MUDEM, ‘Kadın Kadına Sohbetler’i Çimlere Taşıdı

Mülteci Destek Derneği (MUDEM) İzmir Kadın Dayanışma Merkezi, online sürdürdüğü "Kadın Kadına Sohbetler" etkinliğini fuar alanına taşıdı.

Sosyal uyum ve etkinlik uzmanı Selin Arıkın,  MUDEM İzmir Kadın Dayanışma Merkezi olarak, Japonya Hükümeti’nin finansal desteği ve UN Women iş birliğiyle, kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesini amaçlayan faaliyetler yürüttüklerini belirterek, “Çalışmalarımız, koruma, geçim kaynakları ve sosyal uyum üst başlıkları altında şekilleniyor.  Psiko-sosyal danışmanlık, dil kursları ve mesleki gelişim kursları, geçim kaynaklarını destekleme faaliyetleri, sosyal uyum aktiviteleri ve farkındalık faaliyetleri, güçlendirme çalışmalarımızın kapsamını oluşturuyor.” dedi. ‘Kadın Kadına Sohbetler’in pandemi sürecinde danışanların ortak ihtiyaç ve taleplerine yanıt vermek için ortaya çıktığını belirten Arıkın, “Telefon danışmanlığı ile hizmet yürüttüğümüz zaman dilimi içerisinde yararlanıcılarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri ‘Evde çok sıkılıyoruz, kurslar ve etkinlikler ne zaman başlayacak?’ sorusu oldu. Fiziksel ortamda bir araya gelemediğimiz sosyal izolasyon sürecinde birçok sivil toplum kuruluşu gibi biz de talepler doğrultusunda online platformlarda etkinlikler düzenleme yoluna gitmek istedik, uyum uzmanı ve psikolog kolaylaştırıcılığında Suriyeli, Mısırlı, Iraklı, İranlı ve Türk kadınlarla zoom uygulamasında bir araya gelerek çeşitli konularda sohbet etmeye başladık. Etkinliklerimizde sosyal çalışmacı ve geçim kaynakları uzmanı arkadaşlarımız da yönlendiricilik ve bilgilendiricilik rolleri ile oturumlara destek oldular” dedi.

“Kadın Kadına Sohbetler”in pandemi sürecinin etkileri, ülkeler ve kültürler, toplumsal cinsiyet eşitliği, uluslararası ve ulusal mevzuatta kadın, toplumsal cinsiyet temelli baskı ve başa çıkma yöntemleri, kişisel alanda ve grup çalışmalarında benlik saygısı gibi konuların konuşulduğu bir platforma dönüştüğünü vurgulayan Arıkın, “Altı oturumunu zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirdiğimiz etkinlik serisinin bir oturumunu, sosyal mesafe önlemlerine uyarak İzmir fuar alanı çimlerinde yüz yüze de gerçekleştirme fırsatı bulduk. Grup çalışmaları ile renklenen etkinliğimizde yararlanıcılar bilgisayar ekranlarından çıkıp yüz yüze tanışma mutluluğunu yaşadılar” diye konuştu.

Sohbetlerin online olarak süreceğini ve katılmak isteyenlerin başvurabileceğini hatırlatan Arıkın, olumlu geri dönüşler aldıklarını da kaydetti. Arıkın şöyle konuştu: “Olumlu geri bildirimler oldukça bizler de etkinliği devam ettirme konusunda motive olduk ve bir kadın dayanışma merkezi olduğumuzu daha yoğun hissettik. Hangi uyruktan olduğumuz fark etmeksizin bir kadın olarak ortak ihtiyaç, sorun ve mutluluklarımız var,  yeter ki birbirimizi tanımaya fırsat verelim. Tanıştıkça, etkileşim alanını genişlettikçe, empatik iletişime açık oldukça ön yargılar yok olup birlikteliğin gücü ortaya çıkıyor. Bizler de Kadın Dayanışma Merkezi ekibi olarak bu birlikteliğin içerisinde bulunmaktan oldukça keyif duyuyoruz”