Şiddetsizlik Merkezi ve Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’den Şiddetsiz Eylem Atölyesi

11 Nisan 2018
“Şiddetsiz Eylem Atölyesi”, direniş ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerde, kendi köşesinde “Ne yapabiliriz?” diye düşünen herkesi bir araya getirmeyi amaçlıyor. Şiddetsizlik Merkezi ve Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in birlikte düzenlediği atölyenin ana izleğini Gene Sharp’ın “Şiddetsiz Eylemin Politiği” kitabındaki tartışma oluşturuyor: Şiddet kullanmaksızın, etkin eylem nasıl gerçekleştirilebilir?  İlan şöyle:

Her ay düzenlediğimiz, sivil toplumun farklı alanlarından gelen, farklı eylem yöntemlerini deneyimleyen aktivistler, akademisyenler ve hukukçuların tecrübelerini aktaracağı atölyelerde, hem beraber fikir üretmek, hem de haklarımızı savunma yöntemlerini öğrenmek için bir araya geliyoruz.

 

Genç, yaşlı, orta yaşlı… x, y, z kuşakları… kimleri tarifler? Bu kavramların nesnel tanımları var mı, yoksa bunlar toplumsal bir kurgudan mı ibaret?

Günlük hayatımızda çokça kullandığımız “o giderken ben dönüyordum; yaş yetmiş iş bitmiş; aklı bir karış havada; bir ayağı çukurda…” ve buna benzer söylemler zihnimizde bir resim oluşturur. Bu resimde yaşlara dair önyargılar ve inançlar, tıpkı ırkçılık ve cinsiyetçilikte olduğu gibi ayrımcılığı destekler ve yeniden üretir. Önyargılara dayalı beklentiler, kuşaklar arası ilişkinin ve iletişimin de önünde bir engele dönüşür. Yaş ayrımcılığı, bazen yaşlı erkeler iktidarı olarak hayat bulurken bazen yaşlıların toplumda bir yük olarak görülmesi ve dışlanması zulmüne bürünür. Şirketlerde, sivil toplum kuruluşlarında, hastanelerde, metroda, sokakta, iş ararken, evlenirken, hukuki işlemler yaparken ve daha pek çok yerde  karşılaşırız “genç-yaşlı” ayrımı ile.

 

Bu ayki atölyemizde Şiddetsizlik Merkezi’nden Birsen Atakan ile yaşa dayalı ayırımcılık ve yaş hiyerarşisi üzerine konuşacağız ve şiddetsizliğe giden yoldaki arayışımıza devam edeceğiz.

 

Aklınızın karamsarlığını, iradenizin iyimserliğini de alıp gelin!

Yer: kargART, Kadıköy

Tarih: 15 Nisan 2018, 15.00-18.00

Atölyeye katılım ücretsizdir, katılım 40 kişiyle sınırlıdır.