Flipper’ın Eski Eğitmeninden Meclis’e Mektup: Yunus Parkları Ve Hayvanlı Sirkler Kapatılsın

Oscar ödüllü Koy (The Cove) isimli belgeselle Japonya’nın Taiji Koyu'nda her yıl gerçekleştirilen yunus katliamını ve yunus ticaretini gözler önüne seren deniz memelisi uzmanı, aktivist Richard O’Barry, bu hafta TBMM dahilinde çalışmalarını sonlandırmayı planlayan Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu üyelerine Yunuslara Özgürlük Platformu aracılığıyla bir mektup gönderdi. Dünya çapında yunus parklarının yasaklanması için verdiği mücadeleden hareketle Komisyon üyelerine seslenen O'Barry, bu kez Türkiye'nin dünya ülkelerine örnek olacak bir karar alarak yunus parkları ve hayvanlı sirklerdeki hayvan esaretine son vermesini talep etti.

Geçmişte Flipper dizisinde oynatılan yunusların eğitmenliğini yapmış olan Richard O’Barry, yunuslardan birinin gözleri önünde intihar girişiminde bulunmasının ardından esaret endüstrisi için çalışmayı geride bırakarak, 40 yıldan fazla süredir dünyanın farklı ülkelerinde yunusların özgürlüğü ve rehabilitasyonu için çabalıyor.

Yunuslara Özgürlük Platformu’yla birlikte 2012 yılında Kaş Yunus Parkı’nın kapatılması için uluslararası kampanya yürüten O’Barry, bu kez de, rapor hazırlık çalışmalarına bu hafta yeniden başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu üyelerine bir mektup göndererek Türkiye’de yunus parkları ve hayvanlı sirklere son verilmesini ve Türkiye’nin emsal teşkil edecek olumlu bir karar almasını talep etti.

Yunusların ve diğer türlerin ticari çıkarlar doğrultusunda, bilime aykırı şekilde kullanılmalarının insanlık dışı olduğu ve aynı zamanda bireyler için de tehlike arz ettiğine değinen O’Barry, özellikle yunus terapisi gibi sözde tedavi seanslarının aldatmacadan ibaret olduğunun altını çizdi.

Hayatının önemli bir kısmında yunuslar ile beraber çalışan ve bu hayvanların neden tutsak edilmemeleri gerektiğini belki de herkesten daha iyi bildiğini söyleyen aktivist, yunusların gösteriler, yüzme ve yunus terapisi etkinlikleri sırasında neler yaşandığını bizzat biliyor. Bu nedenle Dünyanın neresinde olursa olsun, ne yunuslar ne de morslar, beyaz balinalar, deniz aslanları, foklar veya diğer türler için esaretin iyi bir fikir olmadığını belirtiyor.

Richard O’Barry mektubunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve komisyonun tüm yunus parklarını ve hayvan sirkleri yasaklayarak esareti sonlandırmasını ve diğer ülkelere olumlu bir örnek olmasını dilediği bölümle sonlandırıyor.