Salgın Bir Değil, Birkaç Çeyrek Sürerse Ne Olur?

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazıladığı, COVID-19 Salgını Bir Değil, Birkaç Çeyrek Sürerse Ne Olur? isimli rapor; bu boyutta bir halk sağlığı problemi ile baş edebilmek için, bulaşıcı hastalığın geçmiş seyrine değil, gelecekteki seyrine odaklanıyor.

Bulaşıcı hastalığın gelecekteki seyrine yönelik projeksiyonlara ve üretim faaliyetlerinin bu projeksiyonlar dikkate alınarak, planlamasına ihtiyacımız olduğunu vurgulayan rapor, iktisadi aktivitedeki daralmanın iki haneli rakamlarda olmasını beklemek gerektiğini belirtiyor.

Bir çeyrek değil, birkaç çeyrek sürecek bir “ani duruş” ve bundan kaynaklanan bir resesyon varsa, ne yapmak gerekir? sorusunu soran TEPAV raporu, küresel sistemin, reel ekonomi kaynaklı ani duruşlar düşünülerek tasarlanmış bir acil durum müdahale mekanizmasına sahip olmadığını hatırlatıyor.

Raporda, COVID-19 sürecinin reel ekonomide bir değil, birkaç çeyrek sürmesinin 2020’de ne mertebede bir ekonomik daralmaya neden olacağı hakkında bir fikir veriyor, daha sonra ise reel ekonomide bu boyutta bir “ani duruş” halinde “şeffaf ve güvenilir bir program çerçevesi” ile küresel işbirliğinin vazgeçilmezliğini vurgulayarak, G20 temelli bir işbirliği mekanizması öneriliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler