UNHCR Verilerine Göre Avrupa’daki Göç Krizinde Son Durum

Son üç yılda Orta Doğu ve Afrika’dan AB ülkelerine yapılan göçler, Avrupa genelinde tansiyonları yükseltiyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’nın gördüğü en büyük içe göç oranları 2015-2016 yıllarında zirveye ulaşırken, 2017 ve 2018 yıllarında büyük bir düşüş yaşadı. 2014’ten beri Avrupa’ya 1.8 milyon göç oldu, fakat göçlerin nedenlerine bakıldığında şartların 4 sene sonra da değişmediği görülüyor.

2016’dan sonra yaşanan göç oranlarındaki düşüşün nedenleri Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma, Balkan Bölgesi’nde inşa edilen çitler ve İtalya ile Libya arasında 2017’de yapılan göç düzenlemeleriyle bağlantılı. Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşma Yunan Adaları’ndan bir Suriyeli göçmenin Türkiye’ye; Türkiye’deki bir Suriyeli sığınmacının ise Avrupa’da yaşayacak bir yeri olacak şekilde Avrupa’ya gitmesini içeriyor.

İtalya, Yunanistan ve İspanya’da toplam göç. / Fotoğraf: UNHCR

2018’de son durum nasıl?

Flow Monitoring Europe güncel verilerine göre 2018 yılında Avrupa’ya yapılan toplam göç sayısı 140,500. Bunların 114,800’ü denizden, 25,700’ü karadan ulaşımla sağlanmış görünüyor. Bu sayı 2017’de 186,800 iken 2016’da 390,400 olarak belirlendi.

Avrupaya yapılan göç / Fotoğraf: Flow Monitoring Europe (Mavi işaretli yerler göç yolunda ilk ulaşılan ülkeleri belirtiyor)

UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) sitesindeki en son güncellenen bilgiye göre ise 2018 yılında İspanya deniz yoluyla 61,600 kayıt dışı göç aldı. İspanya’yı 31,900 kişiyle Yunanistan 23,200 kişiyle İtalya izliyor.

Akdeniz Bölgesi’nde göç oranları. / Fotoğraf: UNHCR

Kurtarma operasyonları engelleniyor

İspanya’daki Proactiva Open Arms adlı yardım kuruluşu, orta Akdeniz Bölgesi’nde sürveyan ve kurtarma botları ile deniz yoluyla yapılan göçler sırasındaki ölüm ve kayıpları önlemeye çalışıyor. Astral adlı kurtarma botu, Akdeniz Bölgesi’ndeki son yardım botlarından biri. Fakat İtalya, kendi limanlarını kapatarak ve STK’ları, göçmenleri geri getirmekle suçlayarak Astral’ın çalışmasını zorlaştırıyor.

Doctors Without Borders (MSF, Sınır Tanımayan Doktorlar) adlı kuruluşun Aquarius adlı yardım botu ise İtalya’nın, denizden toplanan göçmenlerin Libya’ya geri gönderilmesini destekleyen politikası ve diğer Avrupa devletlerinin baskıları nedeniyle Akdeniz’deki göçmen kurtarma operasyonlarına son verdi.

Kaynaklar: The Guardian: [1], [2] , BBC: [1], [2], Flow Monitoring Europe, UNHCR