İstanbullular Pandemiyle İlgili Daha Karamsar

İstanbul İstatistik Ofisi, Mart ayında yaptığı “İstanbul'da Koronavirüs Algı, Beklenti ve Tutum Araştırması”nı yeniden yaptı. Kasım ayı bulguları, pandeminin başlangıcından bu yana endişeleri artan İstanbulluların, Mart ayına göre daha karamsar olduğunu gösteriyor. Maske kullanımı ve salgın hakkında daha bilgili olan İstanbullular, vakaların artacağını ve ekonomiye olumsuz etkisinin süreceğini düşünüyor. Ayrıca, salgınla mücadelede karantina ve denetimlerin artırılması gerektiğine inanıyor.

İBB bünyesindeki İstanbul İstatistik Ofisi 19- 22 Mart tarihleri arasında yaptığı “İstanbul’da Koronavirüs Algı, Beklenti ve Tutum Araştırması” 17- 21 Kasım 2020 tarihleri arasında tekrar yaptı ve iki araştırma arasındaki bulguları karşılaştırmalı olarak değerlendiren bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre Mart ve Kasım aylarında İstanbulluların değişen algı, beklenti ve tutumları şu şekilde özetlenebilir;

COVID-19 bilgisi: %79,7 koronavirüs hakkında yeterince bilgi sahibi; %13’ü yeterince bilgi sahibi olmadığını; %7,3’ü emin olmadığını söylüyor.

Maske kullanımı: Mart ayında maske kullanımı %35,8 iken Kasım ayında %99,6’ya çıktı.

Endişe seviyesi: Koronavirüsün ilk aylarına göre İstanbulluların endişe seviyesi yükseldi. %91,6’sı virüsün kendisine ya da yakınlarına bulaşma riskinden dolayı endişe duyuyor. Pandemi nedeniyle %69’u endişe, %65’i stres, %58,4’ü korku, %45,5’i yalnızlık ve %44,9’u umutsuzluk seviyelerinin arttığını söylüyor.

İİOEkonomiye etkisi: %91,8’i ülke ekonomisinin olumsuz etkilendiğini; %92,5’i ise önümüzdeki dönemde de ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

Beslenme alışkanlıkları: Koronavirüs döneminde katılımcılar beslenmesine daha fazla dikkat ettiğini ifade etti. Mart ayında katılımcılara yöneltilen “Son 10 gündür koronavirüsle ilgili önlem almak için beslenmenize dikkat ediyor musunuz?” sorusuna %60,4’ü “Evet” yanıtını verirken Kasım ayında %91,8’i “Evet” yanıtını verdi.

Toplu taşıma: Mart ayına göre Kasım ayında toplu taşıma kullanımı azaldı: %45,5’i Mart ayında toplu taşıma kullanmadığını/daha az kullandığını belirtirken Kasım ayında rakam %82’ye yükseldi.

Alışveriş oranları: Alışveriş yapanların oranı Mart ayına göre azaldı.  %77,6’sı gıda ürünleri, %45,9’u temizlik malzemesi, %15,3’ü bağışıklık güçlendirici destek ürünleri, %2,4’ü ise bebek bakım ürünlerinde alışverişi yoğunlaştırdı.

COVID-19 vaka sayısı: %25,4’ü virüsün kendisine bulaştığını düşünüyor.  %38’i koronavirüs testi yaptırdı; test yaptıranların %25,5’i pozitif çıktı. Test yaptırmayanların ise %25,4’ü virüsün kendisine bulaştığını düşünüyor.

İİOAşıya karşı tutum: Erkeklerin %55,4’ü kadınların ise %41,6’sı aşı olmak istiyor.

Pandemide beklenti: Katılımcılar koronavirüs vakalarının artacağını düşünüyor. Araştırmaya katılanların %76,4’ü Türkiye’de, %82,9’u ise İstanbul’da koronavirüs vakalarının ilerleyen dönemde artacağını belirtti.

Salgınla Mücadele yöntemleri: Koronavirüsle mücadelede karantina ve denetimlerin artırılması gerekir diyenlerin bir kısmı karantinada maddi yardıma ihtiyaç duyacağını söyledi.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.