Uber Arabadansa Bisiklet Kullanımına Yoğunlaşma Yolunda

28 Ağustos 2018
Uber, sağladığı kazançtan zarar etmeyi göze alarak araba kullanımını minimuma indirmeyi ve daha çok elektrikli scooter’a ve bisiklete yönelmeyi planladıklarını açıkladılar.

Şirketin başındaki isim Dora Khosrowshahi yaptığı açıklamada, seyahat ederken ulaşımın bireyselleştirilmiş versiyonlarının şehir içi trafiği için daha iyi olacağını söyledi. Bunun yanı sıra, kullanıcıların gelecekte daha sık kısa mesafeli yolculuklar yapacaklarına dair öngörülerini de paylaştı.

Financial Times’a yaptığı açıklamada Khosrowshahi sözlerine şunları da ekledi: “Trafiğin yoğun olduğu saatlerde, bir tonluk bir metal yığını bir insanı on sokak öteye götürmek için oldukça verimsiz kalıyor.

“Finansal olarak kısa vadede bu karar bizim için bir kazanç sağlamıyor olabilir, ama stratejik olarak uzun vadede bunun tam da ulaşmak istediğimiz yer olduğunu düşünüyoruz.”

Ülkemizde özellikle akıllı telefondan taksi çağırmak için kullanılan telefon uygulaması olarak bilinen Uber, geçtiğimiz yıl içerisinde birkaç bisiklet firmasına yatırım yaptı. Uber’in “Jump” isimli elektrikli bisikletleri şu an New York ve Washington da dahil olmak üzere toplam sekiz ABD şehrinde kullanılmakta ve yakında Berlin de bu şehirler arasına katılmaya hazırlanıyor.

Uber, nakliye ve toplu taşıma gibi diğer alanlardaki anlaşmalarını sürdürmesinin yanı sıra, bir yandan da bir elektrikli scooter şirketi olan Lime ile birlikte çalışmaya başladı. Khosrowshahi aynı mesafenin bisiklet ile katedilmesinin araba ile olacağından çok daha az kâr getireceğini kabul etti; fakat kullanıcıların telefon uygulamasını daha kısa mesafeler için daha sık kullanmaları ile kârın artacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.

“Uzun vadede daha yüksek seviyedeki yatırımlar için birim fiyatı ekonomisi ile kısa vadeli kazançlar sağlamaya razıyız.” dedi.

Uber, sürücülerin plan dışında kalabileceklerini de kabul ederken, uzun vadede arabaların daha uzun mesafelerdeki seyahatler için tercih edilmesi ile sürücülerin de durumdan kârlı çıkabileceklerini kaydetti.

Uber Baskı Altında

Geçtiğimiz yıl 4.5 milyar dolar (yaklaşık 28 milyar TL) kaybeden Uber, tahmini borsa değerlerinin üzerine çıkmak için ekonomisini güçlendirme konusunda baskı altında.

Taksi işinden gelen kazanç gittikçe artsa da, zarara sebep olabilecek bisiklet kiralama ve yemek servisi gibi yeni alanlarda yatırımlarını genişletme yolunda harcamalarını da arttırıyorlar.

Bazı pazarlarda mevzuat baskısı da endişe verici bir büyüme gösteriyor.

Bu ay New York belirli bir ücret karşılığında yolcu taşıyan araçlara olan yoğun talebi kontrol altına alabilmek için sadece belirli zamanlarda hizmet veren araçlara yönelik olarak yeni ruhsat verilip verilmeyeceğini oyladı, Londra belediye başkanı da benzer sınırlamaları kendilerinin de getirmeyi planladıklarını belirtti.

Kaynak: BBC

İlgili Yazılar

Tüm Haberler