17 Eyalet Göçmen Politikası Nedeniyle Trump’a Dava Açtı

ABD'de Başkan Trump'ın göçmenlerin çocuklarını ailelerinden ayıran göçmen politikası nedeniyle 17 eyalet Trump yönetimine dava açtı, "Seyirci kalmayacağız" açıklamaları yapıldı.

Time dergisi geçen haftaki kapağına ailesinden ayrılan 2 yaşındaki Honduraslı bir çocuk ve Trump’ı taşımıştı.

ABD’de New York, California ve Washington başta olmak üzere 17 eyalette başsavcılar, Başkan Donald Trump’ın ”yasa dışı ve acımasız” göçmen politikası nedeniyle ABD yönetimini mahkemeye verdi.

Seattle Bölge Mahkemesine sunulan 128 sayfalık dava dosyasında, Trump’ın göçmen politikasının ABD Anayasası’ndaki eşit hak, federal iltica ve statü haklarını ihlal ettiği savunuldu.

“Bizim ülkemiz bu değil”

New York Başsavcısı Barbara Underwood yaptığı yazılı açıklamada, “Çocukları ebeveynlerinden ayırmak insanlık dışı, vicdansızca ve yasa dışıdır. Biz de bunu durdurmak için dava açıyoruz” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Trump yönetimi çocukları ebeveynlerinden ayırarak ve onları yüzlerce kilometre uzağa göndererek bu çocuklarda çok büyük bir travmaya neden oldu. Bizim ülkemiz bu değil. Trump yönetiminin anayasayı ve haklarımızı baltalamasına seyirci kalmayacağız”.

San Diego 30 gün süre verdi

San Diego eyaletinden bölge mahkeme başkanı Dana Sabraw ise çocuklar ile ailelerinin en fazla 30 gün içinde bir araya getirilmeleri, çocuklar eğer 5 yaşından küçükse bu sürenin en fazla 14 gün olacağı yönünde karar aldı.

ABD Kongresi de harekete geçti

ABD Başkanı Trump, ülke genelinden ve uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin çocuklarının ebeveynlerinden ayrılmasını engelleyecek bir başkanlık kararnamesine imza atmıştı.

ABD dahil tüm dünyada tepkilere yol açan tartışmalı uygulamayı sona erdirmek için ABD Kongresi de harekete geçmişti.

2 bin çocuk tesislerde tutuluyor

Ödüllü fotoğrafçı John Moore tarafından çekilen fotoğrafta sınırdan ailesi alınmadan geçirilen 2 yaşındaki Honduraslı bir çocuk hıçkırarak ağlıyor. Time dergisinin kapağına da konu olan fotoğrafa “Amerika’ya hoşgeldin” başlığı atılmıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen, nisan ve mayıs aylarında ABD’ye yasa dışı olarak getirilen yaklaşık 2 bin çocuğun tesislerde tutulduğunu açıklamıştı.

Nielsen, basına yansıyan görüntülerin aksine bu çocuklara iyi bakıldığını, sağlık durumlarının yerinde olduğunu ve şartları uygun olanların iltica başvurusunda bulunabileceğini bildirmişti.

Kaynak: Birgün, Fox News, Washington Post, AP