Kadın Kadına Bisiklet Dostluğu Projesi Kapsamında Bir Araya Gelen Yerli Ve Mülteci Kadınlar Birlikte Pedalladılar

Uluslararası Alman İşbirliği Kurumu (GIZ) desteği ile yürütülen "Birlikte Güçlüyüz” projesi kapsamında, Mülteci Destek Merkezi (MUDEM) gönüllüsü Şeyma Nur Şahin "Kadın Kadına Bisiklet Dostluğu" adlı projesinin ilkini İstanbul’da gerçekleştirdi.

Farklı yetenek ve becerilere sahip yerli ve mülteci genç kadınlara kültürler arası öğrenme ve sosyal uyum becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bu projede teorik ve pratik bisiklet sürüş eğitimi verildi.  Kadınlar aldıkları eğitimin ardından İstanbul’un çeşitli yerlerinde bisiklet sürmenin keyfini çıkardılar.

MUDEM’in Birbirini gerçekten görmeye ve anlamaya dayalı bir iletişimin kurulması amacıyla gerçekleştirdiği Birlikte Güçlüyüz Projesi kapsamında proje yazma eğitimi alan gençlerden biri olan Şeyma Nur Şahin Kadın Kadına Bisiklet Dostluğu Projesini hayata geçirdi. Bu amaçla içlerinde daha önce hiç bisiklet sürmemişlerinde yer aldığı 24 genç kadınla 4 hafta süren eğitimler ve sürüş etkinlikleri yapıldı.

Sosyal medya, üniversiteler, dernekler aracılığı ile ilanı yapılan projeye başvuran katılımcılar eğitimin ilk gününde tanışarak sosyal uyumun ne olduğu üzerine konuşup bisikletle ilgili ayrıntılı teorik eğitim aldılar. İkinci hafta başlayan sürüşlerle Kadıköy, Maltepe sahillerinde temin edilen bisikletler üzerinde pratik yaparak birbirlerini yolda yakından tanıma fırsatı buldular. Eğitimlerin ve sürüşlerin ardından Kınalıada’da gerçekleştirilen eğlenceli final turu ile ön yargıları yıkan kadınlar Birlikte Güçlüyüz mesajı verdiler.

İlk hafta verilen sosyal uyum ve teoride bisiklet eğitimin ardından pedallamak için yola çıkan kadınlardan Marah ‘Buradaki kadınlarla uzun süredir arkadaşmışız gibi hissetim, adalardaki manzara eşliğinde bisiklet sürmenin keyfini çıkardık’ derken diğer bir katılımcı olan Shouq projeyi internetten duydum, proje sayesinde bisiklet sürmeyi öğrendim, çocukluğumdan beri bu benim için bir hayaldi. Güzel insanlarla tanışarak Türkiyenin güzel yüzüne bir kez daha şahit olduğunu söyledi. Ayşenur ise ‘Yabancı milletten insanlarla tanışmak ve kadın kadına sürüşe katılmak unutulmaz bir tecrübeydi. Yıllar sonra ilk kez bisiklet sürdüm. Bisiklet sürme becerimi geliştirdim’ dedi.

Projenin devamını geliştirmek için çalışmalarına devam eden Şahin birebir  tanıklık ettiği sosyal uyum sürecinden edindiği tecrübelerden son derece memnun olarak Bisikletle Güçlüyüz demeye devam ediyor.