Demokrasi Nöbetlerinden kesitler: Buradayım çünkü…

29 Temmuz 2016
Darbe girişiminin engellenmesinden sonra “Demokrasi Nöbetleri” ile insanlar sokağa çıkmaya devam etti. Kimi çocuğu, kimi geleceği, kimiyse vatanı için sokağa çıktığını söyleyen insanların bazılarıyla konuştuk. Ahmet: 15 Temmuz gecesi 80 darbesi aklıma geldi. O zamanlar 8 yaşındaydım ve ertesi gün okula gidemediğimi hatırladım. Çocuklarımın geleceği için endişelendim ve bugün çocuklarımın geleceği için buradayım. Oğlum 15 […]

Darbe girişiminin engellenmesinden sonra “Demokrasi Nöbetleri” ile insanlar sokağa çıkmaya devam etti. Kimi çocuğu, kimi geleceği, kimiyse vatanı için sokağa çıktığını söyleyen insanların bazılarıyla konuştuk.

ahmet1

Ahmet: 15 Temmuz gecesi 80 darbesi aklıma geldi. O zamanlar 8 yaşındaydım ve ertesi gün okula gidemediğimi hatırladım. Çocuklarımın geleceği için endişelendim ve bugün çocuklarımın geleceği için buradayım. Oğlum 15 Temmuz gecesi hissettiklerini anlatan bir resim çizmiş. Bizi çizmiş ve gökyüzüne bombalar çizmiş. Bir daha böyle bir resim çizmek zorunda kalmasın istediğim için buraya geldim. Buraya gelmiş insanları gördükten sonra geleceğe dair umutlarım arttı. Her şey değişecek artık, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Gülizer

Gülizer: Artık toplumun farklı kesimlerinin birbirine yaklaşması lazım. Büyük bir tehlike atlattık herkes bundan sonra daha hoşgörülü olmalı. Kendi adıma daha hoşgörülü olmaya karar verdim mesela çok kızdığım gençler vardı fakat onlara bir daha asla kızmamaya, daha anlayışlı ve sevecen olmaya karar verdim. Bu süreçte Bahçeli’yi çok takdir ettim ama diğer muhalif liderlere kızdım. Ortak bir hat çizemediler. Pazar günkü ortak mitingde çok incitici ve çirkin sloganlar attılar.

zeynepnur1

Zeynep Nur: 15 Temmuz gecesi çok korktum, ailem için korktum. Demokrasi nöbetlerine katılmak çok hoşuma gidiyor, ülkeye sahip çıkıyormuş gibi hissediyorum.

Zeynep Nur’un arkadaşları: 80 darbesine göre halkın tavrı değişti evet bu değişimi gençler yarattı. Artık hepsi daha bilinçli. Evde durduğumuz zaman kendimizi boşlukta hissediyoruz ama burada olarak demokratik sürece bir katkıda bulunuyoruz. Burada çeşitli görüşlerden insanlar var ve gençler var. Onların hali beni çok sevindiriyor.

reyhan1

Reyhan: 15 Temmuz gecesi çok korktum, ev başımıza yıkılacak zannettim. Demokrasi nöbetlerine geldim çünkü birey olarak memleketimi kimselere vermem.

Hayrettin

Hayrettin: Toplumsal barışın sağlanması için mutlaka karşılıklı görüşmelerin başlaması ve bir diyalog zeminin kurulması gerekiyor. Düşmanlıkla kimse bir yere varamaz. Muhalefetin milletin yanında olması lazım, iktidarın da muhalefetle iyi geçinmesi lazım.

Sima ve Ebru

Sima ve Ebru: O gece çok korktuk ama cumhurbaşkanı meydanlara çıkın diyerek bize cesaret verdi. Kısıklı’ya geldik, burada birbirini tanımayan bir sürü insan birbirine güvendi vatanını korumak için. Darbe girişime karşı mücadele etmek halk arasındaki toplumsal kutuplaşmayı azalttı. Şu saatten sonra bu birliğin kolay kolay bozulacağını düşünmüyoruz. Diyaloğun arttırılması gerekiyor, meydanlara Ak Parti liderleri daha çok geliyor fakat diğer partilerin öncüleri de konuşmalı bu meydanlarda. Onları da dinlemeliyiz.

kadir1

Kadir: Çok öfkeliyim, bu devletin askeri halkına nasıl böyle bir şey yapar anlayamıyorum. İdam edilmeleri gerekiyor. Ancak ondan sonra birlik ve beraberlik için neler yapılması gerektiğini konuşabiliriz.

rifat1

Rıfat: 15 Temmuz gecesi sokaktaydım. Vatan için çıktım ve ölmek var dönmek yok dedim kendime. Demokrasi nöbetlerine katılan insanları gördükçe şükrediyorum böyle kardeşlerimiz olduğu için. Bundan sonra temennim bu ülkenin insanların özgür bir şekilde okuyup, çalışabilmeleri.

esranur1

Esra Nur: O gece oğlumuz için korktuk. 80’lerde olan şeyler bize anlatılmıştı. O günleri tekrar yaşamaktan korktuk. Çocuğumuz daha 1.5 yaşında, onun darbe günlerinin içine doğmasından endişelendik. Buraya çocuğumuz için, demokrasi için, vatanımıza sahip çıkmak için geldik. Nöbetlerdeki atmosferi çok beğeniyorum. Hiç kimse çevreye zarar vermiyor kesinlikle. Hatta yere atılan çöpleri bile en son insanlar gitmeden önce topluyorlar. Bu kadar duyarlı bir millet olduğumuz için gururlanıyorum. Hepimiz için barış diliyorum. Barışmaktan başka yol yok.

Savaş

Savaş: Meydanlara indik çünkü bizim gidecek başka bir vatanımız yok, eşim ve çocuklarım için çıktım o gece sokağa. Buradaki kalabalık toplumsal diyaloğun başladığının güzel bir göstergesi fakat buraya gelmeyen bir kitle var ve onlarla da diyaloğu başlatmalıyız.

nazli1

Nazlı: O gece şok oldum ama yaşananlara hiç de şaşırmadım çünkü milletime güveniyorum. Darbenin üstesinden geleceğimizi ve birlik olacağımızı biliyordum. Halk cumhuriyetin ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunun bilincine vardığı için çıktı sokağa.

Üzeyir

Üzeyir: Toplumsal kutuplaşmayı azaltma görevi Ak Parti’nindir. Şu an Tayyip Erdoğan diye bir nefis var, bu darbeyi Erdoğan değil millet önledi. Şu saatten sonra Erdoğan bir benlik nefsine girerse tüm kazanımlar çöpe gider.

hatice1

Hatice: 15 Temmuz gecesi halkını katletmekten çekinmeyen askerden nefret ettim. Onlar hak ettikleri şekilde cezalandırılmadan ilerleyemeyiz. Bu ceza bence idam olmalı.

idris1

İdris: 15 Temmuz gecesi köprüdeydim. İlk savaşanlardan biriyim ve kolumdan yaralandım. Tesadüfen oradaydım ve kaçmadım. Daha sonra insanlar geldi ve çok şükür zafer bizim oldu. Allah’a hamdolsun bu halk vatanını yalnız bırakmadı. Günlerdir Türkiye’nin her yerinden insanlar vatanlarına sahip çıkıyorlar.

Ahmet

Ahmet: 15 Temmuz gecesi cehennemi gördüm sanki. Ben de yaralananlardan biriyim. Erdoğan yerine başka bir lider olsaydı insanlar sokağa çıkmayabilirdi. Ben evden çıkmaya üşenen insanım ama vatan söz konusu olunca koşarak gittim oraya. Güvenlik önlemleri arttırıldıkça toplumsal huzur sağlanabilir.

Selim

Selim: Recep Tayyip Erdoğan açıklama yapana kadar çok korktuk, her şey bitti sandık. Açıklamadan sonra insanlar gayretlendi. Köprüde bir adam motosikletini askerin üstüne sürdü. Halk darbe girişiminden sonra ayrılığı bıraktı. Siyasetçilerin de bunu yapıp orta yolu bulmaları gerekiyor. İktidar bu süreçte daha yumuşak davranmalı.