İklim Diplomasisi Haftası’nda “#İklimBiziz ve Yaşanabilir Bir Gelecek için #Değişeceğiz Mesajı”

AB İklim Diplomasisi Haftası, AB Türkiye Delegasyonu ve UNDP’nin işbirliği ile #İklimBiziz #Değişeceğiz kampanyasını tanıtan çevrimiçi basın toplantısı ile başladı. COVID-19 salgınında iklim değişikliğine farkındalık yaratacak faaliyetlere odaklanacak olan İklim Diplomasisi Haftası, 2-13 Kasım 2020 tarihleri arasında sivil toplum, gazeteciler ve bireyler dahil tüm toplumsal aktörlerin katılımı ile tartışılacak. Bu yıl için belirlenen #İklimBiziz ve #Değişeceğiz sloganları ile siz de iklim krizine dair farkındalık çalışmalarına katkı sunabilirsiniz.

İklim eyleminin en güçlü küresel iki savunucusu olan AB ve UNDP’nin (BM Kalkınma Programı) Türkiye temsilcileri 26 Ekim’de düzenledikleri çevrimiçi basın toplantısı ile 2020 AB İklim Diplomasisi Haftası’nı başlattı. İklim Diplomasisi Haftası boyunca sosyal medya kampanyası, farkındalık için açık hava etkinliği, webinarlar, basın toplantıları ve başka birçok faaliyet düzenlenecek. İklim Diplomasisi Haftası için bu yıl, #İklimBiziz ve yaşanabilir, sürdürülebilir, iklim nötr gelecek için #Değişeceğiz sloganları belirlendi.

AB Türkiye Delegasyonu ve UNDP Türkiye ev sahipliğinde yapılan toplantıda ilk söz alan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İklim Diplomasisi Haftalarını AB olarak 2016’dan beri düzenlediklerini söyleyerek, bu haftanın hükümetler, iş dünyası, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve aktivistler gibi tüm aktörler ve vatandaşlar ile de diyalog geliştirmek için özel fırsatlar sunduğunu kaydetti.  Meyer-Landrut, Türkiye’de herkesi kamuya açık olan İklim Diplomasisi Haftası kapsamında yapılacak faaliyetlere katılmaya ve sosyal medya kampanyası aracılığıyla #İklimBiziz kampanyasına katılmaya ve mesajları yaymaya davet etti.

Toplantının diğer ev sahibi UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi, acilen iddialı bir iklim eylemine ihtiyacımız olduğunu söylerken, küresel sıcaklık artışının 1,5 derecenin altında tutmayı başaramazsak, büyük olasılıkla, yıkıcı felaketler ve geri dönüşü olmayan değişimler yaşayacağımız uyarısında bulundu. Thomasi, yürütülen kampanyanın “her şeyin iklim krizini etkilediği ve ondan etkileneceği düşüncesi odağında” şekillendiğini söyleyerek her şeyin 1,5 derece sözümüzü tutup tutamayacağımıza bağlı olarak şekilleneceğini vurguladı.  Kampanyanın” #İklimBiziz ve #Değişeceğiz” çağrılarının herkes için bir davet olduğunu kaydeden Thomasi, “hepimizin yapabileceği bir şeyler var. Etkimiz, toplu halde hareket ettiğimizde artacak” hatırlatmasında bulundu.

Toplantıda konuşan TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sürdürülebilir kalkınma başlığında, insani ve çevresel kalkınmanın önemini pandemiyle tekrar hatırladıklarını ve iklim değişiminin “şok” olarak nitelendirilmesine, Antartika’ya giderek buzulların eridiğini bizzat görmüş biri olarak, katıldığını söyledi. “Pandemi sonrası nasıl bir dünya kuruluyor?” sorusuna yanıt aramak için, gıda güvenliği, sağlıklı kentler, dirençli kentler ve şehirlerin dayanıklılığı konularını konuşmanın çok daha önemli hale geldiğini kaydeden Şahin, Sıfır Atık hedefi kapsamında kamuda hazırlanmakta olan eylem planı ve yönetmeliklerin sürdüğünü hatırlatırken, asıl önemli olanın tüm düzenlemelerde olduğu gibi burada da uygulama olduğuna dikkat çekti. Yerel yönetimlerin de uygulama safhasında  ana aktörler olduklarını belirten Şahin, hem TBB’de hem Gaziantep’te pandemi döneminde hayata geçirdikleri yeni çalışmalardan bahsetti ve  “İklim Biziz Değişeceğiz! sloganıyla bu projenin arkasındayız” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ise konuşmasında küresel düzeyde ortalama sıcaklıkların son 5 yılda yeni rekorlar kırdığını ve bunun tetiklediği doğa olaylarının afetlere dönüşme riskiyle karşı karşıya olduğumuzdan, Ulusal İklim Değişikliği strateji ve Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı’nın uzun dönemli hedefler doğrultusunda yenileme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Birpınar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından çok daha fazla yararlanmaya çaba gösterdiğini kaydederken, İklim Kanunu’nu hazırlama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar iklim krizine uyum konusunda Türkiye’nin özellikle yenilenebilir enerji konusunda iyi durumda olduğunu söyleyerek, yenilenebilir enerji gücünü kurulu güç açısından değerlendirdiğimizde % 49 yenilebilir enerji kapasitesi ile Avrupa’da 6. sırada olduğunu vurguladı.

İklim Diplomasisi Haftası etkinliklerini izlemek için AB Türkiye Delegasyonu ve UNDP Türkiye adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler