Silikozis Hastası Maden İşçileri Çine Yaşam Platformu’nu Kurdu

Aydın Çine’de taş ocaklarında çalışırken silikozis hastalığına yakalanan maden işçileri ilçedeki diğer STK’larla birlikte yakın zamanda Çine Yaşam Platformunu kurdular. İşçiler, başka işçilerin de silikozis hastalığına yakalanmaması için devlete çağrıda bulunuyorlar.

Aydın’ın Çine ilçesinin önemli geçim kaynakları arasında bulunan kuvars-felspat maden şirketlerinin işletmelerinde iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırıldıkları için silikozis hastalığına yakalanan onlarca maden işçisi bulunuyor. Yetersiz havalandırma sistemi ve niteliksiz toz maskeleri ile çalıştırılan maden işçileri bir süre sonra silikosiz hastalığının pençesine düşüyorlar ve hastalığın üç ayda bir çekilen akciğer filmlerinde ortaya çıkmasının ardından da işten çıkarılıyorlar. Hastalıkla mücadele eden işçiler bir taraftan da geçim derdine düşüyorlar ancak sağlık durumlarından kaynaklı iş bulamıyorlar. 

İşçiler son olarak Sedat Kara isimli arkadaşlarını silikozis hastalığından dolayı yitirdiler.

Silikozis hastalığına yakalanan işçiler başka işçilerin de bu hastalığa yakalanmaması ve madenlerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için bir araya geldi ve ilçedeki sendika ve çevre örgütleri ile birlikte Çine Yaşam Platformunu kurdular. Platform kuruluş amaçları arasında madenlerin işçi sağlığına etkisi ile mücadelenin yanı sıra çevre sağlığına etkisi ile  mücadele de bulunuyor. 

‘Çok Sayıda İşçi Silikozisten Kaynaklı İşten Çıkarıldı’

Sivil Sayfalar’a konuşan silikozis hastası İlyas Tekin 18 yıllık çalışma yaşamı boyunca farklı maden şirketlerinde çalışmış. 6 ay önce silikozise yakalandığını öğrenen Tekin yakın zamanda çok sayıda işçinin silikozis hastalığından kaynaklı işten çıkarıldığını söyledi. Sürekli olarak yoğun tozlu ortamda çalıştıklarını belirten Tekin sorunu gündeme taşıdıkları halde çözüm bulamadıklarını ifade etti. Silikozise yakalanan işçilerin bilgilerini aldıklarını dile getiren Tekin ilçedeki kısıtlı iş imkanlarından kaynaklı çalışmaya mecbur olduklarını söyledi.

‘Madenlerin İş Sağlığı Denetimleri Yapılmalı’

Yakın zamanda diğer işçilerle ve STK’larla bir araya bir şeyler yapmak için bir araya geldiklerinin bilgisini veren Tekin “Biz bu tozun önlenmesini diğer işçilerin sağlıklı koşullarda çalışmasını istiyoruz. Meslek hastalığına yakalanan işçiler şirketin idari işlerinde çalıştırılabilir. İşten çıkarmak çözüm değil.” dedi.

Hastalığımızdan dolayı maaş bağlansa da çok düşük veriliyor, bir aileyi geçindirecek para değil. Yıllarca madende çalışarak sağlığımızı hiçe saydık ve birilerini zengin ettik. Devlet de bu madenlerin işçi sağlığı denetimlerini yapmalı. Denetimlerin yapıldığını düşünmüyoruz.

‘İnsan Sağlığı Bu Kadar Değersiz Mi?’

İşçilerden Şenol Girgin de hastalığın ilerlemesinden kaynaklı konuşmakta bile zorlanıyor. Son 11 yıldır madenlerde çalışan Girgin şu sözlerle çalışma koşullarını anlattı “Daha çok kar elde etmek için sağlığımızla oynadılar. Hangi maskeyi kullanırsan kullan bu tozu yutmama gibi bir lüksümüz yok. Bırakın yutmayı gözlerimizin içi kum dolardı. İnsan sağlığı bu kadar değersiz mi?  Madene girerken 63 kiloydum şu anda 57 kiloyum. En küçük bir işte yoruluyorum, takatim kalmıyor. Kulaklarım da iyi duymuyor artık. 9 ay boyunca bu hastalığın teşhisin konulması için hastaneye gittim geldim. Bir yıldır iş arıyorum ama hastalığımdan kaynaklı iş bulamıyorum”.

‘Hasta Olanlara İnsanca Yaşam Şartları Sağlanmalı’

Uyarılarına rağmen önlem alınmadığının altını çizen Girgin kamu kurumlarının başka işçiler hasta olmadan harekete geçmesi ve hastalığa yakalananlara insanca yaşam şartlarının sağlanması taleplerini dile getirdi.

Silikozis Hastalığı Nedir?

Silikozis, silika (SiO2) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik bir pneumoconiosis (pnömokonyoz) tablosudur. Nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkar. Ancak toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemez.

Silikozis’in bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece profilaktik (koruyucu) önlemler alınarak hastalığın önüne geçilmesi mümkündür.

Silikozis Hangi Mesleklerde Kullanılıyor?

Maden işçileri, kot taşlama işçileri, oto boya çalışanları, çimento fabrikası çalışanları, cam endüstirisi çalışanları, diş teknisyenleri ve teknikerleri başlıca risk grubunu oluşturur. Çalışma koşullarının sağlığa uygun bir şekle getirilmesi, çalışma alanlarının havalandırılması ve tozlardan yeterince temizlenmesi işçilerin bu hastalığa yakalanmalarını önleyebilir.