazırlıkları da devam ediyor.

Friglerin Tarihine Ufak Bir Dokunuş

Festivale gelen yerli turistler, gün içerisinde de Afyon’un tarihi bölgesi Frig Vadisi’ni ziyaret etme imkanı buldu. Frig Uygarlığı, M.Ö. 9. yüzyılda Anadolu’da Afyon-Eskişehir-Kütahya bölgesinde kuruldu. Bölgenin yoğun bir şekilde tüf kayalıklılara sahip olmasının vermiş olduğu avantajlardan yararlanan Frigyalılar, tüf kayalara yaşam alanları, mezarlar, şapeller, kaleler, kiliseler inşa etmiş. Vadide ufak bir gezinti ile Frigyaların tarihine gidilebiliyor. 

Bir başka ziyaret edilen yer ise Kocatepe’deki Atatürk Anıtı ve Kitabesi. 1874 rakımlı Kocatepe’de Anadolu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un tarihine gidilebiliyor. 

İlgili Yazılar

Tüm Haberler