HEAL Yeni Bilgilendirme Notu: Linyit Kömürü – Sağlık Etkileri ve Sağlık Sektöründen Tavsiyeler

HEAL-Sağlık ve Çevre Birliği'nin “Linyit Kömürü - sağlık etkileri ve sağlık sektöründen tavsiyeler” isimli yeni yayını dün (10 Aralık Pazartesi günü) yayımlandı. 20 sayfalık araştırma Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Polonya ve Bosna Hersek’teki linyit yakıtlı termik santrallere ele alıyor ve dünya ölçeğinde linyit kömürü tüketimine, linyit yakıtlı termik santrallere ve tekrar kömürün sağlık etkilerine odaklanıyor.

Türkiye Avrupa’nın ikinci, dünyanın dördüncü linyit üreticisi ve tüketicisi. Bu linyitin yarısından fazlası termik santrallerde yakılıyor. 2015’te yayınlanan“Ödenmeyen Sağlık Faturası” raporuna göre Türkiye’de termik santraller hava kirliliği nedeniyle yılda 3 bin erken ölüme neden oluyor. – Türkiye DSÖ Avrupa Bölgesi’de yer alıyor ve hava kirliliği DSÖ tarafından Türkiye ve Avrupa için birinci çevresel sağlık riski olarak tanımlanıyor. – Türkiye de dahil Avrupa bölgesindeki linyit üretiminin %50’sinden sorumlu.

Ayrıca Türkiye hem sayı hem de kapasite bakımından Avrupa ülkeleri arasında en fazla kömürlü termik santral yapımını planlayan ülke olarak öne çıkıyor. – Türkiye’de mevcut termik santral kapasitesinin %52’sinde linyit kullanılıyor, diğer bir deyişle mevcut 26 santralin 11’i linyit yakıtlı. – Avrupa’nın en kirli linyit yakıtlı termik santrali Polonya’da yer alıyor – Türkiye’de taş kömürü tüketimi ve buna bağlı ithalatı da artıyor. Türkiye 2016’da ithal ettiği taş kömürü miktarıyla 7.sıraya yerleşti, 20016’dan 2016’ya ithal edilen taş kömürü miktarı iki kat arttı. – Türkiye’de çıkarılan linyitin enerji değeri çok düşük, aynı miktarda elektrik üretmek için üç kattan daha fazla linyit kullanılması gerekiyor.

Raporun tamamına linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.