İstanbul Fellowship Uluslararası Telif Zirvesi TURCA Mart Ayında Toplanıyor

İstanbul’u yayın ve telif ticaretinin merkezlerinden biri haline getirmek hedefiyle İstanbul Fellowship ile YATEDAM tarafından başlatılan ve TURLA ismiyle yürütülen organizasyon, artık TURCA markası altında faaliyetlerine devam edecek. Yayıncılık sektörü için önemli bir girişim olan İstanbul Fellowship Ulusararası Telif Zirvesi ise 3-5 Mart tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek.

Türk edebiyatını dünyaya daha etkin şekilde tanıtma amacıyla iki önemli projenin çatı markası olarak oluşturulan Turkish Culture Abroad (TURCA), İstanbul Ticaret Odası (İTO)’da gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı.

Beşincisi 3-4-5 Mart’ta gerçekleştirilecek İstanbul Fellowship programının tanıtım filminin ardından söz alan İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, yayıncılık sektörünün ekonomiye olan katkısının yanı sıra toplumsal, kültürel ve sosyal yapıyı da kapsayan yelpazesiyle hem ulusal hem de uluslararası ölçekte büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Üstün, projenin önemini ve etkisini vurgularken, “Bizler kültür alanında yapacağımız her yatırımın gün geçtikçe etkisini arttıracağını biliyoruz. Bunun ülkemizin geleceğine yapacağı katkının büyüklüğünün de bilincindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Türk edebiyatının önemli eserlerinin dünyaya tanıtılmasına ve yayıncıların kitaplarının telif satışlarına katkı sağlamak, kültürlerin ve fikirlerin bir araya geldiği İstanbul’u uluslararası yayıncılık merkezine dönüştürmek istediklerini dile getiren Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) Başkanı Mustafa Doğru da; “Dünya yayıncılarıyla Türk yayıncılarının karşılıklı iş birliğinin artırılması ve İstanbul’un bir telif marketi haline getirilmesi amacıyla ilk kez 2016 yılında düzenlemeye başladığımız İstanbul Fellowship Uluslararası Telif Zirvesi, her yıl hedeflerini büyüterek yayıncılık dünyasının kalbini İstanbul’a taşıyor.” dedi.

İstanbul Fellowship sayesinde Türk yayıncıların dünya yayıncılarıyla çok kolay buluşabildiğini kaydeden Doğru, “Her yayıncı her yayınlandığı kitabın kitlelere ulaşmasını ister o amaçla yayınlar. Bizim şu an Türkiye’de çok hızlı ilerleyen bir yayıncılık sektörümüz var. Kitaplarımız yurt dışında ve farklı dillerde de yayınlansın istiyoruz. Türk yazarları yurt dışında daha çok tanınsın istiyoruz.” dedi.

Zirve Katılımcıları 30 Ocak’ta Açıklanacak

Her geçen yıl katılımcısı programa bütün dünyadan yayınevi yöneticileri, editörler, telif ajansları, yayımcı meslek birlikleri ve yayımcı sivil toplum kuruluşu temsilcileri başvurdu. İlki 2016’da14 ülkenin katılımıyla gerçekleşen İstanbul Fellowship programına bu sene 98 ülkeden 620 başvuru yapıldı. Uzak Asya’dan Latin Amerika’ya, Kuzey Avrupa’dan Afrika’ya kadar dünyanın farklı ülkelerinden yayımcıları telif ve çeviri görüşmeleri için İstanbul’da buluşturan programa en çok katılım 38 başvuru ile Endonezya’dan geldi. Endonezya’yı takip eden ülkeler ise sırasıyla şöyle; İngiltere, Hindistan, Brezilya ve İtalya.

Tanıtım toplantısında konuşan TURCA Genel Koordinatörü Esra Ceceli, İstanbul Fellowship’e gösterilen ilginin her geçen yıl artarak devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu 3 günde Türkiye’deki yayıncılığın dış ticaretinin, telif satışının yarısından fazlası gerçekleşiyor. Uzmanlarımız oluşturdukları ağ ile buradaki yayıncıları buluşturmuş oluyor ve daha sonra da bunun takibini yapıyorlar. TURCA markası altında yurt dışı kültür sanat projeleri yapmayı planlıyoruz. Bütün bu çalışmalara yeni kültür etkinlikleri de ekleyeceğiz. Bu yıl yazarlarımızla gideceğimiz, yazarların kitaplarını anlatacakları buluşmalar da yapılacak. Ayrıca Türkiye’nin tanıtımının yapılacağı Türkiye’nin edebiyata aktarılmış önemli değerlerinin anlatılacağı etkinlikler de düzenleyeceğiz.”

Yayıncılık Dünyasında Bir İlk

Uluslararası fuarlara gitme imkânı bulamayan Türkiyeli yayıncılara yurtdışındaki meslektaşlarıyla bir araya gelme imkânı sağlayan İstanbul Fellowship kapsamında 3 gün boyunca yayıncılık seminerleri, telif görüşmeleri ve birebir iş görüşmeleri yapılacak. Mart ayında gerçekleşecek zirvenin tam katılımcı listesinin 30 Ocak’ta “fellowship.istanbul” adresinden yayınlanması planlanıyor.

Bu seneki programın sektöre kattığı yeniliklerden biri de başvuruların çevirimiçi yapılmasını sağlayan İstanbul Fellowship Portalı’nın hayata geçirilmesi oldu. Böylece yurtiçi ve yurtdışından tüm yayımcılar, yıl boyunca birbirlerini tanıyarak iletişim ağlarını genişletip geliştirebilecek.

Portala dahil olarak hesaplarını oluşturan yayımcılar kurumlarını ve yayınlarını tanıtırken farklı ülkelerden yayıncılarla mesajlaşabilecek ve sadece kullanıcılara özel içeriklere de ulaşabilecek.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği tarafından sponsor kurumların desteğiyle beş yıldır düzenlenen İstanbul Fellowship Ulusararası Telif Zirvesi’ne geçtiğimiz sene yurt içinden 85 temsilci ve 68 ülkeden 200’e yakın firma katılmış, 2778 görüşme gerçekleştirilmişti. Projenin sponsorları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası ve Basın Yayın Birliği de bulunuyor.

Türk ve Dünya yayıncılarının bir araya gelerek telif alışverişi yaptıkları Türkiye’deki önemli organizasyonlardan biri olan İstanbul Fellowship Ulusararası Telif Zirvesi 3-5 Mart tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler