Roots & Shoots Türkiye Çocuk ve Gençlerin Katılımıyla Kuruldu

Roots & Shoots Türkiye, yaşama tüm çeşitliliğiyle ev sahipliği yapan bir gezegen hayalini gündelik yaşamın bir parçası haline getirmek için faaliyetlerine başladığını, dün Roots & Shoots Türkiye Youtube kanalında Dr. Jane Goodall’un katılımıyla canlı yayınlanan etkinlikle kamuoyu ile paylaştı.

Roots & Shoots, Dr. Jane Goodall tarafından 1991 yılında tüm canlılara saygı, özen, şefkati güçlendirmek; farklı kültürlere ve inançlara saygıyı desteklemek; gezegenimizi çevre, hayvanlar ve insanlar için daha iyi bir yer haline getirebileceğimize dair ilham vermek amacıyla kuruldu. Kurulduğundan bu yana 87 ülkeden, 700.000 çocuk ve gencin kurduğu 10.000 topluluk, dünyanın çevre, hayvanlar ve insanlar için daha iyi bir yer olması amacıyla çalışmalar yürütüyor. Roots & Shoots Türkiye de çocuklara ve gençlere harekete geçme, kendi çözümlerini geliştirme ve uygulama fırsatı sunmak için faaliyetlerine başladı.

İlkokul öğrencileri Lara Niksarlı, Sumru Akyüz ile ortaokul öğrencisi Kuzey Tüysüzoğlu’nun moderasyonuyla gerçekleşen etkinlik, Roots & Shoots Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aslıhan Niksarlı’nın açılış konuşması ve tanıtım sunumuyla başladı. Niksarlı konuşmasında, “Çocuklara ve gençlere harekete geçme, kendi çözümlerini geliştirme ve uygulama fırsatı sunarak; uyum içinde bir gezegen düşünü onlarla birlikte gündelik yaşamın bir parçası haline getirmek amacıyla kurulduk. Hemen hepimizin hayali bir: Yaşama tüm çeşitliliğiyle ev sahipliği yapan bir gezegen!” diye Roots & Shoots Türkiye’nin amaçlarını ifade etti.

“En Büyük Umut Çocuklar ve Gençler”

Roots & Shoots Türkiye KurulduEtkinliğin onur konuğu olan Dr. Jane Goodall ise, dünyayı dolaşıp, konuşma yaptıkça gezegeni nasıl yok edildiğini daha iyi anladığını belirterek, “Geleceklerinden umudunu kaybetmiş birçok genç insanla tanıştım. Bunu tersine döndürmek için geç değil. Bu dönüşüm yolculuğunda ise en büyük umudum çocuklar ve gençler. Roots & Shoots’u bunun için kurdum. Umutsuz olduğunuzda yapılacak en iyi şey harekete geçmek, bir şeyler yapmak, değişim yaratmaktır. Yaptığınız her şey bir fark yaratıyor. Ne tür bir fark yaratmak istediğinize siz karar vermelisiniz. O yüzden bir şey yemeden veya bir kıyafet satın almadan önce kendinize sorun. Üretiminde herhangi bir hayvan zarar gördü mü? Çevreye zarar verildi mi? Eğer bu soruların cevabı ‘Evet’ ise, onu satın almayın, giymeyin, yemeyin.” diyerek duygularını paylaştı.

Etkinliğin son konuşmacıları ise lise öğrencileri Rumeysa Lacin ve Işıl Anık’tı. Rumeysa Lacin, “Bizler henüz taptaze birer filiziz. Geleceğe dair hayallerimiz, tutkularımız ve gerçekleştirmek istediğimiz değişimler var. Önemli olan bir araya geldiğimizde, başaramayacağımız hiçbir olmadığını fark etmek.” sözleriyle hislerini paylaştı. Işıl Anık ise “Roots & Shoots çocukların ve gençlerin meraklarının ucundan tutup hiç bırakmamaları için var. Sizler de gezegenimiz için değişim ve gelişim yaratabilirsiniz. Buradaki tek ve en önemli husus beklememek, hiç durmadan ve zaman kaybetmeden yolunuzda ilerlemek. ” diye ekledi.

Roots and Shoots Türkiye, çocuklar ve gençlerin doğanın işleyişini bildiği ve yaşamında uyguladığı, yaşadığı coğrafyayı tanıdığı, birbirlerini ve biyoçeşitliliği gözettiği, kendilerini güvende ve ait hissettiği bir ortam sağlamayı hedefliyor. Kurum, çocuklardan gelen talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan programlarla onların yaratmak istedikleri dönüşüme katkı sağlarken, bilgi ve becerilerinin güçlenmelerine, yaratıcı düşünme pratikleri kazanmalarına destek olmayı önceliklendiriyor.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler