Bağcılar Cemevi’nde Postta Artık ‘Ana’ da Var

Cemevlerinde ibadet sırasında dedelerin posta oturması, cemi yürütmesi, dua vermesi konusunda neden kadınların yer almadığı tartışması uzun zamandır devam ediyor. Alevi toplumu ve kurumları arasında bu tartışmalar sürerken, artık Bağcılar cemevinde Sevim Sağol dede ile posta oturuyor.

Posta oturma süreciyle ilgili karar vermesinin pek kolay olmadığını ifade eden Sevim Sağol,  “Cemevi benim için kutsal bir yerdir. Buraya huzurla gelip huzurla ayrılıyorum. Bağcılar Cemevi yönetiminden böyle bir talep gelince sevindim ama ilk başta cesaret edemedim olur mu olmaz mı diye düşündüm, çok düşündüm karar verip öyle başladım. Dedeler varsa analar neden olmasın dedim, evde ana cemde ana her yerde varız sonuçta. Anaların olmadığı yerde barış olmaz huzur olmaz. Benim gibi diğer kadınların da cesaret etmesini istiyorum.” dedi.

Sevim Sağol

“ Çok Geç Bile Kalmışız”

Kadınlardan olumlu yorumlar aldığını belirten Sağol, “Kendim Derviş Cemal Ocağın’dan bir anayım. İki defa Kerbela’ya gittim. Okuyorum, öğreniyorum daha çok geliştirmeye çalışıyorum. Bizde ayrım yoktur, can vardır. Cem sırasında kimse kimsenin hakkına girmiyor. Dedelerimiz dua veriyor bende dua veriyorum. 5 hafta oldu, cem sonrası kadınlardan güzel tepkiler alıyorum, mutlu oluyorum. Duyan arıyor çok sevindiğini söylüyor. Daha çok analarımız cemlerde yer alsın. Dedelerimize seslenmek istiyorum analarımızı geri planda tutmayın. Yeni bir yola çıktık ki geç bile kalmışız. Eksikliğimiz olur, hatalarımız olur ama bunlar düzeltilir. Böyle devam edeceğiz.” dedi.

“Bu Bizim Bahşettiğimiz Bir Şey Değil, Bu Bir Haktır”

Zeynel Abidin Koç

Herhangi bir tartışmaya girmeden böyle bir karar aldıklarını belirterek sözlerine başlayan Bağcılar Cemevi Başkanı Zeynel Abidin Koç, “Alevi geleneğine baktığımız zaman bir ceme girdikten sonra herkesi can olarak görürüz. Demek ki canda cinsiyet olmaz, cinsiyetli düşünmek Alevi inancına ters düşer. Şimdi bakıyoruz Dedeyi yetiştiren de bir anne. Bu kadar çok hayatın içinde olan bir kadını sadece getirip burada mutfağa hapsetmek, cemevinin içerisinde temizliğe hapsetmek doğru bir yaklaşım değil.” diye konuştu. Koç, “Bir anayı posta oturtmak için ikna etmek de kolay değil. Sevim Ana’mız bizim cemlerimize gelen biriydi, kendisi ile konuştuk posta oturmasının gerekliliğini anlattık. O da kabul etti. Yaklaşık 5 haftadır Hıdır Dede’miz ile posta oturuyor. Şöyle bir algılama olmasın; posta oturuyor ama sadece görsel amaçlı oturuyor. Hayır posta oturuyor, duasını veriyor bir dede ne yapıyorsa aynı görevleri yerine getiriyor. İlk yaptığımız cemde birçok kadından olumlu tepkiler aldık. Aslında olumlu olumsuz tepkilere değil yolumuz neyi gerektiriyorsa ona bakarız. Bu bizim bahşettiğimiz bir şey değil bu bir haktır.” dedi.

Konuya ilişkin yaptıkları araştırmalara değinen Koç şunları söyledi: “Geriye dönük bir tarama yaptık. Bu taramalarda eski dönemlerde özellikle Baba Mansur Ocağı, Kureyşan Ocağı, Derviş Cemal Ocağı büyüklerinin, dedelerinin yanında anaların postlarda oturup oturmadığını, cem yürütüp yürütmediğini araştırıp öğrendik. Cem yürüten bir kadınla daha karşılaşmadık ama dedenin yanında oturmuş dua vermiş birçok ana olduğunu öğrendik.”

Hıdır Doğan

Cemevi Dedesi Hıdır Doğan ise , “ Canda cinsiyet yoktur , ruh vardır, beden vardır. Postta, cemde cem olma, talip ilişkisinde  kadının her zaman yerinin olduğunu düşünenlerdenim. Bugün cemevimizde gerçekleştirdiğimiz bir yenilik değil olması gerekendir.” dedi.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler