RTÜK, “Cin” ve “Şarap” Kelimelerini Yasakladı mı?

Geçtiğimiz haftalarda, bazı internet haber sitelerinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) "cin" ve "şarap" kelimelerinin televizyon ekranlarından zikredilmesini yasakladığı yönünde haberler yapılmıştı. Bu haberler üzerine, Sivil Sayfalar olarak, RTÜK'e bu kelimelerin yasaklanıp yasaklanmadığını sorduk.

Geçtiğimiz haftalarda, bazı internet sitelerinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) “cin” ve “şarap” kelimelerini yasakladığına ilişkin haberler yer bulmuştu. Önce ATV’de program yapan Müge Anlı’nın RTÜK’ün “cin” kelimesini yasakladığını duyurması ve “cin” kelimesi yerine “üç harfliler” tanımını kullanması, ardından da Milliyet yazarı Sina Koloğlu’nun FOX Tv’de gösterilen “Hayati Tehlike” filminde geçen “şarap” kelimesinin sansürlendiğini iddia etmesi, sıkça eleştirilen RTÜK’ün sansür tartışmalarını tekrar gündeme taşımıştı.

Anlı, sunumu esnasında “Çocuğun içinde, RTÜK yasakladığı için söyleyemiyorum, ‘3 harfliler’ olduğu söylenmiş” ifadelerini kullanmıştı. Programın devamında ise yayına bağlanan bir psikiyatristin “cin” kelimesini kullanması üzerine Anlı “Ama yani kullanmayın o kelimeyi lütfen beyefendi. Bizim başımızı RTÜK’le belaya sokmayın lütfen. O kelime yasaklı. İki saattir boşuna mı ‘3 harfli’ diyoruz biz” demişti.

Anlı’nın bu beyanını Milliyet yazarı Sina Koloğlu’nun aktarımları izlemişti. Koloğlu, yazısında, “Nedir bu ‘şarap’ durumu? RTÜK ceza mı kesiyor? Yoksa mahalle baskısı mı? Gençler şarap lafını duyunca etkilenip içmeye mi başlayacaklar?” diye sormuştu.

“Cin” ve “şarap” kelimeleri yasaklanmamış

Sivil Sayfalar olarak, gündeme getirilen RTÜK’e ilişkin sansür ve yasak iddialarını, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanan RTÜK’e, bilgi edinme başvurusu  yoluyla sorduk.

RTÜK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Sivil Sayfalar’dan Burak Özgüner’e bugün gönderdiği cevapta, “6112 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklerde başvurunuzda belirtmiş olduğunuz kelimelerin kullanımını yasaklayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır” ifadeleri ile “cin” ve “şarap” kelimelerinin yasaklanmadığını duyurdu.

Etiketler

Burak Özgüner

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
51 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör