Şule Çet İçin Adalet Komisyonları Kuruldu

Şule Çet’in 15 Mayıs günü Ankara’da görülecek duruşması öncesinde birçok kadın bir araya gelerek adalet komisyonu kurdu. İstanbul'daki adalet komisyonu üyelerinden Nazlı Yöyler ile komisyonların kuruluş fikrini, mahkeme  tarihine kadar neler yapılacağını konuştuk.

Ankara’da bir plazanın 20’nci katından atılarak öldürülen Şule Çet için adalet komisyonları kuruldu. Ankara, İzmir, Kocaeli ve diğer şehirlerde gerçekleşen toplantıların ardından İstanbul’da da kadınlar buluştu. Komisyonun İstanbul buluşmasında mahkemenin kamuoyunda görünür olmasını sağlamak için neler yapılması gerektiğini konuşuldu. Adalet komisyonlarından Nazlı Yöyler ile komisyonların kuruluş fikrini, mahkeme  tarihine kadar neler yapılacağını konuştuk.

Şule Çet İçin Adalet Komisyonlarının kuruluş sürecini anlatır mısınız?

Son dönemde keza daha önceki dönemlerde de kadın katliamları, kadınların yaşadığı baskılar, tacizler birikmiş bir halde. Davaların sürekli üstü örtbas edilmeye çalışılıyor. Aslında Şule’ninki de örtbas edilecekken kadınların çalışmalarıyla Berk Akand ve Çağatay Aksu üçüncü göz altılarında tutuklandılar. Bu davanın da üzeri kapatılmaya çalışılıyordu. Biz de bunun akabinde komisyonlar oluşturmaya karar verdik. Sadece İstanbul, İzmir, Ankara değil Türkiye’nin her yerinden Şule için bir ses olmak, bir çalışma yapabilmek bu mahkemenin de bu kadın katliamının da üstünün kapatılmasını engellemeye çalışmak istedik. Sosyal medya üzerinden kayıt formu oluşturduk.  Şule Çet İçin Adalet Komisyonları kuruluyor isminde bir form. O kayıt formunu yaygınlaştırmamızla birlikte Şule’nin ailesinin kullandığı Şule Çet İçin Adalet sayfası ile irtibata geçtik, form o sayfadan da paylaşıldı. Türkiye’nin her ilinden geri dönüşler aldık. Ankara, İzmir, İstanbul, Çanakkale, Eskişehir, Kocaeli’nde buluşmalar düzenledik. Daha gideceğimiz iller var ve bu buluşmalardan neler yapmalıyız sorusunun cevabı çıkacak.

Mahkeme öncesinde kamuoyu oluşturulması için neler yapacaksınız?

O kadar çok kadın katliamı var ki her şehirden sesimizi duyurmamız gerekiyor. Mesela Kocaeli’nden 5- 6 tane kadın mı doldurdu formu o kadınlarla iletişime geçip ne yapabiliriz diye konuştuk. Materyaller hazırlayıp, çıkartıyoruz. Görünürlük açısından bu materyaller önemli. Sokakta yürürken duvarda gördüğümüz bir afiş dikkatimizi çekiyor. Gidemediğimiz iller olabilir. Özel olarak kadınları gidip görmek istiyoruz, düzenli çalışmaları oturtmak istiyoruz. Bu çalışmaları başlatan 3-5 kadın değil de bu sayının dışına çıkmak istiyoruz. Şu an yaklaşık 500 tane kayıt var. 500 kadının her birinin bir şeyler yapması ve onların çevresindeki kadınların da bu çalışmalara dahil olmasının güçlendirici bir durum olduğuna inanıyorum. Düzenlediğimiz toplantılarda kadınlar gerekirse her gün tweet atalım, her gün bir yerlere afiş asalım. Ama  insanlar görsün istiyorlar. Çünkü dediğimiz gibi örtbas edilmesinin önüne geçmemiz gerekiyor. 15 Mayıs’ta duruşmaya hep beraber gidelim diyen kadınlar var, 500 kadını da Ankara’ya taşıyalım fikrindeyiz. Orada sesimizi yükseltelim. Tabii Ankara’ya gelemeyecek olanlar var. Mesela liseli kadınlar ama onlar da bulundukları yerlerde bir şeyler yapmak istiyorlar. Mahkeme günü Ankara dışındaki illerde bir pankart asılabilir, afiş asılabilir. O günün kamuoyunda da yer etmesi, insanlara anlatabilmek, görünürlüğü sağlamak önemli.

Komisyon olarak diğer kadın  cinayetleri davalarını takip edecek misiniz?

Komisyonlar olarak Şule bizim attığımız ilk adım ama yalnızca Şule için kalacak bir şey değil. Hukuk komisyonları oluşturmaya başlayacağız. Kadın cinayetlerinin dava takiplerini yapacağız. Her kentte öz savunma atölyeleri düzenleyeceğiz. Mahkeme sürecine kadar hukuk komisyonunda yer alan arkadaşlarımızla birlikte panel düzenlemeyi düşünüyoruz. Mevcut sistemde kadınların hakları ne kadar yok sayılsa da bizim kadınlar olarak haklarımız var. Bu haklarımızın neler olduğu ile ilgili bilgilendirmelerde bulunacağız. 

Kamuoyu oluşturulması dava açısından nasıl etkili olabilir?

Şule’nin avukatı bu buluşmaların, çalışmaların fotoğraflarını, videolarını mahkemeye sunacaklarını söyledi. Mahkemede bakın kamuoyunda bu dava böyle yer edindi diye. Yasemin Çakal’ın mahkemesinde kamuoyu oluştuktan sonra bir şeyler değişti. Şule’nin davasında da seyrini değiştireceğini düşünüyoruz.