Dün İle Bugün Arasındaki Köprü: Chalak Events Dengbêj Nights III
İstanbul'da 5 üniversiteli Kürt öğrenci tarafından 2017 Eylül'ünde kurulan Chalak Events platformu İstanbul'da 22-23 Aralık tarihleri arasında kendilerinin deyimiyle iki ayrı "Dengbêj Nights" düzenleyecek.
Daha önce Kadıköy ve Boğaziçi Üniversitesi’nde (Kürt Edebiyatı Komisyonu ile ortak olarak) olmak üzere iki gece daha düzenleyen Chalak Events seri halinde devam eden dengbêj etkinliklerine üçüncüsünü ekliyor: Dengbêj Nights III.
Geceye Botan bölgesinin en önemli dengbêjleri arasında sayılan dört dengbêj katılacak: Cemalê Mihê, Dengbêj Kurdê, Henîfa Şirnexî ve Avdilayê Goyî.
Bu iki gecede Botan’dan gelecek dengbêjler Nesrîn Şêrwan’ın anısını canlı kılabilmek için Botan’ın dengbêj formları olan “payizok, heyranok” ve “lawik”lerini söyleyecekler. Bununla beraber tarihte meydana gelmiş olayları da kendi makamlarınca söyleyecek olan dengbêjler, bu tarihi olayları günümüz gençlerine aktaracaklar.
Gecede aynı zamanda Nesrîn Şêrwan’ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğrafları ile beraber platform tarafından hazırlanan kısa bir sunum yapılacak.
Geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurmayı hedeflediklerini belirten Chalak Events bu etkinlikle ilgili şunları aktardı: ‘’Bu iki geceyi önemli kılan en büyük neden; gecenin neredeyse unutulmuş bir sanatçı olan Nesrîn Şêrwan’ın anısına düzenleniyor olmasıdır. Özellikle genç kuşaklar ya hiç bilmiyorlar ya da çok az biliyorlar. Bu iki geceyle beraber Nesrîn Şêrwan’ın genç kuşaklar arasında veya onu tanımayanlar arasında tanınırlılığının artmasını da amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda geceye katılacak olan Botanlı dengbêjler de Nesrîn Şêrwan’ın stran ve şarkılarını okuyacaklar.‘’
Etkinlik ise ilk olarak 22 Aralık Cumartesi akşamı saat 20:00’da Beyoğlu’nda bulunan ŞA Performans’ta düzenlenecek. Ertesi akşam (23 Aralık Pazar) yine saat 20:00’da Beyoğlu’nda bulunan Şevin Teras Cafe’de dengbêjler kilam ve stranlarını dinleyiciler için söyleyecekler.
Not: Kendisi de Botan’dan olan Nesrîn Şêrwan, 1929’da Şırnak’ın bir köyünde doğup ekonomik nedenlerden dolayı ailesiyle beraber 1932’de Güney Kürdistan’a göç etmek durumunda kaldı. O yıllarda tanıdığı sanatçılar Elî Merdan ve Hesenê Cizîrî aracılığıyla 1944’te Bağdat Radyosu’nda kilamlarını söyler ve radyoda çalışmaya başladı. 31 yıllık Bağdat Radyosu çalışmasında 500’e yakın stran toplayıp kaydetti. 1975’te radyodan emekli olan Nesrîn Şêrwan’ın kaderi ve yaşamı o dönemin çoğu Kürt sanatçısı gibi kimsesiz ve yoksul bir şekilde hayatını sürdürdü. Bunun sonucunda hastalanıp Bağdat sokaklarının bir kaldırımında 1990’da vefat etti ve yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Bağdat’ta gömüldü.
”Celadet’in Hawar’ı 1932’den Beridir Kulaktan Kulağa Yayılıyor”
Bizi Takip Edin