Çocukların dörtte üçü mahkumlardan daha az dışarı çıkıyor

26 Nisan 2016
Çocukların parklarda, sokaklarda ve açık alanlarda geçirdiği vakit, yeşil alanların azalması, dijital teknolojinin gelişmesi ve anne babaların korkuları yüzünden çarpıcı bir oranda azalıyor. Çocukların dışarda oyun oynayarak geçirdikleri vakit, mahkumların açık alanda geçirdikleri sürenin ise altında kalıyor. İngiltere’de yapılan ve çocukların parklarda, sokaklarda ve açık alanlarda oyun oynayarak geçirdikleri süreleri ortaya koyan araştırma, çocukların dörtte […]

Çocukların parklarda, sokaklarda ve açık alanlarda geçirdiği vakit, yeşil alanların azalması, dijital teknolojinin gelişmesi ve anne babaların korkuları yüzünden çarpıcı bir oranda azalıyor. Çocukların dışarda oyun oynayarak geçirdikleri vakit, mahkumların açık alanda geçirdikleri sürenin ise altında kalıyor.

İngiltere’de yapılan ve çocukların parklarda, sokaklarda ve açık alanlarda oyun oynayarak geçirdikleri süreleri ortaya koyan araştırma, çocukların dörtte üçünün dışarıda mahkumlardan daha az vakit geçirdiğini ve beşte birinin bir gün boyunca hiç dışarı çıkmadığını ortaya koydu.

Ailelerin korkuları, yeşil alanların azalması ve çocukların dijital teknoloji ağına takılmaları gibi sebepler, çocukları kapalı ve kuşatılmış hayatlara itiyor. Uzmanlar ise uyarıyor; aktif oyun oynamak çocukların fiziksel-ruhsal sağlığı ve gelişimi için olmazsa olmaz.

Son bir yıl içinde, her dokuz çocuktan biri herhangi bir doğal ortama ayak basmamış

Birçok aile çocuklarının, kendi çocukluk dönemlerinde olduğundan çok daha az imkana sahip olduklarını söylüyor. Şubat ayında İngiliz hükümeti tarafından yayınlanan rapor, her dokuz çocuktan birinin son bir yıl içerisinde park, orman, sahil ya da herhangi doğal bir alana ayak basmadıklarını ortaya koyuyor.

Çocukların dışarıda oyun oynamalarını savunan The Wild Network’ten Mark Sears, çocukları evlere kapattığımızı, özgür olma becerilerinin kısıtlandığını ve bu durumun kayda değer etkileri olduğunu söylüyor. Ayrıca Sears, çocuklarda gün geçtikçe artan obezite ve ruhsal iyilik hallerinin düşüşünü de fiziksel aktivite eksikliğine bağlı olduğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler: Mahkumlar günde en az 1 saat açık havada fiziksel egzersiz yapmalı

Araştırma, ulusal temsiliyet sağlayan ve 5-12 yaş arası çocuğu olan 2 bin ebeveynle yapıldı ve çocukların %74’ünün dışarıda geçirdikleri sürenin günde 60 dakikadan daha az olduğunu ortaya koydu. Birleşmiş Milletlerin mahkumlar için oluşturduğu prensipler ise mahkumların “günde en az 1 saat açık havada fiziksel egzersiz” yapmasını şart koşuyor.

The Wild Network’ten Mark Sears araştırmayı şu sözlerle değerlendiriyor: “Ebeveynler dışarda oyun oynamanın değerini anlıyor fakat hala bunu gerçekleştiremiyor. Çocukların dışarda geçirdikleri zaman gittikçe azalıyor ve bu durum kocaman bir paradoksa dönüşüyor.” Sears ailelerin yabancı insan, trafik veya kaza korkularının çocuklarını dışarda oynamadan alıkoyduğunu belirtiyor.

Türkiye’de de durum farklı değil

ADHOC Araştırma Şirketi’nin 2015 yılında gerçekleştirdiği ve OMO Kirlenmek Güzeldir kampanyası kapsamında yapılan “Annelik Araştırması: Çocukları Geleceğe Hazırlamak” araştırmasına göre annelerin büyük bir çoğunluğu kendi çocukluklarını oyun açısından daha şanslı görüyor. “Biz arkadaşlarımızla daha fazla oynardık” diyen annelerin oranı %85, “Biz bugünkü çocuklara göre daha fazla yaşayarak, deneyimleyerek, yaparak öğrendik” diyen annelerin oranı ise %81.

gorsel 1

Anneler temkinli ve çocuklarıyla oynamıyor

Anneler çocuklarını dışarı çıkarma konusunda da temkinli. Annelerin %11’i çocuklarını dışarı hiç çıkarmıyor, %49’unun ise çocuğunu dışarı çıkardığı günler haftada 2 günü geçmiyor.

gorsel 2

Araştırma aynı zamanda annelerin çocukları ile birlikte oynamadıklarını ortaya koyuyor. Çocuğuyla 2 saatten fazla oynayan annelerin oranı yalnızca %6. Annelerin en önemli sıkıntıları ise güvenlik ve zaman.

gorsel 3

Çocukların %70’i günde 2 saatten fazla süreyi TV karşısında geçiriyor.

Türkiye’de annelerin TV izleme, bilgisayar, tablet kullanma konularında ise çocuklara toleransı yüksek. Ailelerin %64’ü çocuklarına özel bilgisayar, %49’u akıllı telefon veya tablet sağlamış. Çocukların %76’sının her gün televizyon izleme izni var. %70’inin ise günde TV izleme süresi 2 saatin üzerinde.

gorsel 4

Ana fotoğraf:  Iain Masterton / Alamy/Alamy

Şule Serter

Üyelik Tarihi: 18 Şubat 2016
30 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör