7 adımda çocuğunuza bisiklet sürmeyi öğretebilirsiniz

Çocukluğuna dair anılar arasında ilk bisiklete binme anısını hatırlayıp mutlu olmayanımız çok azdır. İlk sürüşte hissedilen öz güven ve başarmış olmanın verdiği gurur… Belki çocuğunuzun da aynı hislerle tanışma vakti gelmiştir. Bayram tatili boyunca çocuğunuza bisiklet öğretmen isterseniz bunu 7 basit adımda gerçekleştirebilirsiniz. Çocuğunuza bisiklete binmeyi öğretmek için ihtiyacınız olan 3 şey: Bir çocuk bisikleti […]

Çocukluğuna dair anılar arasında ilk bisiklete binme anısını hatırlayıp mutlu olmayanımız çok azdır. İlk sürüşte hissedilen öz güven ve başarmış olmanın verdiği gurur… Belki çocuğunuzun da aynı hislerle tanışma vakti gelmiştir. Bayram tatili boyunca çocuğunuza bisiklet öğretmen isterseniz bunu 7 basit adımda gerçekleştirebilirsiniz.

Çocuğunuza bisiklete binmeyi öğretmek için ihtiyacınız olan 3 şey:

  • Bir çocuk bisikleti
  • Pedalları söküp tekrar takmanız için bir ingiliz anahtarı
  • Bu anı kaydetmek için bir akılllı telefon/video kamera (zorunlu değil)

 

Bisiklete binmeyi öğretirken yapılması gerekler:

denge-bisikleti

1. Bisikletin selesini olabildiğince alçaltın ve pedalları sökün

Bisiklet selesini alçalttığınızda ve pedalları söktüğünüzde, çocuğunuz iki ayağını da yere dengeli bir şekilde basabilecek ve kendini itebilecek.  Her iki ayağını kullanarak bisikletle beraber yürürken ona frenleri kullanmasını öğretebilirsiniz.

2. Büyük adımlar

Çocuğunuz kendini hazır hissettiğinde büyük adımlarla 10 metre kadar gitmesini isteyin ve her zaman yanında olun. Çocuğunuz bunu bir kaç kez denemeli ve tekrarlamalı.

cocuk-bisiklet

3. Büyük zıplayışlar

Kanguruların nasıl zıpladığını gösterin ona. İki ayakla ileri doğru zıplayışları deneyin. Çocuğunuz iki ayağını da yerden kaldırıp bisiklet üzerine kanguru gibi ileriye zıplasın. Bunu da bir kaç kez tekrarlamalı.

4. Pedallardan birini tak

Sol veya sağ pedalı bisiklete monte edin. Çocuğunuzun bisiklet üstünde selede otururken kendini güvende hissettiğinden emin olun. Bisikleti değil, çocuğunuzu omuzlarından tutarak, bir ayağını pedalın üstüne koymasını isteyin. Bir ayağı yerde bir ayağı pedalda bisiklet üstünde durmalı.

5. Tek pedal ilerle

Çocuğunuz kendini güvende hissettiğinde bir ayağı pedaldayken kendini iterek ilerlemesini isteyin. Çocuğunuza sık sık ayaklarına değil ileriye ufuk çizgisine bakması gerektiğini hatırlatın. Bunu bir kaç denemeli.

denge-cocuk-bisikleti-768x576

6. İki pedalı da tak

Bu sefer diğer pedalı da monte edin. Çocuğunuzun omuzlarından (veya belinden) onu tutarken iki pedala da ayaklarını koymasını isteyin ve dengede durmasına yardımcı olun. Bisikletin frenine basmasını söyleyin ve bisiklet üstünde güvende hissedesiye kadar ona zaman tanıyın.

7. Hadi! Artık hazır! Çocuğunuz bisiklet sürebilir

Bisikleti değil çocuğunuzu tutarak (omuz veya kollarının üst kısmından)frenleri bırakmasını isteyin ve pedal çevirmeye başlasın.  Pedal çevirirken siz de onu tutmaya devam edin ve onunla birlikte ilerleyin.  5 metre sonra onu yavaşça bırakın.

Yere değil ileriye bakması gerektiğini sık sık hatırlatın. Bu adımı tekrarlayın ve her seferinde biraz daha ileri gitmesine izin verin. Onu cesaretlendirin ve kendi başına ne kadar mesafe aldığını ona gösterin.

cocuk-bisiklet-ogrenmek-768x482

Çocuğunuza bisiklete binmeyi öğretirken dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • Bisiklet sürüş eğitimi için trafiğin olmadığı bir bisiklet yolu, avlu veya park bulun.
  • Yolda hafif bir eğimin olması işe yarayacaktır.
  • Denemeleri yaptığınız yerde yaya, köpek, top veya araçların olmadığından emin olun.
  • Pedalları doğru ve sağlam taktığınızdan emin olun.

Ve her zaman çocuğunuza, bisiklet üstünde dengede durmaya çalışırken tekerleğe, ayağına veya yere değil karşıya bakması gerektiğini hatırlatın.

Çocuğunuz artık bisiklete binebildiğine göre o zaman ailecek bisiklet sürüşleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Kaynak: Bisikletizm