”Gündem Bedelli İse Dakikalar İçinde Toplanırız”

Siyasetin, insanların derdini seçim malzemesi haline getirdiğini açıkça kabul eden bir topluluk olan Bedelli Askerlik Platformu, seçim sonrası için kendilerine vaadedileni bekliyor ama gözler bir kez daha ileri bir tarihe çevrildi. Hedef şimdilik Ekim 2018. Platformun rakamları Türkiye’nin bu kadar çok askere ihtiyacı olmadığını söylüyor.

Bedelli Askerlik ülkenin gündeminden düşmeyen bir gerçek. Sosyal medyada “TT” çalışmalarına denk gelmediyseniz mutlaka hükümet insanlarından birinin dillendirdiğini duymuşsunuzdur. Zira konu biraz da propaganda için kullanılıyor.

İnternet üzerinden birbirini bulan Bedelli Askerlik Platformu’nu genel olarak çok sert söylemlerden kaçınan ve herkesle konuşmaya çalışan bir yapı olarak düşünmek mümkün. İşler onlar açısından biraz “Kendi dertleri çözülene kadar sürecek” gibi gözüküyor. Ama sorun belli ki çok daha başka bir temele oturuyor, bu problemi çözmek ise yasa yapıcıların elinde.  İnternet üzerinden örgütlenen ekibin ‘doğal’ başkanı Ferhat Doğan’a platformu ve “Seçim sonrasında değerlendireceğiz” denen ve bu şartlarda Bekir Bozdağ’ın açıklamasıyla Ekim ayına kalmış olan her devrin sorunu Bedelli Askerlik düzenlemesini konuştuk.

Bedelli Askerlik Platformu nedir? Nasıl kurulmuştur?

Bedelli Askerlik Platformu ülkemizdeki bir soruna parmak basmak için, bu sorundan dolayı yaşanılan mağduriyetleri ve yanlışları göstermek adına hedefe ulaşmak için kuruldu. Platform 2014’te çıkarılan Bedelli Askerlik yasasına 1988 doğumluların alınmaması üzerine biz 1988 doğumluların kurduğu bir platform oldu… 2015 Ocak ayında kurduk çünkü 2014’te yasa kapsayıcı şekilde çıkmadı ve mağduriyetler olacaktı. Telefonla irtibata geçen 11 kişiydik o zaman ve hızlıca bir karar verip masraflardan tutun, harcayacağımız mesaiye kadar sorumluluk altına girip bu sorundan kurtulalım diyerek İstanbul Kadıköy’de bir küçük toplantı sonrası başladık.

Neden başkanı sizsiniz? Ve bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?

Başkan olacak birini bulamadığımız için 🙂 Şaka ama gerçek, o zaman birinin çıkıp bu oluşuma liderlik yapması gerekiyordu bunun için uygun kişi aradık ama maalesef kimisi işinden ötürü, kimisi çevresinden çekinmesinden ötürü bu liderliği yapmak istemedi. Ben de işimden ötürü çekindim ama 3 seneden fazla oldu belli bir dengede götürüyorum. Başkan kendiliğinden belirlenmiş oldu. Şunu da ekleyeyim, bu işi yapacak reklamcı, sosyal medya uzmanı, organizatör veya yönetici arkadaşlar olsaydı çok daha güzel bir yapı olurdu. Sonuçta biz sıradan vatandaşız. Ben İstanbul’da yaşıyorum. Kimya öğretmeniyim ve şu an özel bir okulda müdür yardımcılığı yapıyorum. Evliyim 2 yaşında bir oğlum var Allah bağışlarsa..

Nasıl üyeleri var ve işleyişi nasıl? Üyeler, ya da bu topluluk bir araya geliyor mu yoksa online işleyen bir buluşma modeli mi? 

Her sosyo-ekonomik düzeyden vatandaş var. 81 ilden, işsiz olandan şirket sahibi arkadaşlara, vekil danışmanlarından savunma sanayisinde çalışan arkadaşlara kadar çok geniş bir kitleyiz. Şehit oğlu, şehit kardeşi dahi var. Şu an kurucu başkan olarak ben, 2 genel başkan, 2 genel başkan yardımcısı, 1 Twitter ekip sorumlusu, 1 Whatsapp grupları sorumlusu var.. Şunu da ekleyeyim 4 tane arkadaşımız bize reklamcılık ve grafikerlik anlamında gönülden destek veriyorlar.. Kampanya yürüttüğümüz tüm görsellerin tasarımlarını yapan profesyonel arkadaşlar. Ankara’da ve İstanbul’da 2 tane toplantı yaptık.. Genelde yüz yüze gelmiyoruz Her işimizi telefonla ve Twitter’la çözüyoruz. Gerek görüldüğünde toplantı yapacak pratiklikte çalışmalarımız oluyor.. Yani Bedelli gündemi varsa dakikalar içinde biz toplanırız .

“Yeni dönemi bekliyoruz”

Yine bir seçim dönemi atlattık ve kritik zamanda “Bedelli gündemimizde yok” diyen Ak Parti temsilcileri “Görüşülebilir” demeye başladı. Seçimler geçti ve Bekir Bozdağ bu kez “Ekim’de konuşabiliriz” diyor. Bu durumu, yani bedelli askerliğin bir tür seçim malzemesi olarak değerlendirilmesini siz nasıl yorumlarsınız?

Bedelli gibi birçok konu ülkemizde her zaman seçim malzemesi yapılıyor ve bu vatandaşı üzüyor ama sonuçta siyasetin doğasında olan bir durum. Bu konuda ne kadar aşama kaydedersek bence ülkemizde refah düzeyi siyaset kalitesi bir o kadar artacaktır. Yürüttüğümüz kampanyalarla biz her partiden olumlu sonuç elde ettik. Diş macunu tüpünden çıkınca tekrar geri girmez hiçbir zaman.. Bedelli konusu da öyledir…

Bekir Bozdağ’ın açıklaması bir nevi eski yönetim sisteminin bilgileri ile söylenmiş bir açıklama. Yani Meclis eski teamüllere göre 1 Ekim’de açılır. Peki bu sistemde takvim nasıl olacak? Bunu siyasetin içindeki isimlere de sorduk kendimiz de değerlendirdik.. Bekir Bozdağ’ın 1 Ekim sözü bir bilgi değil, eski sisteme bakarak söylenmiş bir tarih. Yeni yönetim sisteminin takvimi kimse tarafından bilinmiyor. 5 Temmuz da YSK kesin sonuçları ilan edecek ve yeminler edilecek, başkan seçilecek derken meclis tatile mi girecek onu bilen yok.. Girerse 1 Ekim muhtemel tarih girmezse erkenden açılmış ve çalışmalara başlamış olacaklar.. Bedelli konusu da çok büyük bir ihtimalle Meclis ile değerlendirilip çıkarılacak bir yasa… Biz de onları bekliyoruz…

Bedelli Askerlik konusu neden ‘pazarlık’ konusu olabilecek kadar güçlü sizce? ​Zira bir çok dert var ama bedelli askerlik bir kesimin buluştuğu bir gizli mutabakatmış gibi.

Bedelli Askerlik konusu küçük bir yasa ama çok büyük etkileri olan bir yasa aynı zamanda.. Çünkü birincisi devlet için çok zahmetsiz bir gelir kaynağı.. İkincisi iş kurmaya çalışan, bazı atılımlar yapacak olan, aile düzeni kurmaya çalışan hatta hastası veya bazı sorumlulukları olan vatandaşı ve onların ailelerini yani milyonları sevindiren bir yasa… Kısacası tek yönlü bir yasa değil. Pazarlık konusuna gelince hoş değil tabi… Sürekli siyasi malzeme yapılıyor ve bir açıklama ile insanlar geceleri kafasında onlarca soru ile yastığa başını koyuyor..

“Bedelli konusu arı kovanına girmek gibi”

Toplumun bam teli gibi bir konu askerlik. Yüksek kademelerde isimlerin de, toplumun fakir kesimlerinin de bedelliyi beklediğini biliyoruz. Bu konu sizce neden açık açık, bir sorun gibi konuşulamıyor ve çözüme ulaşamıyor?

Bunu çözmek eğitimi düzeltmek gibi bişey.  Eğitimci olduğum için söylüyorum eğitimi düzeltmek arı kovanlarının içine girmek gibidir. Çok hassas olmalısınız ve bir hamle yaptıysanız hemen sonucunu göremez yıllar sonra sonucunu alırsınız.. Bedelli de benzer.. Yani Askeri bir konu. Bu da demek oluyor ki 100 yıl önce bir ordu için yasa yapılmış ve hala o yasa ile yola devam ediyoruz. İnsanların ruhuna işlemiş askerlik vatan borcu, askere gitmeyene kız vermezler vs.. Bunu değiştirmek reforme etmek zor.. Ama zamanı geldi artık.. Yeni bir oluşum şart 5,5 milyon vatandaş bu sorunu yaşıyor.. Toplam 5 milyon 448 bin 858 kişi var askerlikle ilişkisi devam eden. Önümüzdeki sene 345 bin 933 kişi alınacak. Bunu böldüğümüz zaman yaklaşık 16 yıl sürüyor. İhtiyaç 350 bin ama aday 5,5 milyon böyle bir sistem olabilir mi ? İşte rakamlar size. Artık bunu sorgulamaya başladık şükür ki.. Biz sadece Bedelli istemiyoruz bu sistemin uzmanlar tarafından tekrar masaya yatırılmasını ve dünya düzenine uygun, bizim genç nüfusumuza endeksli yeni bir sistemin getirilmesini istiyoruz. Epey de yol katettik.

Sizce bedelli askerliği bekleyenler bu konunun bir seçim propogandası olarak kullanıldığının farkında mı? Öte yandan sizler de “Bedelli yoksa oy da yok” açıklamaları yapmıştınız öncesinde. 

Bu soruyu sormanız iyi oldu, buradan açıklamış olalım. Bu propaganda bizim hoşumuza gitmiyor. Bedelli konusunu oy pazarlığına dönüştürerek ülkeyi, geleceğimizi etkileyen bir kararı gölgede bırakmamalıyız, doğru değil.. “Zam istiyoruz yoksa oy yok, kadro istiyoruz yoksa oy yok” gibi söylemler siyaset kalitesini arttırmaz ve toplum nezdinde bizi ileriye götürmez. İşin özü aslında şu; Biz seçimi kullanarak Bedelli Askerlik kampanyası yaptık epey yol aldık hedefe az kaldı, onlar da bedelliyi kullanarak seçim kampanyası yaptı artık hedeflerindeki oyu ne kadar aldı orası bilinmez.

Platformun bir sonraki hamlesi ne olacak? Özellikle Bekir Bozdağ’ın açıklamasından sonra. 

Ankara’da siyasi mesainin başlamasını bekliyoruz.. Sonra son bir defa Ankara’da görüşmelerimiz olacak. Bu konuda bakanlıkla ve yetkili kişilerle elimizdeki verileri paylaşacağız ve yaş – bedel konusunda son hamlemizi yapacağız. Çünkü farkındalık oluşturacak gündemi gerektiği kadar oluşturduk 3 seneden fazladır uğraşıyoruz.. Şimdi işin makyaj kısmı kaldı.. Onda da hayırlısıyla kapsayıcı bir sonuç alacağız ümit ediyoruz..

“OPERASYONLAR UZMAN ASKERLERLE YAPILIYOR”

Bedelli askerlik konusunun bu kadar dillendirilmesi, insanların askere gitmek istememesinin de kanıtı gibi. Neden askere gitmek istenmiyor?

Yukarıda açıkladığım gibi sayılar dehşet verici Ve profesyonel askerlik artık her an gözümüzün önünde… Yapılan sınır ötesi operasyonlar vs sürekli uzman askerlerle yapılıyor olması ve bunun başarılarını canlı canlı görüyor olmamız bunda çok etkili.. Siyasilerin de bunu övüyor olması, profesyonel askerliğin kamuoyunda ısıtıldığının bir göstergesi. Bakanın sözü özetliyor. Der ki “Benim 1 profesyonel askerimin yaptığını 4 sıradan er yapamıyor” Bu söz kral çıplak diyor

Askerlik yüzünden insanların işyerlerine tabligatlar gönderildiğini ve bu yüzden işten atılan insanlar olduğunu biliyoruz.

Bedelli askerlik çalışmalarımızı yaparken birçok defa bunu Ankara’da muhataplarımıza ilettik, büyük oranda bu tebligatları durdurduk. Bu bilgiyi Milli Savunma Komisyonu’ndaki bir milletvekilinden yüz yüze aldık. Fakat ülkemizde bürokratik işler düzensizdir. Askerlik şubeleri bu askerlik işlemlerinde bir düzene sahip değil.. Bölgesel veya tamamen keyfi uygulamalarla bu tebligatı gönderen yerler var. Bizi esas tdirgin eden konu GBT. Mesela acile giden biri direkt GBT kontrolüne girdiği için hasta yatağında polisin gelip tutanak tutması acı bir durum. Şehir dışında cenazesi olup gidemeyen arkadaşlarımız var bu şık değil…

Peki son olarak çok konuşulan konu; yaş ve bedel beklentiniz nedir ?

Biz en başından beri Yaş 25 Bedel 15 sloganıyla yola çıktık. Basında ve akıllarda da bunu epey oturttuk. İsteriz ki 1000 TL olsun ama gerçekçi yaklaşmak zorundayız bazı şeylere.. İnşallah sorunların büyük oranda çözüleceği bir kanun ile büyük bir fayda sağlamış oluruz herkese. Son olarak sizlerle çok keyifli bir röportaj yaptık.. Ben tüm arkadaşlarım adına teşekkür ederim.. Böyle konularla ilgilenmeniz memnuniyet verici. Tekrardan teşekkür eder bundan sonraki projelerinizde  iyi çalışmalar dilerim..