İşçiler Cengiz’e isyan etti Cerattepe’de maden araması durdu  

Artvin’in güzellikleri ile ünlü Cerattepe Mevkii’nde maden araması yapan Cengiz Holding’den haklarını almak isteyen işçiler grev yapınca şirket çalışmaları durdurdu. Avukat Bedrettin Kalın, AYM’nin vereceği karara göre davayı AİHM’e taşıyacaklarını söyledi. Artvin’in güzellikleri ile ünlü Cerattepe’de maden araması yapmak isteyen şirket, Cengiz Holding’e  karşı 20 yılı aşkın süredir mücadele ediyor. Maden aramasına son verilmesine karşı […]

Artvin’in güzellikleri ile ünlü Cerattepe Mevkii’nde maden araması yapan Cengiz Holding’den haklarını almak isteyen işçiler grev yapınca şirket çalışmaları durdurdu. Avukat Bedrettin Kalın, AYM’nin vereceği karara göre davayı AİHM’e taşıyacaklarını söyledi.

Artvin’in güzellikleri ile ünlü Cerattepe’de maden araması yapmak isteyen şirket, Cengiz Holding’e  karşı 20 yılı aşkın süredir mücadele ediyor. Maden aramasına son verilmesine karşı Rize İdare Mahkemesi,  geçen eylül ayında şirketin maden araması yapmasının bir sakıncası olmayacağı yönünde karar açıklaması üzerine yaklaşık 700 kişi ile Anayasa Mahkemesi’ne kararın iptali için başvuru yapıldı. Bu başvurunun sonuçlarının en erken 2-3 ay içinde  sonuçlanması beklenirken, madene karşı direnen en önemli derneklerden biri olan Yeşil Artvin Derneği’nin avukatlarından Bedrettin Kalın, Sivil Sayfalar ile konuya dair son güncel bilgileri paylaştı.

Cengiz Holding’in Artvin’de görev yapan işçilerinin haklarını aşmak için eylem yapmasının ardından şirketin işçilerin büyük bir bölümünü çıkardığını ve çalışmalarını “şimdilik” durdurduğunu söyleyen Kalın, Artvin’i koruma mücadelesinden vazgeçmediklerini söyledi. 700’ü aşkın kişinin bireysel başvurusu ile AYM’ye başvurduklarını hatırlatan Kalın, bu rakamın önemli olduğunu ve oradan bir sonuç çıkmazsa konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını belirtti. Maden aramasının ilk aylarında bile onlarca ağacın kesildiğini, derelerin kirlendiğini söyleyen Kalın, Artvin’i yok edecek olan bu projenin derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

Meclis Başkanı’na sözünü tut çağrısı

Artvin Çevre Dernekleri’nin yaklaşık 40 bin imza topladıklarını ve bu imzaları TBMM’ye ilettiklerini hatırlatan Kalın, “Meclis Başkanı bize, ‘Gerekeni yapacağız’ dedi. Gerekenden kastı nedir bilmiyoruz. Ancak biz Artvinliler olarak, meclis başkanının sözünü tutmasını ve imzalara yönelik olumlu adım atmasını bekliyoruz” dedi.