Puduhepa’nın İlk Kız Kardeşi: Dilhan Ege Eryurt’un Tanıtımı Yapıldı

Puduhepa bebeğiyle başlayan Puduhepa ve kız kardeşleri projesi kapsamında Barış Kraliçesi Puduhepa’nın ilk kız kardeşi olan Dilhan Ege Eryurt’un bebeğinin tanıtımı geçtiğimiz günlerde yapıldı.

Dilhan Ege Eryurt’un mezun olduğu bölüm olan İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde gerçekleştirilen tanıtımda konuşan Proje sahibi Renan Tan Tavukçuoğlu projenin ilhamını Anadolu’nun kadın kahramanlarından aldığını belirtti. Çocukların bu kahramanların hikayeleriyle büyümesi için başlatılan projenin gelirinin  TOÇEV’e  (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) aktarıldığını belirten Tavukçuoğlu, “Yapımında el emeği olan tüm ürünlerimizde de hanımlarımız çalışarak para kazanıyorlar. Burada olmayan daha pek çok kadına da iş imkânı sağlıyoruz. Projemiz köy okullarına gidiyor, ilham oluyor ve daha ilk senesinde binlerce çocuğa ulaştı. Şimdi bu sene Dilhan Ege Eryurt’a merhaba diyoruz ve onunla etkimizi daha da arttırmak istiyoruz. Zeynep Tosun’un Dilhan Ege Eryurt’un bebeği için tasarladığı kıyafetin bulunduğu koleksiyonun adının Yeniden Doğuş olması ise bizim için ayrıca bir öneme sahip çok hoş bir tesadüf.” diye konuştu.

Tanıtım Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Anabilim Dalı başkanı Tansel Ak ise yaptığı konuşmada, kız çocuklarının okumalarının ve gelecekte yetişkin birer kadın olarak akademik kadrolarda çeşitli roller almalarının ve alanlarının öncüleri olmalarının ne kadar önemli olduğundan bahsetti.

Dilhan Ege Eryurt’un yeğeni Melek Şener ise teyzesinin eğitim başta olmak üzere tüm hayatında büyük etkisi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Teyzemin mezun olduğu üniversitede bu özel proje için bu konuşmayı yaptığım günün aynı zamanda teyzemin doğum tarihine denk gelmesi benim için gerçekten mucizevi bir tesadüf. Projenin ne kadar özel olduğunu şu şekilde vurgulayabilirim; teyzem hayattayken bir sürü öğrenciye dokundu, onlara örnek oldu, yol açtı. Astrofizik dalını yaydı, sevdirdi. Bu projeyle tekrardan doğuyor az önce de dediğimiz gibi ve bu sefer küçük çocuklara dokunacak. Onlara örnek olacak. Onlara bilim yolunda gitmeyi gösterecek. O yüzden çok mutluyuz ve bir kez daha tüm ekibe böyle bir olaya sebep olduğunuz için, böyle güzel bir projeyi doğurduğunuz için çok teşekkür ediyoruz tüm ailem adına.”

Bu konuşmalardan sonra Dilhan Ege Eryurt’un hayatını kız çocukları için kitaplaştırarak hikâye haline getiren Demet Kılıç projenin ve kitabın kendisi için ne kadar anlamlı olduğundan bahsetti. Ortaokul yılllarında astronom olmak istediğini belirten Kılıç, “Aradan yıllar geçti ve bir şekilde Renan’la yollarımız kesişti ve bu muhteşem kahramanı Dilhan Ege Eryurt un hikayesi önüme geldi hikayesini yazabilmek için çalışırken şunu fark ettim: benim orta okul yıllarım doksanlı yıllardı. Dilhan Ege Eryurt 50li yıllarda benim hayalimi başarmıştı ve kırk yıl öncesinden bu hayali başarmış bir insan hakkında hiçbir bilgim yoktu. Çevremdeki yetişkinlerin de bir bilgisi yoktu. Hiçbiri de bana demedi ki o kadar imkânsız bir hayal değil bu yapıldı. Demediler. O yüzden benim için daha da anlamlı oldu bu hikâye. Niyetim şu; okuyan çocuklardan biri bile bu hayalin imkânsız olmadığını duysa biraz ilham dolsa ve imkân penceresini birazcık genişletse benim kalbimin dileği gerçekleşmiş olur dedim. Bu hikâyeyi de resimlerken, yazarken hep içimde bu niyet vardı. O yüzden hele şimdi bugün de hepinizi burada görünce umudum arttı. Dilerim çocuklara ilham olsun ama bir de yetişkinlerin de içindeki çocuklara ilham olsun diyorum. İmkânsız diye bir şey yok, her şey mümkün. Süper kahramanlarımızın bize gösterdiği gibi.” diye konuştu.

Puduhepa Ve Kız Kardeşleri: Barış Kraliçesiyle Başlayan Bir İyilik Projesi