İHD, Bakan Gül ile Açlık Grevlerini ve İfade Özgürlüğünün Durumunu Görüştü

Adalet Bakanı Gül ile görüşen İHD heyetinden Türkdoğan, açlık grevleri başta olmak üzere yargıdaki birçok konuyla ilgili görüşlerini ve çalışmalarını bakanlığa ilettiklerini, bakanlık birimleriyle diyaloglarının süreceğini ifade etti.

Görüşmeye dair soruları yanıtlayan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bakanlığa devam eden açlık grevleri ve ifade özgürlüğü davaları ile hak savunucularına yargının tutumu başta olmak üzere birçok konuda düşünce ve çalışmalarını sunduklarını, Bakanlığın da çalışmalarını inceleyeceğini söylediğini aktardı.

Bakanlık ile diyaloglarının süreceğini ifade eden Türkdoğan, “Önümüzdeki hafta da cezaevleri genel müdürlüğü yetkilileriyle de hapishanelerdeki sorunları görüşeceğiz” dedi.

“Yasanın uygulanmasına dair talebi aktardık”

Öztürk Türkdoğan, Bakanlıktaki görüşmelerinden satırbaşlarını şöyle anlattı:

“Konuşmamızın ana gündem maddesi, devam eden açlık grevleriydi. Özellikle mahpusların tıbbi bakımlarının aksatılmamasını dile getirdik. Yeterli su, şeker, B1 vitamini gibi ihtiyaçlarının karşılanmasının önemini anlattık. Sağlık kontrollerinin yapılmasında hassasiyetimizi ilettik.”

“Tabii eylemcilerin de talebi olan, tecridin kalması gerekliliğini de kendisine anlattık. Zaten açlık grevi, yasal bir hakkın uygulanması talebiyle yapılıyor. İmralı Cezaevinde de diğer f tipi hapishanelerde olduğu gibi kanunun uygulanması isteniyor. Bakana da bunları aktardık.”

“İfade özgürlüğüne getiriler sınırlamalar konuşuldu”

Bakan Gül’ün aktardıklarına karşın spesifik bir yorum yapmadığını ve kendilerini dinlediğini belirten Türkdoğan, “Gül, kimsenin zarar görmemesi dileğini iletti” dedi.

Görüşmede açlık grevinin 69. gününde olan Leyla Güven’in durumunun da aktarıldığını ifade eden Güven, toplantının diğer bir gündem maddesinin de Bakanlığın çalışmakta olduğu insan hakları reform paketi olduğunu söyledi:

“Bakanlıkta çalışması devam eden, infaz sürelerinin indirilmesiyle gündeme gelen yasa çalışmasına dair konuştuk.”

İfade özgürlüğünün kullanımında yargının tutumunu da konuştuklarını anlatan Türkdoğan, şu bilgileri verdi:

“İfade özgürlüğüne yönelik sınırlamalar ve cezalardan bahsettik. Bu konudaki çalışmamızı da sunduk, Bakan Gül çalışmamızı inceleyeceklerini belirtti.

“Adalet Bakanlığı, insan hakları planını reforme etmek üzere bir çalışma yürütüyor. Bu konuda diyaloğa, önerilere açık olduklarını söylediler.

Haberin tamamı için tıklayınız.