İKV: AB-Türkiye anlaşması ilişkilerde yeni bir dönem

22 Mart 2016
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türkiye-AB zirvesinde varılan anlaşma “diplomatik bir başarı” olarak görülse de vize serbestisi için öne sürülen kriterlerin bir ay içinde yerine getirilmesi gerektiği uyarısı yaptı. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 18 Mart tarihindeki zirvede mülteciler konusunda varılan anlaşmanın, Türkiye ve AB arasında düzensiz göçün önlenmesinde “etkili bir işbirliği ve ortak […]

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türkiye-AB zirvesinde varılan anlaşma “diplomatik bir başarı” olarak görülse de vize serbestisi için öne sürülen kriterlerin bir ay içinde yerine getirilmesi gerektiği uyarısı yaptı.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 18 Mart tarihindeki zirvede mülteciler konusunda varılan anlaşmanın, Türkiye ve AB arasında düzensiz göçün önlenmesinde “etkili bir işbirliği ve ortak çalışma döneminin” yolunu açtığını belirtti.

72 kriterden 35’i yerine getirildi

Düzensiz göçe yönelik işbirliğinin, uygulandığı taktirde Türkiye ve AB arasında karşılıklı güveni tazeleyeceğini ifade eden Zeytinoğlu, Haziran 2016’da vize serbestliğinin sağlanabilmesi için, Türkiye’nin yol haritasında belirtilen kriterleri nisan sonuna kadar yerine getirmesinin gerektiğinin de altını çizdi ve ekledi:

“Komisyonun değerlendirmesine göre 72 kriterden henüz 35’i yerine getirilmiş durumda. Türkiye’nin yol haritasında belirtilen, pasaportların AB ile uyumlu şekilde biometrik olarak yenilenmesi, Avrupa Konseyi’nin ilgili bazı sözleşmelerinin kabulü, vize sisteminin AB ile uyumlu hale getirilmesi, sınır kontrollerinin güçlendirilmesi, göç, suçla mücadele gibi konularda AB ile etkin işbirliği gibi birçok kriteri yerine getirmek için yaklaşık 1 ayımız var.”

Zirvede kabul edilen öneriye göre, 20 Mart 2016 tarihinden başlayarak Türkiye’den Yunanistan’a geçen tüm yeni düzensiz göçmenler Türkiye’ye iade edilecek, iade edilen her Suriyeli için, Türkiye’den bir Suriyeli AB’de yerleştirilecek. Başkan Zeytinoğlu, bu mekanizmanın işlerlik kazanması için AB’nin iki tarafa da destek sağlayacağını söyledi ve Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin kayıt altına alınacağını, siyasi iltica talebinde bulunmayan veya başvurusu geçersiz bulunan göçmenlerin ise Türkiye’ye iade edileceğini açıkladı.

Zeytinoğlu, Türkiye’den AB ülkelerine yerleştirilecek Suriyelilerin toplam sayısının, AB ülkelerinin belirlediği henüz kullanılmamış gönüllü kota ve ek kota göz önüne alındığında toplam 72.000 olabileceğini belirtti ve ekledi:

“Göçmenlerin Yunanistan’dan Türkiye’ye iade edilmesi, Türkiye’nin mültecilerin haklarının korunacağı ve mültecilere uluslararası koruma sağlayacak ‘güvenli ülke’ olarak kabulüne dayanıyor. Türkiye’ye iadelerin başlaması ile birlikte start alacak bu uygulama için, Komisyon, AB ajansları, Üye Devletler ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yer alacağı bir mekanizma oluşturulacak. Halihazırda Yunanistan’da 892 görevli bulunuyor. Bu mülteci kabul ve iade mekanizmasının işlemesi için 2300 görevlinin Yunanistan’da konuşlandırılması bekleniyor.”

Yargı, adalet, özgürlük ve güvenlik gibi fasıllar açılmalı

İKV Başkanı’na göre, ilişkilerdeki ilerlemeye rağmen müzakere sürecinde 33. faslın açılması yeterli değil. Zeytinoğlu, enerji, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik, eğitim ve kültür ve dış, güvenlik ve savunma politikası fasıllarının açılması için Güney Kıbrıs’ın blokajının açılması gerektiği çağrısı yaptı.

Zeytinoğlu, “Mali ve bütçesel hükümleri içeren 33. faslın Hollanda Dönem Başkanlığı’nda açılmasına karar verildi” diye ekledi. Zirve’de Suriye’deki insani durumun iyileştirilmesi için AB ve Türkiye’nin ortak çalışması maddesinin de önemli olduğuna dikkat çeken İKV Başkanı, kalıcı bir çözüm için Suriye başta olmak üzere, dünyanın farklı yerlerindeki çatışmaların çözümünün şart olduğunu belirtti.

DHA