Nuri Bilge Ceylan’ın Ahlat Ağacı’na Hızlı Bir Bakış

3 Maymun ve Kış Uykusu adlı filmleri ile Cannes Film Festivallerinde önemli ödüller kazanmış olan ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan 4 yıl aradan sonra, en yeni filmi Ahlat Ağacı ile bizlere geri dönüyor.

Ahlat Ağacı, edebiyata ilgisi olan ve yazar olmak isteyen genç bir adamın hikayesini anlatıyor. Taşra hayatı ve zorlukları, aşk acısı sevdiğine kavuşamama ve yalnızlık gibi konuları ele alıyor. Sinan (Doğu Demirkol) tipik bir Türk ailesinin çocuğudur fakat aşırı derece edebiyat tutkunu olduğundan odası kitaplar ile doludur. Kendi yazdığı kitabı yayımlatmak için verdiği uğraşlar, bu köyde karşılaştığı Hatice  karakterine (Hazar Ergüçlü) aşık olması ama Hatice’nin bir kuyumcu ile elvenecek olmasının baskısı ve bunların üstüne babası İdris’in (Murat Cemcir) acizliği ve bundan doğan sorunları eklenince içinden çıkılması çok zor bir durumda kalan Sinan bir şekilde kendi ve ailesinin dertlerinin üstesinden gelmeye çalışıyor. KPSS için yola çıkacakken son parasını babasına vermek zorunda kalıyor. Daha sonra ise geri döndüğünde babasını ip bağlı bir ağacın altında görüyor, bu olaydan sonra filmin ilerleyen sahnelerinde Sinan kendi hayatını ve kişiliğini sorgulamaya başlıyor ve bu onu babasınınki gibi karanlık yollara itiyor. Filmin özetinde “Bazıları için taşra, tüm umutların eninde sonunda yalnızlıkla kesiştiği bir sürgün yeridir. Tıpkı babaların ve oğulların kesişen kaderleri gibi, tüm umutların, hayallerin, çaresizlikle kesiştiği hudutsuz bir sürgün yeri…” aslında az önce bahsettiklerim olmadan da filmin konusunu belirtmeye yetiyor.

Nuri Bilge Ceylan’ın ustalık ile yönettiği bu 3 saatlik dram yolculuğunda başrolleri Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü ve Doğu Demirkol gibi ünlü isimler patlaşıyor. Film 1 Haziranda vizyona girmiş olup yapımcılığının Türkiye ayağını Zeynep Özbatur Aktan üstleniyor.