Türkiye İşitme Engelliler Kadın Milli Takımı ilk defa dünya şampiyonasında!

22 Haziran 2016
2008 yılından bu yana düzenlenen Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası kapılarını Türkiye Kadın Milli Takımı’na açıyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun “Türkiye Futbol Oynuyor” projesi kapsamında destek verdiği İşitme Engelliler Kadın ve Erkek Milli Futbol Takımları, 19 Haziran’da İtalya’da başlayan ve 2 Temmuz tarihine kadar sürecek olan Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası’nda mücadeleye başladı. Şampiyonada bir ilk: […]

2008 yılından bu yana düzenlenen Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası kapılarını Türkiye Kadın Milli Takımı’na açıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun “Türkiye Futbol Oynuyor” projesi kapsamında destek verdiği İşitme Engelliler Kadın ve Erkek Milli Futbol Takımları, 19 Haziran’da İtalya’da başlayan ve 2 Temmuz tarihine kadar sürecek olan Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası’nda mücadeleye başladı.

Şampiyonada bir ilk: Türkiye İşitme Engelliler Kadın Milli Takımı

2008’den beri düzenlenmekte olan Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası, 2008 ve 2012 yılları ardından bu sene üçüncüsüyle İtalya’nın Salerno kentinde gerçekleşiyor. Türkiye İşitme Engelliler Erkek Milli Takımı’nın üç 2008 yılından beri mücadele ettiği şampiyona bu yıl ilk defa Türkiye işitme Engelliler Kadın Milli Takımı’na kapılarını açıyor. Turnuvaya katılan 7 işitme engelli kadın futbol takımından biri olan Türkiye İşitme Engelliler Kadın Milli Takımı ilk maçını ise bu akşam saat 19.00’da ABD’ye karşı oynayacak.

LOGO definitivo

2008 ve 2012’de neler oldu?

İlki Yunanistan’ın Patras kentinde düzenlenen şampiyonada erkekle klasmanında Türk Milli Takımı iki finalistten biri olarak Almanya’ya karşı mücadele etti. Normal maç süresi 3-3 biten maçı penaltılarda Almanya kazanarak dünya şampiyonu oldu, Türkiye ise şampiyonayı erkekler takımı ile ikinci olarak tamamladı. Şampiyonaya 2012 yılında ise Türkiye ev sahipliği yaptı ve şampiyona Ankara’da düzenlendi. Finalde Mısır Milli Takımı ile karşılaşan Türkiye, Mısır’ı 1-0 yenerek şampiyon oldu.

Ay4TIE-CUAAoqlQ

Şampiyonanın kadınlar klasmanında 2008 yılında sadece 5 takım mücadele etti; Rusya, Almanya, İngiltere, Güney Afrika ve Yunanistan. İlk turnuvanın kadınlar şampiyonu finalde Almanya’yı 1-0 yenen Rusya oldu. 2012 yılında da yine beş takımın yarıştığı şampiyonanın kadınlar şampiyonu ise Rusya’yı final maçında 1-0 yenen ABD Milli Takımı oldu.

Son İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası’nın kadınlar şampiyonu ABD ile bu akşam karşı karşıya gelecek Türkiye İşitme Engelliler Kadın Milli Takımı’na başarılar!

Maçı izlemek için tıklayın.

Futbolda Sağırlık

Sağırlık gizli bir ‘engel’dir. Futbol gibi sporlarda oyuncular oyun sırasından teknik direktörlerinin talimatlarını, hakem kararlarını ya da stadyumu dolduran kalabalığı duyamamak gibi bazı gizli dezavantajlı durumlar ile karşılaşırlar. İşitme engelli futbolcular ise bu dezavantajlı durumlar ile her zaman karşı karşıyadır ve maç seyrinde değişiklik yaratacağı kesin olan bu durumları kanıksamışlardır.

Uluslararası kriterlere göre işitme engelli futbol müsabakalarına katılabilmek için oyuncuların en iyi duyan kulaklarında ortalama 55 desibel veya daha fazla duyma kaybı olması gerekmektedir. Müsabakada yer alacak bütün oyuncular maça çıkarken tüm işitme cihazlarını çıkarmalıdır, bu durum ise duyabilen futbolcuların aksine işitme engelli oyuncular için bambaşka bir engel ortaya çıkarır; denge.

 

Şule Serter

Üyelik Tarihi: 18 Şubat 2016
30 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör