6 Haziran Muhtarlık Seçimlerinde Kadınlara Destek Çağrısı!

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı (KAPI) 6 Haziran 2021'de yapılacak muhtarlık ara seçimlerinde daha çok kadın muhtar seçilebilmesi için "Bir KAPI'da Sen Aç!" kampanyası hazırlayarak, daha eşitlikçi ve kapsayıcı mahallelerin inşası için kadın muhtar adaylarına destek vermeye çağırıyor.

KAPI, nüfusun yarısını oluşturan kadınların, yerel yönetimlere giriş KAPI’sı olan muhtarlık kurumlarında daha fazla temsil edilmesini temel bir hak olduğundan hareketle, hazırladığı “Kadınlara daha çok Muhtarlık Kapısı açmanın Tam Zamanı” adlı kampanya ile 6 Haziran 2021’de yapılacak ara seçimlerde kadın muhtar sayısının artması için daha çok dayanışma, adaylaşma ve güç birliği çağırısı yapıyor.

Her ne kadar yerel seçim söz konusu olduğunda partiler ve belediye başkanı adayları daha çok gündem oluşturuyorsa da insanların gündelik hayat pratiklerine en yakın kurum olan, muhtarlıkların temsil ve katılım açısından önemine dikkat çekilen kampanyada, seçmenler kadın adaylara oy vermeye çağırılıyor.

Eşitlikçi, Kapsayıcı ve Adil Mahalleler İçin Daha Çok Kadın Muhtar!

KAPI’nın hazırladığı metinde, muhtarlık kurumunun 19. yüzyılın başından itibaren hayatımızın içinde olmasına karşın kadın temsilinin neredeyse yok denecek kadar az olduğuna, 2014 seçimlerinde %1,3 olan kadın muhtar oranının 2019’da %2,14’ e yükseldiğine; 2021 itibariyle 50.284 muhtar içinde kadın muhtar sayısı 985 mahalle ve 116 köy olmak üzere toplam 1101 olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu oranların “kabul edilemeyecek kadar az” olduğu vurgulanarak, 6 Haziran’da 753 yerde yapılacak muhtarlık ara seçimlerinde eşitlikçi, kapsayıcı ve adil mahalleler için daha çok kadın muhtarın seçilmesi için, seçmenler kadın adaylara oy vermeye çağırılıyor.

Her bir muhtarlık, eşitliğe, adalete ve özgürlüğe açılan bir KAPI olma potansiyeline sahiptir. Her bir kadın muhtar kendinden sonra gelen kız çocuklarına bir rol modeldir. Bu bağlamda kadın muhtarlar yerelde değişimin ve gelişimin müjdecisi olacaktır. Eşitlik yerelden ve yerinden başlar!