Antalya Yaşlılık Araştırması’nın İlk Bulguları Açıklanıyor

Antalya merkezinde yaşayan 55 yaş ve üzerindeki kişilerin yaşam koşullarını çok boyutlu olarak inceleyen bir araştırma olan Antalya Yaşlılık Araştırması (AYA)'nın ilk bulguları 23 Ekim'de paylaşılıyor.

AYAAYA, 2013 yılında başlamış, 2016 ve 2019/20 yıllarında olmak üzere her 3 yılda bir tekrar edildi. AYA, 2016 yılından başlayarak, ikinci döneminin tamamlanmasıyla birlikte artık bir zaman serisi mahiyetine dönüştü.

AYA’nın temel amacı 55 yaşın üzerindeki insanların yaşlanma süreçlerini, kenti kullanımlarını, hak ve özgürlüklere bakışlarını analiz etmek, geleceğe ilişkin algı ve beklentileri incelemek. Araştırma, 7 ana tematik başlıkta yaşlanan insanların yaşam koşullarını değerlendiriyor. Sağlık, aile yapısı, gelir, iş ve istihdam, kültür-sanat ve spor, teknoloji kullanımı ve sosyal ilişkiler başlıklarında sorulara yanıt aranıyor.

Elde edilen bilgiler, yerel yönetimler için veriye dayalı hizmet geliştirmek, var olan hizmetleri değerlendirmek, yaşlıların kente katılımlarını izlemek, hak ve özgürlüklerine ilişkin sorunları tespit etmek üzere değerlendirilebilir. Böylece hem yerel yönetimler için hem de gerektiğinde diğer ülkelerle karşılaştırmak üzere kavrayışcı biçimde bilgi üretilmiş olur.

2013 verilerinin analizlerini içeren ilk akademik çalışma:  “Yaşlılıkta Ayrım: Çağdaş Türkiye’de Yerel Yönetmleri Bekleyen Zorluklar

İleri düzey analizleri neticesinde basılan ikinci yayın “Sınıflar, Kuşaklar ve Kültüre Düşkünlük: Antalya Yaşlılık Araştırması (AYA-Faz1) Bulguları

AYA, 2020 yılında Avrupa Birliği programlarının desteğini alıp, üçüncü dönemini tamamladı. İlk bulguları içeren sonuçlar Senex dernek tarafından 2020 yılında basılacak.

AYA üçüncü dönem araştırmasının ilk bulguları 23 Ekim 2020 tarihinde araştırma koordinatörü Doç.Dr. Özgür Arun tarafından sunulacak. “Ön Bulgular ve Yerel Yönetimlere Öneriler” başlıklı atölye çalışmasında aşağıdaki sorular ele alınacak;

1. Bir kent nasıl yaşlanır?

2. Yaşlananlar kenti nasıl kullanıyorlar?

3. Yaşlı hakları, yaş ayrımcılığı ve ihlaller: Yerel yönetimler ne yapmalı?

Çevrimiçi (online) gerçekleştirilecek tartışmalara katılım ücretsizdir. Atölyeye katılmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanarak kayıt yaptırabilirsiniz.

Kayıt Olmak İçin Lütfen Tıklayınız.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler