Ravandalı Kadınların Emeği Dernekleşmeyle Üretime Dönüştü

Ravandalı Kadınlar Derneği 2015 yılında Hüsnü Özyeğin Vakfı'nın desteğiyle Kilis’in dört köyünden gelen toplam 30 kadın ile birlikte kuruldu. Derneğin kuruluşunu ve çalışmalarını Başkan Emel Yılmaz'dan dinledik.

 

Emel Yılmaz, derneğin Ravanda bölgesinde tek olması nedeniyle insanlar tarafından öncelikle yadırgandığını belirtirken, başlarda Özyeğin Vakfı’ndan gelenlere güvenilmediğini, kadınların katılımına izin verilmediğini ifade etti. Kuruluş aşamasında kadınların eşlerinden ve hanedeki diğer bireylerden çok baskı gördüğünü dile getiren Yılmaz, “Daha önce kadınların yaptığı işler belliydi. Çocuklara bakmak, dağa, bağa gitmek. Kadınlarımız  dernek sayesinde kendi paralarını kazanıp özgüvenlerini kazandılar. Başlarda köyden köye gitmelerine razı olmayan eşler kadınlarımızın il dışına çıkmalarına  izin verir oldular. Baktılar ki kadınlarımız çabalıyor ve bunun karşılığında maddi ve manevi  güçleniyor. Ev işlerini, çocuklarını da ihmal etmiyor ondan sonra erkeklerde kadınlarımıza destek olmaya başladılar.” diye anlatıyor.

Yılmaz, vakfın en büyük desteğinin kadınları bir araya getirmek olduğunu söyledi. Köylerde kadınların yapacakları işlerin, konuşacakları insanların kısıtlı olduğunu, vakfın bu anlamda bu kısıtlı ağı genişleterek, birlik beraberlik kurmakta yardımcı olduğunu vurgulayan Yılmaz, vakfın kendilerine hiç tanımadıkları diğer köydeki kadınlarla arkadaş olmalarını, kardeş diyebilecekleri dostluklar kurmalarını sağladığını belirtti. Yılmaz, vakfın kadınlara, ürünleri paketlemekten satış alanlarındaki iletişime kadar profesyonel destek sağladığını da ekledi.

Kadınlar Aldıkları Eğitimlerle Güçlendi

Başkan Emel Yılmaz’ın belirttiğine göre; Ravandalı Kadınlar Derneği’nin en büyük yararı köylerdeki kadınların sosyalleşmesini, birbiriyle iletişim kurmasını sağlamak.  Aynı zamanda ürün satışları üzerinden kazanç sağlayabildikleri için 2018 yılında iktisadi işletmelerini kurduklarını belirten Yılmaz, küçük bir adımla başlayan derneğin şimdi vergi mükellefi, müşterilerine fatura kesen bir iktisadi işletme olduğunu söyledi. Derneğin büyümesi ve geliştirilmesi için eğitimin şart olduğunun altını çizen Yılmaz, bilgisayar kullanma, muhasebe, sosyal medya kullanma, pazarlama, kayıt tutma, ürün geliştirme, ekolojik tarım, sunum yapma teknikleri alanında eğitim aldıklarını kaydediyor. Yılmaz, “Bu eğitimler sonucu kadınlar kendilerini ifade etme becerisi geliştirerek, bilinçlendiler, güçlendiler” diye konuştu.

Derneğin internet sitesi üzerinden online satışa başladıklarını ekleyen Emel Yılmaz, çok kısa bir süre sonra başka internet platformlarında da satışlarının mümkün olabileceğini ekledi. Derneğin, Kilis bölgesindeki kadınları güçlendirmek, satış alanlarını genişleterek üretici kadına destek olmak, yöreye özgü lezzetleri dünyaya tanıtmak gibi gelecek planları olduğunu belirten Yılmaz, mülteci kadınlarla da dayanışma kurmak istediklerini de belirtiyor.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler