Demokrasiyi Savunmak İçin Küresel Çağrı:
“Covid-19 Krizi Demokrasiyi Tehdit Ediyor”

Aralarında Nobel Ödülü sahibi kişilerin de olduğu 500'den fazla siyasi, sivil lider ve demokrasi yanlısı kurum, Covid 19 krizinin küresel çapta demokrasiyi tehdit ettiğini belirterek, “Demokrasiyi Savunma Çağrısı” isimli bir açık çağrı yaptı.

Stockholm merkezli Uluslararası bir kurum olan IDEA ve Washington-DC merkezli National Endowment for Democracy tarafından başlatılan ve 73 demokrasi savunucusu kurumun yanı sıra dünya çapında 13 Nobel Ödülü sahibi ve 62 eski devlet ve hükümet başkanı da dahil olmak üzere çok sayıda önde gelen siyasi ve sivil liderin desteğini alan mektup kampanyası, hem farkındalığı artırmayı hem de vatandaşları ve politika yapıcıları demokrasiyi korumak için harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Mevcut pandeminin, demokrasi açısından müthiş boyutlarda bir küresel meydan okumayı temsil ettiği belirtilerek, “Dünyanın dört bir yanındaki otoriterler Covid 19 krizini, demokrasiyi zayıflıkla damgalamak ve demokrasinin son birkaç on yılda elde ettiği gözle görülür kazanımları tersine çevirmek için yeni bir siyasi savaş alanı olarak görmektedir. Demokrasi tehdit altındadır ve onu önemseyen insanlar, demokrasiyi savunma iradesini, disiplini ve dayanışmayı talep etmelidir. Mevzu bahis olan, her yerde insanların özgürlüğü, sağlığı ve haysiyetidir.” Denildi.

Mektupta, otoriter rejimlerin iktidardaki konumlarını sağlamlaştırmak için krizi kullanmasının şaşırtıcı olmadığı, ancak yanı sıra bazı demokrasilerin yürürlüğe konan uygulamaların geri alınabilmesi için gereken önlemleri almadan acil durum yetkilerini devreye soktukları da belirtiliyor.

“Gönüllülüğün Çeşitlendiğine ve Arttığına Tanık Olduk”

Mektup kampanyasını destekleyen European Endowment for Democracy İcra Direktörü Jerzy Pomianowski Sivil Sayfalar’a kampanyayı ve pandemi sürecindeki çalışmalarını değerlendirdi.

Covid-19 salgını sırasında birçok izleyicinin kriz hakkında güvenilir bilgi alabilmek için bağımsız medya kuruluşlarına yöneldiğini gözlemlediklerini belirten Pomianowski, “Aktivistler, etkinliklerini sosyal medyaya ve çevrimiçi alana taşımak zorunda kaldılar. Bu yeni durum, daha önce temas etmedikleri yeni kitlelerle etkileşim kurmalarını sağladı. Ayrıca, kamu hizmetlerinin yetişemediği açıkta kalan ihtiyaçları karşılamak ve yerelde ihtiyaç sahibi kırılgan grupların tıbbi malzeme, gıda ve yardım sağlamak, sosyal destek programları yürütmek için karşılıklı yardım girişimlerinin ortaya çıktığı birçok bağlamda gönüllülüğün çeşitlendiğine ve arttığına tanık olduk. EED, bu kitleleri korumak için bağımsız medyayı desteklemenin yanı sıra, özellikle Covid-19 döneminde halk sağlığı harcamalarındaki çarpıklıkları izlemek üzere çalışmalar yürütenleri, yolsuzlukla mücadele konusunda izleme çalışmaları yürüten kuruluşları desteklemeye devam edecektir. Bu dönemde, aktivistlerin karşı karşıya kaldığı izolasyon engelini aşabilmek için ortaya çıkan bu yeni çevrimiçi aktivizm yöntemlerini de desteklemeye devam edeceğiz.” Dedi.

Mektubun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler