Trafikte Haklarım Derneği #TrafikKazalarınaDurDe Demeye Davet Ediyor!

Trafik kazalarında can kayıplarına, hak kayıplarına dur demek için 6 Mayıs 2015 tarihinde kurulan Trafikte Haklarım Derneği'nden Yasemin Usta, trafik kazalarının en az Covid-19 kadar önemli bir  halk sağlığı sorunu olduğunu anlatıyor.
  • Dünya genelinde trafik kazaları 24 saniyede  1 can alıyor.
  • Dünyada her yıl 1,35 milyon insan, trafik kazasında ölüyor. 
  • 20 – 50 milyon kişin yaralanıyor ya da engelli kalıyor. (Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü)

İçişleri Bakanlığı’nın trafik güvenliği alanında yaptığı çalışmalarla trafik kazalarında düşüşler olduğunu ancak bu düşüşlerin yeterli olmadığını söyleyen Yasemin Usta, her yıl 7.000+ kişinin trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğini belirtip kusur oranlarının %98’inin insan faktörü olduğuna değiniyor.

Usta, istatistikler kazaların çoğunun önlenebilir olduğunu gösteriyor derken, bu kazaları durdurmak için çok basit trafik kurallarına uymanın ve trafikte haklara saygı göstermenin yeterli olduğunu söylüyor ve 2-8 Mayıs 2020 tarihleri trafik haftasında trafik kurallarına uymayanları hep birlikte uyarmak istiyor.

dur de!Nasıl mı? Sosyal medya hesaplarından herkesi trafikte en fazla rahatsız olduğu sorunu, kaza faktörleriyle ilgili (örneğin aşırı hızlı giden sürücü, engelli park alanına park edenler, geçmemesi gereken yerden geçen yayalar) kendi uyarı videosunu çekmesini istiyor. Video sonunda ise elinin içine kırmızı kalemle “dur de” yazarak ve “trafik polisleri gibi dur işareti yaparak” herkesi bu farkındalığa davet ederek videoyu bitirmesi gerekiyor.

Video çekmek istemeyenler  fotoğraftaki gibi fotoğraf  ve yazı ile de destek verebilir.

Kampanyaya destek verenler arasıdna oyuncu Reha Özcan, Arka Sıradakiler dizisinde oynarken geçirdiği trafik kazası sonucu engelli kalan oyuncu Temmuz Karikutal, Ecem Özkaya, Ayçe Abana, ALİFİRU, ve Anadolu Üniversitesi, trafik mağdurları bulunuyor.

Bu farkındalığa #trafikkazalarınadurde diyerek destek olabilirsiniz.

Kampanya çağrı videosuna buradan ulaşabilirsiniz.