İngiltere’deki Kadınlar İkinci Erken Dönem Kürtaj Hapını Evde Alabilecekler

02 Eylül 2018
İngiltere’deki kadınlar kürtaj haplarını artık evde alabilecekler, ki bu gelişmenin kürtaj sürecini daha güvenli ve daha az stresli kılacağı düşünülüyor. Mücadelecilerin oldukça olumlu karşıladığı gelişmeyi, İskoçya ve Galler’de iki dozluk kürtaj haplarından ikincisinin evde alınabilmesine yönelik olarak düzenlenen öneri takip etti.

Kadınlar şu an stres ve travmaya sebebiyet verebilecek şekilde, bir klinikte ilk dozajı 24, ikinci dozajı 48 saat aralıklarla olmak üzere gebeliğin erken döneminde kürtaj haplarını alabilmekteler. Hükümet bu yılın sonuna kadar ikinci doz olan misoprostolün evde kullanımını yasallaştırılacağını kaydetti.

Kraliyet Kadın Doğum ve Jinekoloji Üniversitesi profesörü Lesley Regan, “İngiltere’de misoprostolün evde kullanımına olanak sağlayan bugün yapılan açıklama büyük bir sevinçle karşılandı ve bu kadın sağlığı için gerçekten önemli bir gelişme.” diyerek sözlerine şunları da ekledi: “Bu basit ve pratik uygulama kadınlara önemli ölçüde seçme hakkı tanıyacak ve bu bizim onlara sunabileceğimiz ev şefkatli bakım. Kadınların bir kliniği ya da hastaneyi gereksiz bir şekilde ikinci kez ziyaret edip hapı aldıktan sonra evlerine dönerken karşılaşabilecekleri stresten, kanamadan kaynaklı utanç duygusundan ve acıdan kurtulabilmelerini sağlayacak. Gelişme ayrıca Ulusal Sağlık Sistemi servislerinin üzerindeki baskıyı kaldırarak güvenli ve düzenlenmiş kürtaj bakım hizmeti için gerekli koşulları sağlayacak.”

Şu an geçerli olan sistemde, kadınların 10 aylık erken gebelik sürecini doldurmadan önce gebeliği sonlandırmak için iki aşamalı olarak verilen hapları (ilki mifepriston, ikincisi ise mizoprostol) alabilmeleri için 24 ve 48 saat aralıklarla kliniklere gitmeleri gerekiyor.

Kadınlar genellikle ikinci dozu aldıktan sonra kürtaj sürecini evde tamamlamak üzere kliniklerden çıkmak zorunda bırakılıyorlar, ki bu kesin saat aralıkları ile belirlenmiş klinik ziyaretlerinin gerçekleştirilmesini kimi zaman zorlaştırmasının yanı sıra, aynı zamanda dozu alan kadınların henüz eve gitmeden düşük yapmaya başlaması gibi travmatik sonuçları da beraberinde getiriyor.

Kürtaj hapının kullanımını yasadışı olarak kabul eden kürtaj karşıtı yasayı basın önünde hap alarak protesto eden Kuzey İrlandalı kadınlar

Bu değişim için uzun süredir mücadelesini sürdüren İngiliz Gebelik Danışma Servisi’nin başkanı Ann Furedi kararı “bir sağduyu patlaması” olarak tanımlıyor ve her yıl İngiltere’de erken gebelik yaşayan 100.000’den fazla kadının kürtaj deneyimlerinin iyileştirileceğinin altını çiziyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sözcüsü, Kraliyet Kadın Doğum ve Jinekoloji Üniversitesi’nin de katılım gösterdiği çalışmayla, hastaya tedavi seçenekleri sunmada tüm profesyonellerin takip etmelerini umdukları klinik rehber hazırlığında olduklarını kaydetti.

Baş hekim profesör Dame Sally Davies, “Kürtaj zorlu bir deneyim olabilir, bu yüzden kadınların olabildiğince güvende ve rahat hissetmeleri önemli. Bu gelişme kadınların güvenli ve saygın bir hizmete erişimlerini garanti altına almaya yardım ederek kadınlar için sunulan seçenekleri arttıracaktır.”

Kürtaj karşıtı yasayı protesto eden Kuzey İrlandalı kadınlar

Ann Furedi ise sözlerine şunları ekledi: “Bir sağduyu patlamasını temsil eden bu karar bizleri oldukça memnun etti. Gelişme her yıl erken tıbbi kürtaj deneyimi yaşayan İngiltere’deki 100.000’den fazla kadının deneyimlerinde çarpıcı bir değişim yaşanmasının önünü açacaktır. İngiliz Gebelik Danışma Servisi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından uygulanıp tüm dünyada standart uygulama olarak kabul edilen ve bu basit kanıtlardan yola çıkılarak oluşturulan karar için uzun süredir mücadele vermekteydi. Kadınların bir klinikte hap almak zorunda bırakılmaktansa, hapı evde kullanmalarını sağlamak amacıyla yapılan iyileştirici düzenleme, klinikte ilaç aldıktan sonra eve dönüş yolunda acı ve kanama risklerini artık ortadan kaldıracak ve kendileri için yine kendilerinin belirledikleri, kendi ev ortamlarının sunduğu güven ve rahatlık hisleri ile ilacı doğru zamanda kullanabilecekleri anlamına geliyor.”

Cinsellik ve Üreme Sağlığı Fakültesi başkanı doktor Asha Kasliwal, gelişmenin güvenliği arttıracağını söyledi ve sözlerine şunları ekledi: “Cinsellik ve Üreme Sağlığı Fakültesi, karşılaşılan birçok vakadan yola çıkarak, kadınların misoprostolü evde almalarına izin verilmesinin hasta güvenliği ile ilgili bir konu olduğunu vurgulamaktaydı. Bir yıl süresince tıbbi kürtaj deneyimi yaşayan 28.000’den fazla kadının deneyimleri doğrultusunda yapılan güncel araştırma, bu kadınların %85’inin kürtaj ilaçlarının ikinci dozunu kliniğe yeniden gelip almaktansa, iki dozu da aynı anda almayı tercih ettiklerinin altını çiziyor. Dozları aynı anda almanın beraberinde getirdiği tıbbi riskler, sonrasında fazladan yaşadıkları sorunlarla oldukça net bir şekilde kanıtlanmıştır.”

Sürece başlayan kadınlar ilk doz olan mifepristonu bir kliniğin gözetimi altında alacaklar. İkinci doz olan misoprotolü evde kendi denetimleri altında alma seçenekleri olacak, fakat eğer tercih ederlerse dozları yine bir kliniğin gözetimi altında almayı sürdürebilecekler.

Galler gelişmeyi Haziran ayında duyururken, İskoçya ise klinisyenlerin ve kadın grupların tavsiyelerini takiben değişimi geçen sene ilan etmişti.

Kaynak: Independent