Özel Gereksinimli Çocuklara Ücretsiz Online Eğitim

Ege Özel Çocuklar Vakfı ve Işıldayan Özel Çocuklar Eğitim Merkezi tarafından korona krizinde eğitimleri kesintiye uğrayan özel eğitim gereksinimi olan çocuklar için Türkiye’nin farklı şehirlerinden eğitmenlerin katkısıyla ücretsiz online dersler verilmeye başladı.

özürlü çocuklara ücretsiz eğitimÖzel eğitim öğretmeni, uzman psikolojik danışman ve Işıldayan Özel Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Selvi Çalış, özel gereksinimli çocukların, tanı konulduğu andan itibaren yoğun bir eğitim sürecine girdiğini, akranlarına göre bilgiyi çabuk unuttukları için  sık tekrarlanan çalışmalarla eğitim aldıklarını belirterek, “Bu nedenle  özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri yıl boyunca yaz ve sömestr tatili olmadan eğitim verir. Pandemi nedeniyle eğitimleri kesintiye uğrayan çocuklarımızın rutinleri bozuldu, öfke nöbetleri, unutmalar ve maalesef geriye dönüşler yaşanıyor” dedi. Bu süreçte eğitimleri online olarak düzenlemeye başladıklarını belirten Çalış, “Bu eğitim sadece çocuklar için değil aileler için de psikolojik destek ve eğitim yönetimi şeklinde  olmalıydı. Eğitimi desteklemek isteyen öğretmenler ile eğitimi kesintiye uğramış otizmli, zihinsel ve bedensel yetersizlikleri olan, down sendromlu, disleksili, işitme engelli çocuklarımızın ailelerini internet ortamında buluşturmaya karar verdik.” dedi. Çalış, yüzü aşkın öğrencinin gönüllü eğitimcilerden online olarak birebir eğitim aldıklarını kaydetti.

Pandemi sonrası, özel gereksinimli çocuklar için MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından il milli eğitim müdürlüklerine özel çocuklar için hazırlanan video ve görsellerden oluşan bir günlük eğitim programı paylaşılmaya başlandı.

Ege Özel Çocuklar Vakfı da özel gereksinimli çocukların ve ailelerinin psikolojik destek alabileceği online çalışmalarını, alanlarında uzman gönüllü öğretmenler aracılığıyla sürdürüyor. Eğitimi kesintiye uğramış otizmli, zihinsel ve bedensel engeli olan, down sendromlu, disleksili, işitme engelli çocukların ve  ailelerinin internet ortamında birebir eğitim ve destek almalarına olanak sağlayan çalışmanın koordinatörlük görevini de yürüten Çalış, “Mümkün olduğunca süreci devam ettirmek istiyoruz. Bu yöntem uzun vadede alternatif bir yöntem olarak devam etmelidir. Bir an önce salgın tehlikesinin ortadan kalkmasını ve özel gereksinimli çocuklarımızın eğitimlerine devam etmesini ümit ediyoruz. Çünkü özel gereksinimli öğrencilere dokunarak ve yüz yüze eğitim vermek gerekiyor. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri açılsa dahi öğrencilerle gönüllü eğitimciler arasındaki bağın kolay kolay kopmayacağını düşünüyorum. Düşünsenize Erzurum’da yaşayan bir öğretmen, Çanakkale’de yaşayan hiç tanımadığı bir çocuğun ve ailesinin hayatına dokunuyor. Maneviyatı çok yüksek olan bu iletişimde Vakıf olarak aracı olduğumuz için çok mutluyuz, eğitmenlerimiz ve ailelerle sürekli toplantılar ve birebir görüşmeler yaparak projenin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlıyoruz, dedi.