Türkiye’nin Tam Üyelik Müzakerelerinin Durdurulmasıyla İlgili Rapora Onay

20 Mayıs 2021
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakerelerinin durdurulmasıyla ilgili raporu onayladı.

İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı karar tasarısı Avrupa Parlamentosu’nda görüşüldü. Türkiye’ye temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü konularında sert eleştirilerin yapıldığı rapor, 480 “evet”, 64 “hayır”, 150 “çekimser” ile kabul edildi.

“Türkiye’nin AB değerleri ve standartlarıyla arasına mesafe koyması ilişkilerde tarihi bir dibin görülmesine neden oldu.” tespiti yapılan raporda, ilişkinin pazarlıkla yürütülen bir hale geldiği tespiti yapılıyor.

Türkiye’nin reform konusundaki isteksizliğine vurgu yapılan raporda, “Üç ana alanda Türkiye’de yaşanan gerileme derin endişe kaynağı halini almıştır: Hukukun üstünlüğü ve temel haklarda yaşanan gerileme, tersine işletilen kurumsal reformlar ve çatışmacı dış politika ile açık bir AB karşıtlığı söylemi. Bu aşamada Türkiye’yi AB vizyonu konusundaki samimiyetini ve bağlılığını sorgulamaya çağırıyoruz.” çağrısı yapılıyor.

Dışişleri’nden Tepki

Dışişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, kararın kabul edilmesinin mümkün olmadığı, AB üyeliği hedefinin Türkiye için önemine vurgu yapılarak, “İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yönetim yapımıza ve siyasi partilere ilişkin gerçek dışı iddialar içeren, ülkemizin etkin, çözüm odaklı, insani ve girişimci dış politikasını tehdit olarak gören, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında tamamen haksız, yanlı Yunan ve Rum tezlerini yansıtan ve 1915 olaylarına ilişkin tek taraflı tutarsız Ermeni anlatılarına dayanan önyargılı bu yazımı reddediyoruz.” ifadelerine yer verildi.