Gençler Özgürlük, Adalet Ve Liyakat İstiyor!

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV)  yaptığı ''Türkiye’nin Gençliği Araştırması” gençlerin özgürlük, adalet ve liyakat özlemini çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor.

SODEV’in Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla hazırladığı “Türkiye’nin Gençliği Araştırması Raporu” bugün zoom üzerinden düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı. Gençlerin özgürlük, adalet ve liyakat özlemini çarpıcı bir biçimde ortaya koyan “Türkiye’nin Gençliği Araştırması”na göre gençler işsiz, eğitimle bağları kopuyor, eğitimle bir yere gelinebileceğine ilişkin inanç azalıyor, kayırmacılık ve arkası sağlam olmadan Türkiye’de bir yere gelmenin zor olduğunu düşünüyor, yurt dışında yaşamak istiyor. Araştırmaya katılan gençlerin %32’sinin herhangi bir eğitim kurumu ile ilişkisi olmadığı gibi, herhangi bir istihdam ilişkisi de yok! %69,2’si ekonomik anlamda bağımsızlığını kazanmamış. Rapora göre gençlerin gençler en çok kendilerini özgürce ifade edebilmeyi (%68,3) ve başkalarının düşüncelerini özgürce ifade edebilmesini (%52) önemli görüyor. Bu özgürlüklerin hayatlarındaki önem derecesi gençlerin oy verme davranışından bağımsız olarak her kesimde çok yüksek. Bu anlamda ifade özgürlüklerinin gençlerin uzlaşma içinde oldukları ve en önemsedikleri meseleler olduğu görülüyor. Gençlerin yalnızca yetenek ile bir yere gelinebileceğine ilişkin inançları çok zayıf görünüyor. Katılımcıların %70,3’ü Türkiye’de arkası sağlam bir kişinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceğini düşünüyor.%40,8’i Türkiye’de üniversitelerin iş bulmak için yeterli donanım sağladığını düşünmüyor.

Gençlerin Yüzde 32’si Ne Eğitimde Ne İstihdamda

SODEV’in Türkiye genelinde gerçekleştirdiği anket çalışmasında; gençlerin istihdam ve eğitim kurumları ile ilişkisi, en önemli gördükleri konular, yurt dışında yaşama eğilimleri ve seçimleri, iş bulma ve eğitime ilişkin algıları ölçüldü. Araştırma Türkiye gençliğinin, hangi siyasi partiye oy verirse versin kendilerini ifade etme özgürlüklerini ve başkalarının da düşüncelerini ifade etme özgürlüklerinin en önem verdikleri konular olarak gördüğünü açıkça ortaya koyuyor. Rapora göre katılımcıların %61,7’si öğrenci, %19’u çalışandır. %10,7’si iş aradığını, %7,3’ü iş aramaktan vazgeçtiğini, %3,3’ü ise ev kadını olduğunu ifade etmiş. Yani aslında gençlerin %32’sinin herhangi bir eğitim kurumu ile ilişkisi olmadığı gibi, herhangi bir istihdam ilişkisi de yok. Raporda Türkiye OECD’nin ne istihdamda ne eğitimde (NİNE) gençlik olarak adlandırdığı kategorinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğu ifade ediliyor.

Ne Eğitimde Ne İstihdamda NEET Gençliği dosyamızı okumak için tıklayınız.

Gençler İfade Özgürlüğünü Önemsiyor

Raporda, düşüncelerini özgürce ifade edebilmek ve başkalarının düşüncelerini özgürce ifade edebilmesi gençler için çok önemli görünen konular olduğu belirtiliyor. Sonuçlara göre, gençlerin %68,3’ü düşüncelerini özgürce ifade edebilmeyi çok önemli olarak görüyor. %52’si ise başkalarının düşüncelerini özgürce ifade edebilmesini de çok önemli buluyor. En önemli görünen konular daha sonra sırasıyla milli değerler %49,8 ve dini değerler %45,7. Türkiye’de gençlerin önemli oranda dini ve milli değerleri önemserken, bunu hem kendi hem başkalarının özgürlükleri ile bir arada gördüklerini gösteriyor.

Yurt dışında Yaşama İsteği…

Araştırma verilerine göre, Türkiye’de gençlerin %62,5’i eğer imkan olsa yurt dışına yerleşip orada yaşamak istediğini belirtiyor. Ayrıca rapordaki bir çarpıcı veri de kendi oy verdikleri partinin yıllardır iktidarda olmasına rağmen, AK Partili gençlerin dahi neredeyse yarısının eğer imkanı olsaydı yurt dışında yaşamak istediğini ifade etmesi. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin oranı CHP’ye oy veren gençlerde %74,4’e, İyi Parti’ye oy verenlerde %68,8, henüz oy kullanmayanlarda yine %68,8, MHP’li gençlerde %68,6’ya yükseliyor.

Rapordaki bir diğer çarpıcı veri de yetenekli bir gencin başarılı olacağı ve mutlaka bir yere geleceğine ilişkin inanç gençler arasında ancak %20,7 oranında geçerli olması. Yani gençlerin yalnızca yetenek ile bir yere gelinebileceğine ilişkin inançları çok zayıf görünüyor. Katılımcıların %70,3’ü Türkiye’de arkası sağlam bir kişinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceğini düşünüyor.

Sosyal Medyaya Bakış

SODEV’in araştırması sosyal medyada düşüncelerini ortaya koyma özgürlükleri ile ilgili önemli bir ayrışmaya işaret ediyor. Türkiye genelinde gençlerin %25’i sosyal medyada kendilerini özgürce ifade edemediklerini düşünüyor. Bu oran özellikle HDP’li, CHP’li ve İyi Partili seçmenlerde çok daha yüksek oranlarda seyrediyor.Araştırma, iktidarda olmayan düşüncelerin sosyal medyada ifade edilmesi yönünde dahi önemli sınırlamalar olduğunu gösteriyor. Muhalif partilere oy veren gençler sosyal medyada kendilerini özgürce ifade edemediklerini ifade ediyor. Araştırmamıza katılan gençler %93,2 ile en çok Instagram’ı kullandıklarını belirtiyor. İkinci sırayı %49,2 ile Twitter, üçüncü sırayı %47,3 ile Facebook alıyor.

Raporun tamamını okumak için tıklayınız.